Πριν λίγο καιρό είχα αναρτήσει στα ΑΣΤΕΡΟΛΙΛΑ τα πουγκάκια λαχανικών.
Είπα λοιπόν να τα βάλω και εδώ για να υπάρχουν στο αρχείο :)
Βασικά τα πουγκάκια λαχανικών είναι μια έμπνευση που είχα ένα βράδυ :)
Βασικά τα πουγκάκια λαχανικών είναι μια έμπνευση που είχα ένα βράδυ :)

ΥΛΙΚΑ:
Φύλλο:
4 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισό φλ.ελλ.καφέ λάδι
λίγο αλάτι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
χλιαρό νερό περίπου μισό φλ.τσ.
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Γέμιση:
3 πιπεριές (διάφορα χρώματα)
4 καρότα
7 μανιτάρια λευκά (μεγαλούτσικα, σαν μικρό μανταρίνι)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
3 κ.σ. καλαμπόκι (κονσέρβας στραγγισμένο)
*****
3 κ.σ. σουσάμι
1 κ.σ. μέλι
1 ποτ.κρ. λευκό κρασί
αλάτι-πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Φτιάχνουμε πρώτα το ζυμαράκι για το φύλλο:
Σε λεκανάκι βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε λακουβίτσα στο κέντρο βάζουμε το λάδι,το χυμό λεμονιού, το αλάτι και σιγά-σιγά ρίχνουμε το χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μία σχετικά μαλακή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσετούλα και αφήνουμε στην άκρη να ''ξεκουραστεί''.
Φτιάχνουμε την γέμιση:
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά μας (το καρότο αν θέλετε το τρίβετε στον τρίφτη στην χοντρή πλευρά ή στο μπλέντερ, τις πιπεριές με το μαχαίρι σε τετραγωνάκια).
Σε βαθύ & φαρδύ τηγάνι, βάζουμε μισό φλ.τσ. ελαιόλαδο να κάψει ελαφρά και ρίχνουμε όλα τα λαχανικά μας.
Με ένα ξύλινο κουτάλι σιγά - σιγά τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.

Mόλις μαραθούν, ρίχνουμε αλάτι - πιπέρι (κατά όσο επιθυμούμε), το μέλι, το σουσάμι και το κρασί.

Χαμηλώνουμε στο μισό την θερμοκρασία, σκεπάζουμε και αφήνουμε μέχρι να πιούν τα λαχανικά σχεδόν όλο το κρασί.

Σβήνουμε το μάτι (της κουζίνας :P χεχε) και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.
Παίρνουμε το ζυμάρι (που έχει ξεκουραστεί αρκετά πια μην κοιμηθεί κιόλας χαχαχα) και το μοιράζουμε σε μπαλίτσες σε μέγεθος μικρού πορτοκαλιού.
Παίρνουμε την πρώτη μπαλίτσα ζύμης (ρίχνουμε στην επιφάνεια που θα ανοίξουμε τα φυλλαράκια, νισεστέ)και με την βέργα μας ανοίγουμε λεπτά φυλλαράκια σε μέγεθος περίπου 40Χ30 εκ.

Και μετά αυτό το φύλλο, το χωρίζουμε με ένα μαχαιράκι σε 4 ισομεγέθη μικρά φυλλαράκια.

Στο ένα φυλλαράκι με ένα πινέλο βάζουμε λίιιιγο λάδι και επάνω του, ένα 2ο φυλλαράκι (όπως στην παρακάτω φωτογραφία) και το αλείφουμε και αυτό με πολύ λίιιιγο λάδι.

Βάζουμε στο κέντρο 2 κ.σ. από την γέμιση και κλείνουμε με τον ακόλουθο τρόπο σε πουγκάκι.
Παίρνουμε τις 2 αντίθετες γωνίες, κλείνουμε και μετά τις άλλες 2 αντίθετες γωνίες και κλείνουμε
(δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες)



Φτιάχνουμε λεπτά κορδονάκια από το ζυμάρι μας και τα περνάμε γύρω από τα πουγκάκια μας.

