πεντανόστιμα, τραγανομαλακά κουλουράκια!!!
Ρίχνουμε την σόδα μέσα στο χύμο του πορτοκαλιού, ανακατεύοντας γρήγορα και επάνω από τη λεκάνη, γιατί φουσκώνει και χύνεται.
Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Ρίχνουμε το σουσάμι σε ένα μπολ και το ψεκάζουμε με λίγο νερό. Αυτό το κάνουμε για να κολλήσει το σουσάμι στα κουλουράκια και να μη σκορπίζει.
Παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος περίπου ενός καρυδιού και πλάθουμε μπαστουνάκια στο μέγεθος ενός γυναικείου δάκτυλου
Τα ρίχνουμε επάνω στο βρεγμένο σουσάμι, τα κυλάμε λίγο να πάει το σουσάμι παντού, και με τα χέρια μας τα ρολάρουμε να τους δώσουμε ωραίο σχήμα
Τα στρώνουμε σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 - 200 βαθμούς με αέρα για μισή ώρα. Σκέτο αέρα στον φούρνο μου δεν έχω και έψησα στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω και αέρα για μισή ώρα.
Τα κουλουράκια μας είναι έτοιμα για να τα ''τσακίσουμε'' :P είτε παρέα με καφέ, είτε μόνα τους!
Καλή σας επιτυχία!!!
(Μου βγήκαν περίπου 100 τεμάχια)
Asterati Kouzina |
Άλλη μία συνταγή της φίλης Ρούλα από την Κρήτη!
Asterati Kouzina |
Υλικά:
1,5 νεροπότηρο ελαιόλαδο καλό1,5 νεροπότηρο καλαμποκέλαιο
1 νεροπότηρο ζάχαρη
μισό νεροπότηρο χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
1 κ.γλ. σόδα
1 νεροπότηρο ζάχαρη
μισό νεροπότηρο χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
1 κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. γαρύφαλλο σκόνη
1 φακ. μπέικιν πάουντερ (2,5 κ.σ. περίπου)
1 και ένα τέταρτο περίπου του κιλού αλεύρι μαλακό (εμένα μου πήρε περίπου 1,5 κιλό-UPDATE: χρησιμοποίησα αλεύρι γ.ο.χ.)
1 κ.γλ. γαρύφαλλο σκόνη
1 φακ. μπέικιν πάουντερ (2,5 κ.σ. περίπου)
1 και ένα τέταρτο περίπου του κιλού αλεύρι μαλακό (εμένα μου πήρε περίπου 1,5 κιλό-UPDATE: χρησιμοποίησα αλεύρι γ.ο.χ.)
σουσάμι για το τύλιγμα
Τι κάνουμε:
Βάζουμε τα τρία ποτήρια λάδι σε μια λεκάνη και την ζάχαρη και ανακατεύουμε (με το χέρι δεν χρειάζεται μίξερ)Ρίχνουμε την σόδα μέσα στο χύμο του πορτοκαλιού, ανακατεύοντας γρήγορα και επάνω από τη λεκάνη, γιατί φουσκώνει και χύνεται.
Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Ρίχνουμε το σουσάμι σε ένα μπολ και το ψεκάζουμε με λίγο νερό. Αυτό το κάνουμε για να κολλήσει το σουσάμι στα κουλουράκια και να μη σκορπίζει.
Παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος περίπου ενός καρυδιού και πλάθουμε μπαστουνάκια στο μέγεθος ενός γυναικείου δάκτυλου
Τα ρίχνουμε επάνω στο βρεγμένο σουσάμι, τα κυλάμε λίγο να πάει το σουσάμι παντού, και με τα χέρια μας τα ρολάρουμε να τους δώσουμε ωραίο σχήμα
Τα στρώνουμε σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 - 200 βαθμούς με αέρα για μισή ώρα. Σκέτο αέρα στον φούρνο μου δεν έχω και έψησα στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω και αέρα για μισή ώρα.
Τα κουλουράκια μας είναι έτοιμα για να τα ''τσακίσουμε'' :P είτε παρέα με καφέ, είτε μόνα τους!
Asterati Kouzina |
(Μου βγήκαν περίπου 100 τεμάχια)
Φαίνονται υπέροχα κι έτσι όπως γέμισες την πιατέλα μέχρι πάνω, είναι σκέτη πρόκληση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
κατατοπιστικές οι οδηγίες σου, και το αποτέλεσμα φαίνεται τεεεεελειο!
ΑπάντησηΔιαγραφή100 τεμάχια????
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι ήξερες που έφτιαξες μπόλικα, δεν θα μείνει ούτε ένα!
Καλό βράδυ Αστεράκι!
