μια χορταστική πίτα που από μόνη της αποτελεί ένα γεύμα ή ένα snack
Υλικά:
Για το φύλλο:
4 φλ. τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ.
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
ξύδι 2 κ.σ.
αλάτι 1 κ.γλ.
χλιαρό νερό 1 φλ. τσαγιού
νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου
Για την γέμιση:
6 μέτριες πατάτες
τυρί φέτα 2 φλ. τσαγιού τριμμένη (με τα χέρια)
διάφορα τριμμένα τυριά 2 φλ. τσαγιού
μισό φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 αυγά & 1 για την επικάλυψη της πίτας (σύνολο 4)
1 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
θυμάρι
δυόσμο
αλάτι
πιπέρι
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα να βράσουν (να μαλακώσουν)
Όσο βράζουν οι πατάτες, φτιάχνουμε το φύλλο.
Βάζουμε σε λεκάνη τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη
Αφού βράσουν οι πατάτες (δοκιμάζετε με ένα πηρούνι εάν τρυπιούνται) τις στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνετε να κρυώσουν
Αφού κρυώσουν τις βάζουμε σε λεκάνη και τις λιώνουμε
Τώρα σε μια άλλη λεκάνη βάζουμε τα 3 αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά. Προσθέτουμε και το μισό φλ. τσαγιού γάλα και ανακατεύουμε.
Βάζετε το τυρί φέτα, τα διάφορα τριμμένα τυριά, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε αυτό το μείγμα στις λιωμένες πατάτες και ανακατεύετε
Παίρνετε το ζυμάρι και το χωρίζετε σε 2 μπάλες (η μία λίγο μεγαλύτερη από την άλλη για το κάτω φύλλο)
Παίρνετε τη μεγαλύτερη μπάλα ζύμης, ρίχνετε λίγο νισεστέ στην επιφάνεια που θα το ανοίξετε και ανοίγετε φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί (40Χ27 χρησιμοποίησα πυρέξ) όχι πολύ λεπτό το φύλλο.
Το στρώνετε στο ταψί, το οποίο έχετε αλείψει με λίγο λάδι
Ρίχνετε την γέμιση και την στρώνετε σε όλο το ταψί.
Ανοίγετε το 2ο φύλλο (σε μέγεθος όσο είναι το ταψί) και το στρώνετε επάνω στην πίτα
Κόβετε το περισσεύουμενο φύλλο από τα χείλος του ταψιού και κλείνετε γύρω-γύρω την πίτα κάνοντας κόθρο. Την χαράζετε σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω)
Σε ένα μπωλ χτυπάτε το ένα αυγό και το υπόλοιπο γάλα και περιλούζετε την πίτα
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 1 ώρα.
Αφού ψηθεί την βγάζετε από τον φούρνο, την αφήνετε να ψιλοκρυώσει και μετά κόβετε τα χαραγμένα κομμάτια μέχρι κάτω.
Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε ..... βγάζετε ένα κομμάτι σε πιάτο και .............. απολαμβάνετε!!!
Καλή σας επιτυχία!!!
Asterati Kouzina |
Υλικά:
Για το φύλλο:
4 φλ. τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ.
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
ξύδι 2 κ.σ.
αλάτι 1 κ.γλ.
χλιαρό νερό 1 φλ. τσαγιού
νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου
Για την γέμιση:
6 μέτριες πατάτες
τυρί φέτα 2 φλ. τσαγιού τριμμένη (με τα χέρια)
διάφορα τριμμένα τυριά 2 φλ. τσαγιού
μισό φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 αυγά & 1 για την επικάλυψη της πίτας (σύνολο 4)
1 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
θυμάρι
δυόσμο
αλάτι
πιπέρι
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα να βράσουν (να μαλακώσουν)
Όσο βράζουν οι πατάτες, φτιάχνουμε το φύλλο.
Βάζουμε σε λεκάνη τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη
Αφού βράσουν οι πατάτες (δοκιμάζετε με ένα πηρούνι εάν τρυπιούνται) τις στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνετε να κρυώσουν
Αφού κρυώσουν τις βάζουμε σε λεκάνη και τις λιώνουμε
Τώρα σε μια άλλη λεκάνη βάζουμε τα 3 αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά. Προσθέτουμε και το μισό φλ. τσαγιού γάλα και ανακατεύουμε.