Είναι έτοιμο το πουγκάκι μας.

Κατά αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε και φτιάχνουμε όλα τα πουγκάκια μας.
Τα τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα αλείφουμε με ένα πινέλο με λίγο λάδι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις, πάνω - κάτω για τα πρώτα 30 λεπτά (στο κάτω ράφι του φούρνου) και συνεχίζουμε με αντιστάσεις πάνω - κάτω και αέρα (στην ίδια θερμοκρασία) για 15 λεπτά (στο πιο πάνω ράφι του φούρνου).
Τα βγάζουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε για 5 λεπτάκια να σταθούν μέσα στο ταψί και μετά τα βάζουμε επάνω σε σχαρίτσα να κρυώσουν.

Τα πουγκάκια μας είναι έτοιμα προς κατανάλωση :)
Απολαύστε τα παρέα με ένα ποτηράκι λευκό κρασί.
Καλή σας όρεξη!!!
(Βγαίνουν περίπου 12 κομμάτια).
περιποιημένα πουγκάκια.μπράβο σου αστέρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανέμορφα!!!'Οτι πρέπει για μπουφέ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά τα πουγκάκια σου μου έχουν μείνει αξέχαστα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ έμπνευσή σου ήταν πολύ καλή αστεράκι!! Μόλις μπορέσω να τα κάνω θα βάλω και λίγο τυράκι μέσα!!Έχω δοκιμάσει παρόμοιο με κοτόπουλο,πιπεριές και φέτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟτι πρέπει και για τραπέζι...τώρα βέβαια το φύλλο είναι λίγο φασαρία..αλλά αξίζει σίγουρα τον κόπο! Και είναι και πολύ εμφανίσιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!
φουρτουνιασμενη ψυχη ευχαριστώ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ
ΝΑΤΑΣΑ ναι για μπουφέ είναι ό,τι πρέπει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώωωωωωωωωωωω
Καλό βράδυ
big mama πολλά φιλάκιαααααααααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήAthina ευχαριστώ :) εάν βάλεις τυράκι, φρόντισε να είναι λίγο πικάντικο, όχι γλυκό :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλό βράδυ
Εφη ναι το χειροποιητο φύλλο έχει διαφορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα βέβαια εάν δεν θες να ανοίξεις φύλλο μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις κρούστας εμπορίου
Ευχαριστώ πολύ
Καλό βράδυ
Oxi με τέτοιο κέντημα είναι αστεράτα πουγκάκια λαχανικών!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήWelldone!
FILAKIA !
asteri μου εγώ γιατί πήρα χαμπάρι αυτό το όμορφο μπλογκ τώρα?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι έχασα και το διαγωνισμό :(
υπέροχα τα πουγκάκια, μπράβο!!!
φιλάκια!!!!
Αυτά είναι σαν έργο τέχνης!
ΑπάντησηΔιαγραφήeva κοριτσάρα ευχαριστώ πολύ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήThanks a lot!!!!!!!
Πολλά φιλάκια
thumbelina μην ''στεναχωριέσαι'' :))) θα κάνω κι άλλο διαγωνισμό χεχεχεχεχεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΧίλια ευχαριστώ
Φιλάκια
Marianna ευχαριστώ πολύυυυυυυυυυυυυυ!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαα τα είχα σχολιάσει και στο άλλο μπλογκ!Τι να πω πάλι,είναι τέλεια!Πολύ πρωτότυπα και από εμφάνιση τέλεια!! Λες να φτιάξω για μεζεδάκι τώρα στο μουντιάλ??:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάρες!
Άλλη μία σούπερ αστεράτη συνταγούλα σου!!! Καλό Σαββατοκύριακο. Φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήMagda ευχαριστώ :))) Ναι αμέ γιατί όχι; δοκίμασε τα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣμουάτςςςςςςςςςςς
elen χίλια ευχαριστώ κοριτσάκι :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ και σε σένα!
Πολλά φιλάκια