Καλά, ξέρεις πόσο συγκινήθηκα;;; Για μένα τα λαδοκούλουρα παραπέμπουν στο χωριό μου στην Κρήτη, στα καλοκαίρια μου εκεί, στη γιαγιούλα μου....Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο έχω ψάξει γι'αυτή τη συνταγή!!! Σε ευχαριστώ, θα την κάνω άμεσα!!! Μόνο πες μου, μπορώ να χρησιμοποιήσω αλεύρι για όλες τις χρήσεις; Μου είναι δύσκολο να βρώ μαλακό αλεύρι εδώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστεράκι,τα κουλουράκια αυτά τα προτιμώ απ΄όλα τ΄άλλα-ακόμη και για πασχαλινά τέτοια φτιάχνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο tip με το σουσάμι πολύ καλό,κι έλεγα γιατί δεν κρατιόταν πάνω στα κουλουράκια.
Φιλιά!
Καλή σου μέρα. Έχω και εγώ μια ανάλογη συνταγή και μάλιστα την έχω δημοσιεύσει παλιά. δεν είμαι όμως πολύ ευχαριστημένη γιατί γίνονται μάλλον σκληρά. Μήπως κάνω κάποιο λάθος; Προσεχώς θα δοκιμάσω τη δική σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανόστιμα φαίνονται Αστεράκι! Ελπίζω να βρω λίγο χρόνο ετούτη την εβδομάδα και να τα φτιάξω! Καλή σου μέρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστεροΜαράκι Καλημέρα, το βουναλάκι σου είναι όλα τα λεφτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήsimonmad γι'αυτό την τίγκαρα έτσι την πιατέλα χαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Magdalene B. ευχαριστώ πάρα πολύ!
Φιλιά
ΕΛΕΝΑ ωωωω ναι 100..... τρώγονται σαν τον ηλιόσπορο τα άτιμα χεχε
Φιλάκια
Marina κοριτσάρα χαίρομαι πάρα πολύ. Να'ναι καλά η φίλη Ρούλα από την Κρήτη :)
Ναι βάλε αλεύρι γ.ο.χ. κι εγώ τέτοιο χρησιμοποίησα.
Φιλάκια
eleni ευχαριστώ :) όντως πολύ ωραία κουλουράκια. Κι εγώ τα πασχαλιάτικα κουλούρια δεν μου πολυαρέσουν και φτιάχνω κουλούρια βουτήρου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιάααααα
Helengr κι εγώ έχω μια άλλη συνταγή για κουλουράκια λαδιού αλλά είναι τελείως διαφορετικά, γίνονται πιο ΄΄σκληρά΄΄
Δοκίμασε τα και περιμένω εντυπώσεις.
(πατάω το nick σου για να βγω στο blog σου και δεν....)
Μαίρη ευχαριστώωωω, αν τα φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις
Φιλιά
amantzi χεχεχε ευχαριστώωωωωωωωωωωω
Φιλάκια
Θέλω αυτό που στέκεται στην κορυφή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠυραμίδα με πολλές χάρες.
Εύγε Αστερομαράκι μου.
Αστεράκι μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήυπέροχα !
ευχαριστούμε!!
δοκιμή....
σήμερα κιόλας...χιχι
...irida...
Penelope αυτό το έχω φάει, θέλεις το πιο κάτω; χιχιιχιχιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλάαααα φιλάκια
...irida... πολύ ωραία, θα περιμένω εντυπώσεις
Φιλιά
kalimera asteraki!!pentanostima fenonte ta koulourakia sou!!os edo mosxomirisan!!perno ena gia ton apogeumatino kafe...kai sou euxome kali eudomada na perasis kali mou!!tin agapi mou stelno!
ΑπάντησηΔιαγραφήλατρεμένα, επειδή βαριέμαι να πλάθω στείλε μια δόση προς τα πάνω, στην τεμπέλα!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα μικρούλι μόνο για το καλό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!!
Αγαπημένα αυτά τα λαδοκουλουράκια, δεν βαριέμαι ούτε να τα φτιάχνω, ούτε να τα τρώω φυσικά. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΧε, χε θέλω να δω τι θα κάνεις το Πάσχα!
Είχα να μπω στο διαδύκτιο απο προχθες, ανοίγω και βλέπω στα μειλ μου τη συνταγή ..κόλαση φιληνάδα μου γλυκιά θα τα κάνω ΣΗΜΕΡΑ το απόγευμα κι όλας.Αν και τώρα που το σκέπτομακι την Παρασκευή περιμένω την ξάνθή και λέω να τα κάνω καλήτερα την Πέμπτη..όμως..μου άνοπιξες την όρεξη γιατί..λατρεύω τα κουλουράκια..Θα τα κάνω σήμερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένα κουλουράκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τον καφέ και όχι μόνο.