Βάζετε το τυρί φέτα, τα διάφορα τριμμένα τυριά, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε αυτό το μείγμα στις λιωμένες πατάτες και ανακατεύετε
Παίρνετε το ζυμάρι και το χωρίζετε σε 2 μπάλες (η μία λίγο μεγαλύτερη από την άλλη για το κάτω φύλλο)
Παίρνετε τη μεγαλύτερη μπάλα ζύμης, ρίχνετε λίγο νισεστέ στην επιφάνεια που θα το ανοίξετε και ανοίγετε φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί (40Χ27 χρησιμοποίησα πυρέξ) όχι πολύ λεπτό το φύλλο.
Το στρώνετε στο ταψί, το οποίο έχετε αλείψει με λίγο λάδι
Ρίχνετε την γέμιση και την στρώνετε σε όλο το ταψί.
Ανοίγετε το 2ο φύλλο (σε μέγεθος όσο είναι το ταψί) και το στρώνετε επάνω στην πίτα
Κόβετε το περισσεύουμενο φύλλο από τα χείλος του ταψιού και κλείνετε γύρω-γύρω την πίτα κάνοντας κόθρο. Την χαράζετε σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω)
Σε ένα μπωλ χτυπάτε το ένα αυγό και το υπόλοιπο γάλα και περιλούζετε την πίτα
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 1 ώρα.
Αφού ψηθεί την βγάζετε από τον φούρνο, την αφήνετε να ψιλοκρυώσει και μετά κόβετε τα χαραγμένα κομμάτια μέχρι κάτω.
Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε ..... βγάζετε ένα κομμάτι σε πιάτο και .............. απολαμβάνετε!!!
Asterati Kouzina |
Καλή σας επιτυχία!!!
Aστεράκι,παίρνω κομματάκι να συνοδέψω το μεσημεριανό μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωτόγνωρη αυτή η πίτα,εύκολη και νιμίζω και νόστιμη,αφού όλα τα υλικά αγαπημένα.
Για το φύλλο χαίρομαι,είναι στα μέτρα μου-ένα πάνω ένα κάτω,το καλυτερότερό μου!
Φιλιά!
Η πατατόπιτά σου από μόνη της αποτελεί ένα θαύμα! Όχι απλά ένα σνακ κλπ
ΑπάντησηΔιαγραφήkalispera!
ΑπάντησηΔιαγραφήpentanostimi fenete!sinxaritiria asteri!
filia pola!!
Λοιπόν άκου πως έχει το πράμα. Πέρνεις παραμάσχαλα το ταψί (ολόκληρο), μπαίνεις σε ενα ταξί και έρχεσαι χωρίς καμία στάση στο σπίτι μου. Ανεβαίνεις στον 5ο, το αφήνεις και ξαναγυρνάς στο σπιτάκι σου. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.............
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΕΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΗΡΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ...ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΛΕΙΠΕΙ...ΧΑΧΑΧΑ!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!
Να πάρω και εγώ πριν εξαφανιστεί!Οτιδήποτε πατατοειδές μας αρέσει, πόσο μάλλον η πιτούλα σου με το ωραίο φυλλαράκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κόλπο με το γάλα και το αβγό δεν κάνει το φύλλο πιο σφολιατοειδές??? Τέλειο θα είναι!
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ πατατόπιτα! Τα υλικά της είναι απλά και μάλιστα από αυτά που πάντα βρίσκονται στην κουζίνα μας...οπότε....έφτασε η ώρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι..
ωραία η πίτα!με υλικά που πάντα έχουμε σπίτι!ευχαριστούμε,,,θα την τιμησουμε.....
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο απογευμα!!!
This really looks delicious. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην γωνίτσα που λείπει μην την ψαχνεις, εγώ την πήρα;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιαμι, γιαμι!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερά γευστική και απίστευτα απολαυστική!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλό απόγευμα
Μαρία μου τα δείχνεις τόσο ωραία και ζωντανά που άπλωσα το χέρι να πάρω ένα κομμάτι αλλά έσπασα το χέρι μου! Περίεργο γιατί όλο μου το σπίτ μυρίζει πατατόπιτα....Μήπως είσαι κάπου εδώ κοντά;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ λαχταριστή! Έμεινε κανένα κομματάκι; Ας μην είναι γωνίτσα δεν πειράζει:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μάστερ της πίτας είσαι αστεράκι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά υλικά και γίνεται πιτούλα θαύμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια όλες τις ώρες και για μεγάλες πείνες.
Φιλιά
Ωραία, άλλη μια αμαρτωλή πίτα, ότι πρέπει πριν τη νηστεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλό τριήμερο!
