να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει ...
Υλικά:
μισό κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
1 κούπα τσαγιού χλιαρό γάλα φρέσκο
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
1 φακ. ξερή μαγιά
1 αυγό
2 κ.σ. βούτυρο
Για την γέμιση:
10 λουκάνικα φρανκφούρτης (τα μακριά-κομμένα στην μέση, δηλ. γίνονται 20)
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, κάνουμε λακουβίτσα στο κέντρο και εκεί βάζουμε την μαγιά, την ζάχαρη, το αλάτι, το αυγό, το βούτυρο και τέλος το χλιαρό γάλα.
Ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσει.
Αφού λοιπόν φουσκώσει η ζύμη μας, την χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια (στο μέγεθος ενός καρυδιού).
Έχουμε κόψει στην μέση και τα 10 λουκάνικα, τα οποία γίνονται 20.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε σε όχι πολύ λεπτό στρογγυλό φύλλο. Βάζουμε στο κέντρο μισό λουκάνικο και κλείνουμε πρώτα ελαφρά τις 2 άκρες και μετά τις 2 μεγάλες πλευρές. Παίρνουμε το πιροσκί στο χέρι μας και το ρολάρουμε ελαφρά να κλείσει καλά.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά (η θερμοκρασία που είχα στο μάτι κουζίνας από 1 -> 9 ήταν στο 9 και όταν ''έκαψε'' καλά το λάδι το χαμήλωσα στο 7). Ρίχνουμε μέσα 2-3 πιροσκί και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουνε ένα ελαφρά σκούρο χρυσαφί χρώμα (φουσκώνουν κι άλλο στο τηγάνισμα)
Τα βάζουμε σε πιατέλα στρωμμένη με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το επιπλέον λάδι.
Τα πιροσκί μας είναι έτοιμα για να τα απολαύσουμε! (τρώγονται ζεστά)
Καλή σας επιτυχία!!!
(Σημείωση: Τα πιροσκί κανονικά γίνονται τηγανητά. Τώρα εάν εσείς για λόγους διατροφής κ.λ.π. κ.λ.π. δεν τα θέλετε τηγανητά αλλά θέλετε να φάτε πιροσκί, ψήστε τα στον φούρνο, σε ταψί με χαρτί ψησίματος και αλείψτε τα με λίγο λάδι. Ψήνετε μέχρι να πάρουν χρυσό σκούρο χρώμα στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω)
Υλικά:
μισό κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
1 κούπα τσαγιού χλιαρό γάλα φρέσκο
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
1 φακ. ξερή μαγιά
1 αυγό
2 κ.σ. βούτυρο
Για την γέμιση:
10 λουκάνικα φρανκφούρτης (τα μακριά-κομμένα στην μέση, δηλ. γίνονται 20)
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, κάνουμε λακουβίτσα στο κέντρο και εκεί βάζουμε την μαγιά, την ζάχαρη, το αλάτι, το αυγό, το βούτυρο και τέλος το χλιαρό γάλα.
Ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσει.
Αφού λοιπόν φουσκώσει η ζύμη μας, την χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια (στο μέγεθος ενός καρυδιού).
Έχουμε κόψει στην μέση και τα 10 λουκάνικα, τα οποία γίνονται 20.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε σε όχι πολύ λεπτό στρογγυλό φύλλο. Βάζουμε στο κέντρο μισό λουκάνικο και κλείνουμε πρώτα ελαφρά τις 2 άκρες και μετά τις 2 μεγάλες πλευρές. Παίρνουμε το πιροσκί στο χέρι μας και το ρολάρουμε ελαφρά να κλείσει καλά.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά (η θερμοκρασία που είχα στο μάτι κουζίνας από 1 -> 9 ήταν στο 9 και όταν ''έκαψε'' καλά το λάδι το χαμήλωσα στο 7). Ρίχνουμε μέσα 2-3 πιροσκί και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουνε ένα ελαφρά σκούρο χρυσαφί χρώμα (φουσκώνουν κι άλλο στο τηγάνισμα)
Τα βάζουμε σε πιατέλα στρωμμένη με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το επιπλέον λάδι.
Τα πιροσκί μας είναι έτοιμα για να τα απολαύσουμε! (τρώγονται ζεστά)
Καλή σας επιτυχία!!!
(Σημείωση: Τα πιροσκί κανονικά γίνονται τηγανητά. Τώρα εάν εσείς για λόγους διατροφής κ.λ.π. κ.λ.π. δεν τα θέλετε τηγανητά αλλά θέλετε να φάτε πιροσκί, ψήστε τα στον φούρνο, σε ταψί με χαρτί ψησίματος και αλείψτε τα με λίγο λάδι. Ψήνετε μέχρι να πάρουν χρυσό σκούρο χρώμα στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω)
τι μου κανεις....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέτοια ώρα τέτοια λόγια;; που κερνάς;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήgrEAT :)))))) να στείλω;;;;;;;;;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήαστερακι μου,νομιζω αυτη η συνταγη ειναι απο τα πιο νοστιμα σνακς της ελληνικης κουζινας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή κόπιασε ... κόπιασε ... προς Μεταμόρφωση μεριά
ΑπάντησηΔιαγραφήαpinkdreamer αχ είναι η άτιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήAπό τα αγαπημένα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAsteri μου... τί κάνεις τώρα με τέτοια συνταγή;;;; Κάνω δίαιταααα! Νομίζω όμως ότι θα την φτιάξω για την ανιψιά μου!!!! Καλό βράδυ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδα πιροσκί κι έτρεξα... τρελαίνομαι λέμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈμεινε τίποτα???