Τέλεια :)
Πολύ ωραία κουλουράκια, Αστέρι μου, μόλις μου τα ζήτησαν και θα έψαχνα για συνταγή.... Νάσαι καλά, γειά στα χέρια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία συνταγή Αστεράκι... διαφέρει σε σημεία από τις δικές μου. Είναι λίγο πιο εκσυγχρονισμένη θα έλεγα :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστεράκι μου, πέρασα να σου πω, πως ευτυχώς για μένα και όόόόλη την οικογένεια, στάθηκα τυχερή και θα ξαναδώ συνταγή από τα χεράκια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Καλημέρα, σου στέλνω το blog μου
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://helengrblog.blogspot.com
Νοστιμοτατα,μπραβο σου...καλη σου μερα φιλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστέρι μου, πραγματική αστεράτη συνταγή! Μόλις τα ξεφούρνισα και έχει μοσχομυρίσει όλο το σπίτι! Το μόνο του πρόσθεσα είναι λίγο ξύσμα πορτοκαλιού, γιατί μας αρέσει. Θα ανεβάσω φωτογραφία προσεχώς με σύνδεσμο στη συνταγή σου. Σε ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήAχ πόσο θα ήθελα να φάω 2-3 για πρωινό.Εκπληκτική η συνταγή σου, να είσαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλε τι ωραιο κολπο αυτο με το σουσαμι και το νερο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έφτιαξες τέλεια Μαράκι!!Όντως είναι καταπληκτικά!!! Τα συγκεκριμένα κουλουράκια τα φτιάχνω στάνταρ 2 φορές το μήνα!!! Οι αλλαγές που κάνω εγώ είναι οι εξής: βάζω μόνο ελαιόλαδο, αλέυρι για όλες τις χρήσεις, ξύσμα πορτοκάλι και αντί για κονιάκ βάζω ρακί!Όσο πιο μαλακιά βγει η ζήμη, τόσο πιο αφράτα γίνονται!Προσοχή όμως δεν πρέπει να πλάθουμε για πολύ ώρα την ζύμη γιατί σφίγγει!! Την συνταγή αυτή μου την έχει δώσει και εμένα η ξαδέρφη μου από την Κρήτη! Τα κουλουράκια αυτά, τα τρώω σκέτα , με τον καφέ ή ακόμα και με το τσάι και το συνοδεύω με κεφαλοτύρι κρητικό !Ο συνδυασμός γλυκό με αλμυρό συνυθίζετε πολύ στην Κρήτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα με λένε Μαρία και είμαι από Αθήνα διαβάζω της πολύ ωραίες συνταγές σας αλλά έχω και εγώ ένα μικρό μυστικό για εσάς ανακάλυψα πρόσφατα ένα Blog το οποίο έχει πολύ φτηνά προϊόντα φρέσκα και ποιοτικά. Ο κύριος που έχει το Blog είναι συνεργάσιμος και φιλότιμος αξίζει τον κόπο να δείτε το Blog του. http://khpeytika.blogspot.com
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα με λένε Μαρία και είμαι από Αθήνα διαβάζω της πολύ ωραίες συνταγές σας αλλά έχω και εγώ ένα μικρό μυστικό για εσάς ανακάλυψα πρόσφατα ένα Blog το οποίο έχει πολύ φτηνά προϊόντα φρέσκα και ποιοτικά. Ο κύριος που έχει το Blog είναι συνεργάσιμος και φιλότιμος αξίζει τον κόπο να δείτε το Blog του. http://khpeytika.blogspot.com
ΑπάντησηΔιαγραφήego den efaga giati me malone i anastasia
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα εφτιαξα!!!! Τ ε λ ε ι α.!!!!!! αυτα ειναι κουλουρακια!τα εφτιαχνε η γιαγια μου ακριβως ετσι.εψαχνα και εφτιαχνα συνεχως συνταγες που εβρισκα για λαδοκουλουρα αλλα καμια δεν ειναι σαν κι αυτα.εβαλα μονο ελαιολαδο γιατι ζω στην Κρητη και μονο αυτο υπαρχει σπιτι και βγηκαν πεντανοστιμα.ευχαριστουμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πάρα πολύ!!! Κι εγώ σ'ευχαριστώ :))))
Διαγραφήπεντανόστιμα !!!!έψαχνα καιρό αυτή την συνταγή Αστεράκι χίλια ευχαριστώ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ σ'ευχαριστώ πολύ :)
Διαγραφήeise foverh oi sintages sou Asterati Kouzina einai apo tis prwtes. se euxaristw.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα ,πολύ ωραία φαίνονται ,μ αρεσουν αυτο το είδος κουλουράκια καλως σε βρήκα,τα λέμε..
ΑπάντησηΔιαγραφή