Εγώ αυτό που ζηλεύω είναι την απόλυτη ευχέρειά σου στο ν' ανοίγεις φύλλο ανά πάσα στιγμή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποκλίνομαι.
Έχει έρθει μία νόστιμη και καλή οσμή στο σπίτι μου... Έχεις και ένα κομμάτι για μένα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, πολλά φιλιά και αγκαλιές με αγάπη.
ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΣΤΕΡΙ ΜΟΥ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ!!
Η ΠΙΤΑ ΣΟΥ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ!!!
ΦΙΛΙΑΑΑΑ!!!
Παναγίτσα μου βραδιάτικα...πάει η μύτη,έσπασε...
ΑπάντησηΔιαγραφήστα αμέσως υπ' όψιν...
καλή Αποκριά φιλενάδα...-:))
Ωραιότατη! Νομίζω είχες καιρό να κάνεις πιττούλα Μαράκι! Γεια στα χεράκια σου! Α, να μην ξεχάσω, το δωράκι θα το στείλω από την Τρίτη, δυστυχώς δεν πρόλαβα αυτή τη βδομάδα :(((
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Αχ πιτου μου εσύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσουν οι πατάτες σε όποια μορφή κι έτσι ακόμη καλύτερα!
πωπωπω οι 2 τελευταίες συνταγές σου με αφήνουν με σάλια :%
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή!
χχχχ
Είχες δεν είχες, σε πίτα το πήγες πάλι! Καλή σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά, υπέροχη φαίνεται η πατατόπιτα!!! Να είχα τώρα ένα κομμάτι... με τις πίτες γίνομαι πάντα λαίμαργη αλλά, Μαρία μου, είναι λαχταριστή! Γεια στα χέρια σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα πώς μου ξέφυγε η πατατόπιτα??? Κι ύστερα από τόσες μέρες... σιγά μην έχει περισσέψει τίποτα... ούτε ψίχουλο! Σνιφ! :(( Τι να κάνω; Είχα μέρες να μπω... Νηστική λοιπόν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστέριιι, Φτάνει τόσο που κλάφτηκα, ή να πω κι άλλα μπας και την ξαναφτιάξεις; :))
Θα γίνω πάλι γραφική, όταν μπαίνω και βλέπω της πίτες σου απορώ γιατί να μην σε έχω κοντά μου ??
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως πάντα άψογη!
Φιλάκια Αστεράκι!!!
ελα! σου εχω σαββατιατικη εκπληξη στο μπλογκ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτελεια ιδεα για πιτουλα .... θα την δοκιμασω μες τη βδομαδα !! οποτε θα σου ερθω και με περισοτερες εντυπωσεις !! παντως σε ευχαριστω οι συνταγες σου ειναι τελεις ....!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πω .... σήμερα με τα τόσα καλά σου σχόλια, έχω φουσκώσει σαν το παγώνι χεχεχε Περιμένω λοιπόν να την φτιάξεις :)
Διαγραφήφτιαχνω εδω και καιρο της συνταγες σου , της αποθηκευω . και σημερα βρηκα χρονο να σε ευχαριστησω που μας της παραθετης και μας βοηθαςνα γινουμε καλυτερες!! ειναι πολυ ομορφο να βλεπεις αδεια πιατα, και ευχαριστημενα βλεματα , και πανω απο ολα να βλεπεις τα κοριτσακια σου να τρωνε οτι φτιαχνεις αλλα και τον αντρα σου να τον ακους να σου λεει μπραβο " αγαπη μου " πολυ ωραια τα φαγητα σου !! νομιζω πως αξιζει να σου δωσω και εγω με την σειρα μου το δικο μου ΜΠΡΑΒΟ οσο γραφικη και να φαινομαι Σε ευχαριστω ...!:):)
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΙΛΙΑ ευχαριστώ!!!!!!!! χαίρομαι πάρα μα πάρα πολύ!!!! έχω βέβαια παραμελήσει το blog μου, όχι ότι δεν μαγειρεύω κάθε μέρα .... νηστικοί δεν μένουμε χεχεχε
ΔιαγραφήΌντως είναι πολύ όμορφο να βλέπεις τα πιάτα να αδειάζουν και να είναι ευχαριστημένοι.
Σ'ευχαριστώ και πάλι πάρα πολύ!
τελεια η πιτουλα , μια νοστιμη και καταπληκτηκη πιτα !! την αποθυκευσα , !! μας αρεσε οικογενειακος!!! ευχαριστουμε !!
ΑπάντησηΔιαγραφήSuper!! Χαίρομαι! Κι εγώ ευχαριστώ!
Διαγραφή