Φιλάκια πολλά Μαράκι, καλό βράδυ!!!
τελεια θα φτιαξω αυριο !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤωρα τι να πω και τι να γραψω,εσυ εισαι πειρασμος παιδακι μου με αυτα που μας δειχνεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σου πω ότι μέχρι τώρα τα θεωρούσα μπελαλίδικα και δεν ειχα ασχοληθεί τι θα πεις????
ΑπάντησηΔιαγραφήΣλουρπ!!!
ευτυχώς είμαι χορτάτη!! αν και δεν τα αγαπώ με λουκάνικο συνοδεύουν ωραία μια παγωμένη μπυρίτσα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσημειωνω την συνταγη γιατι μια αλλη που ειχα δοκιμασει δεν ηταν πετυχημενη.....Ευχαριστουμε πολυυυυ .....φιλια πολλα Αστερι μας Χ2
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ζήλεψα κι είναι και πρωί ακόμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω ένα μικρό για τον καφέ μου, ταιριάζει δεν ταιριάζει! :)
Φιλιά!
Μέχρι πόσα είπαμε δικαιούται να πάρει ο καθένας??
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Μαράκι!!!
τι μου κάνεις θα πω κι εγω και θα προσθέσω....με πεθαίννννννεεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε του παιδιού, ούτε του συζύγου.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ αχ είμαι σε δίαιτα Μαράκι πολύ ωραία η συνταγή σου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστέρι, στέλνω ταπεράκι με το intercity! Τι μας κάνεις μ' αυτές τις φωτογραφίες, να 'ξερες!
ΑπάντησηΔιαγραφήστειλε στειλε!!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλεια, τέλεια !!! αχ τι μου κάνεις !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά
Αχ Τί την ήθελα τη δίαιτα τώρα? Πειράζει να πάρω ένα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Ω χαρώτα! Ας είχα δυο τρια ΤΩΡΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω για το κερασμα, και οριστε το δωρακι σου εαν περασεις απο το μπλογκ μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚακούργα γυναίκα που μας βασανίζεις ανελέητα με τις ζυμαροσυνταγές σου!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑααααχ! Αμάσητα καταπίνονται αυτά! Α ρε Μαρία, τη δίαιτά μου.... :Ρ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι' ένα και δύο και τρια και τέσσερα...
ΑπάντησηΔιαγραφήωχ κουράστηκα να τα μετρώ Μαράκι μου, κι απλώς κάθομαι και τα κοιτώ!
Λαχταριστά για τους λάτρεις τους...κι' εγώ έχω δύο στο σπίτι μου :-))
Τρελαίνομαι για πιροσκί! Πραγματικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω την συνταγή της μαμάς μου που δεν την αλλάζω αλλά επειδή εμπιστεύομαι τις συνταγές σου, θα την δοκιμάσω και αυτή κάποια στιγμή.
ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ κυρία, στείλε μου μερικά! Θέλωωωωωω!
ΑπάντησηΔιαγραφήpwpw fainontai toso ma toso laxtarista!kai ayth h zymh prepi na einai aristourghma!prepei na ta ftiaxw sto epomeno partu ths korhs moy!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑργω να περασω μερικες φορες αλλα προσπαθω παντα να αφηνω ενα χαιρετισμο για καλη εβδομαδα σε ολους μας με υγεια και λιγοτερα προβληματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήτελεια ειναι παιρνω δυο τρια για το δρομο νιαμ νιαμ!!!!
ειναι πολυ ευκολη η συνταγη και ευχαριστουμε που μας την δωστατε τοσο αναλυτικα !! ανυπομωνω να δοκιμασω...!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήekplhktika...ta ekana kai den mporw akoma na pistepsw thn epituxia tous!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ :) Καλοφάγωτα!!!
ΔιαγραφήΕξαιρετική συνταγή! Εγιναν πολύ αφράτα και νόστιμα!!!! Μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι σκετη αμαρτια και με αυτες οταν ξεκινας δεν σταματας αστερι συνεχεισε να μας πηγενεις κολαση
ΑπάντησηΔιαγραφήεξαιρετικα τα δοκιμασαμε σε ενα σπιτι σημερα θα τα φτιαξουμε κι εμεις !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπεροχα!!!Τα εφτιαξα μέχρι τώρα 5 φορές!!! Είναι καλύτερα κι απο του φούρνου. Στην δουλειά μου δεν πίστευε κανείς ότι τα έκανα μόνη μου!!! Τέλεια συνταγή ευχαριστούμε πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη συνταγή, άρεσε πολύ σ' όλους μας, ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκιμασμένα η πιο τέλεια συνταγή μπράβο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή