Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Χαλβάς λευκός σιμιγδαλένιος ...

Ένας πολύ νόστιμος χαλβάς με αρώματα!!!
Μια συνταγή που μου έστειλε η φίλη Ρούλα που μένει στην Κρήτη.
Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection

Asterati Kouzina

Υλικά:
4 νεροπότηρα νερό
2 νεροπότηρα ζάχαρη λευκή
μισό  νεροπότηρο σησαμέλαιο
1,5 νεροπότηρο σιμιγδάλι χοντρό
4 βανίλιες
ξύσμα από δύο λεμόνια
extra 
ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια)
γλυκό κουταλιού ψιλοκομμένο στραγγισμένο από το σιρόπι του (έβαλα μανταρίνι)

Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το σησαμέλαιο να βράσουν
δέκα λεπτά (από την στιγμή του βρασμού)

Εν τω μεταξύ έχουμε ανακατέψει σε μπολάκι το σιμιγδάλι, τις βανίλιες & το ξύσμα λεμονιών

Τα ρίχνουμε στο νερό που βράζει και ανακατεύουμε (την φωτιά στο μάτι την χαμηλώνουμε αρκετά, δηλ. από 9 που το είχα το έβαλα στο 3)

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει και να ξεκολάει από τον πάτο και τα τοιχώματα της κατσαρόλας

Τώρα προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, αν θέλουμε (εγώ δεν έβαλα) και το γλυκό κουταλιού, αν θέλουμε (έβαλα μανταρίνι) και ανακατεύουμε.

Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει ψιλοκρυώσει (να γίνει χλιαρός).

Τον βάζουμε σε φόρμα (εγώ τον έβαλα σε μακρόστενη).

Για να τον βγάλουμε από την φόρμα, βάζουμε επάνω του την πιατέλα που θα τον παρουσιάσουμε και γυρνάμε ανάποδα να πέσει ο χαλβάς μέσα την πιατέλα.
Αsterati Kouzina
Η φίλη Ρούλα προτείνει τρόπο σερβιρίσματος, να βάλουμε επάνω σε κάθε κομμάτι χαλβά από μια μπάλα παγωτού.


Καλή σας επιτυχία!!!

Δείτε και τον Χαλβά σιμιγδαλένιο
και τον Χαλβά με σιρόπι πορτοκαλιού
Print

38 σχόλια:

  1. ΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!! (Αλά Ζούμπι....του στυλ μου έρχεται ντουβρουτζάς.....)
    Απίστευτο και με γλυκάκι μέσα.....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ααααχ και είμαι και σε βδδομάδα που δε μπορω να αντισταθώ στα γλυκααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ.ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΣΚΟΥΡΟΣ ΧΛΒΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΚΑΜΕΝΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία κι από γεύση πως είναι;; Πολύ μου άρεσε η πρόταση μιας και θέλω να προσφέρω νηστίσιμο γλυκό σε μια παρέα φίλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εφη χαχαχαχα άντε έλααααααααααα να πιούμε καφεδάκι και να τον φάμεεεεε
    Φιλιάααααααααααα

    Magdalene B. άσε κι εγώ τα ίδια :)
    Φιλιά

    Ανώνυμος εεε γούστα είναι αυτά :)

    Ξανθή είναι πολύ νόστιμος!!! έρχονται και γεύσεις από το ξύσμα λεμονιού και το γλυκό κουταλιού. Είναι ''ελαστικός''
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. υπέροχος,και του παει και το γλυκό κουταλιού,είναι και νηστησιμος.φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αχ μας άνοιξες την όρεξη!!!

    www.zizibloom.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαίνεται υπέροχος! Θα τον κάνω με σπιτικό γλυκό κυδώνι! Μμμμ!!!! Γλείφομαι από τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νόσσσσσσ τιμος. Όπως πάντα. Δεν εχω λόγια!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μ΄αρέσει καλύτερα με καβουρντισμένο το σιμιγδάλι, αλλά οι φωτό σου τον δείχνουν λαχταριστό και τούτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ωραιότατο!!! Σωστή η φίλη Ρούλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μου άρεσε που δεν είχε πολλά λάδια γιατί ο δικός μου γίνεται πάντα πολύ λαδερός, γλυκός και άρα πολύ παχυντικός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λατρεύουμε τον χαλβά σε ολες του τις παραλαγές!!!
    Το γλυκό κυδώνι του ταιριάζει πάρα πολύ!!!!
    Ωραία μας γλύκανες αστεράκι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπημένο νηστίσιμο γλύκισμα!
    Ωραία ιδέα Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μμμμμμμ ωραιότατο!!! Ευχαριστώ για το κέρασμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχοοοοοος ο χαλβάς και πολύ πιο ελαφρύς!!!! Αγαπημένο γλυκάκι σε υπέροχη παραλλαγή αστέρι μου!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπορώ να φαω μια φορμα χαλβά μόνη μου.
    Ωραία και μυρωδάτη η ιδέα με το γλυκό μέσα

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλησπέρα...τέλειος ο χαλβάς και μου αρέσει πολύ η προσθήκη γλυκού του κουταλιού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΑΣΤΕΡΙ ΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝΑ!...
    ΕΛΕΓΑ ΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?...
    ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ????
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΛΒΑ ΚΕΡΑΣΜΑ ΥΠΕΡΟΧΟ!!ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΧΙ!...
    ΣΕ ΦΙΛΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΚΟΛΑΣΗ!!!!!!!ΔΕΝ ΕΙΞΕΡΑ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ ΘΑ ΤΟΝ ΔΟΚ ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ...ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ενδιαφέρουσα παραλλαγή και πιο ελαφριά αφού δεν καβουρδίζουμε!
    Το σησαμέλαιο δεν είναι υπέροχο υλικό? Εγώ από τότε που το ανακάλυψα, έχω κολλήσει! Και τι υπέροχο άρωμα!
    Καλό και γλυκό σου βράδυ Asteri :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ωραίος και εντυπωσιακός!!
    Μαράκι το σησαμέλαιο δεν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα ελαφρύ λάδι??
    Εχω την εντύπωση ότι μυρίζει αρκετά έντονα!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. κορίτσια καλησπέραααα! ελπίζω να σας αρέσει ό λευκος χαλβάς όταν το φιάξετε θελω σχόλια...
    εγώ τον κάνω τακτικά γιατί είναι ελαφρύς χωρίς πολλά λαδια ότι πρέπει για δίαιτα όταν θέλουμε γλυκάκι....για σε όλες....
    το σησαμέλαιο μπορόμε να το αντικαταστήσουμε
    με ότι άλλο ελαφρύ λάδι που μας αρέσει...Ρούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μπράβο στην Ρούλα και στο Αστέρι μας τη Μαρία για την τόσο εύκολη και πάνω απ'ολα πεντανόστιμη συνταγή!! Η αλήθεια είναι ότι όπως και να τον φτιάξεις τον χαλβά είναι τέλειος!! Εγώ καβουρδίζω το σιμιγδάλι και χρησιμοποιώ ΠΑΝΤΑ κρητικό λαδάκι!! Μια άλλη ωραία παραλλαγή του χαλβά είναι να λιώσεις κουβερτούρα και την βάλεις από πάνω (όπως βάζουμε το γλάσο στα γλυκά) !!!Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!!!!Φιλάκια πολλά στην όμορφη Κρήτη και στην συντέκνησα Ρούλα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. πρωτη φορά βλέπω τέτοιο χαλβά και οφείλω να ομολογήσω ότι εντυπωσιάστηκα ! σε πρώτη ευκαιρία θα τον δοκιμάσω!
    ευχαριστούμε Ρουλακι για την συνταγή !


    φιλια πολλά και καλό σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φαίνεται υπέροχος μπράβο στο Μαράκι και στη Ρούλα.Εγώ λέω να βάλω και λίγα αμύγδαλα.Καλό σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μια δοκιμή θα μας πείσει μάλλον :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πολύ μου αρέσει αυτή η εκδοχή αστεράκι μου!!!
    Έχω δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο σε ένα κτητικό μαγαζί και το λατρεψα!!
    Φιλάκια, καλό Σαβ/κο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μου αρέσει που δεν καβουρντίζεται!!!
    Επιτέλους τα κατάφερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΜΜΜΜΜΜΜΜ...DELICIOUS!!!!!!!!!!!!
    ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ!!!!!
    ΜΑΡΙΑ
    ΦΙΛΙ Χ 2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κι εγώ πρώτη φορά τον βλέπω...φαίνεται υπέροχος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μοσχομύρισε, πολύ ωραίος και χωρίς καβούρδισμα, σούπερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γειά σας! Είμαι και εγώ από Κρήτη. Σας συστήνω οπωσδήποτε το χαλβα ειναι πεντανοστιμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. TRELAINOMAI gia to halva Maria mou! Poly wraios kai elafrys hwris kavourdisma! Kalo weekend!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Λατρεύω το χαλβά και η εκδοχή σου μπαίνει στα υπ'όψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. καλημερα! σου εχω σαββατιατικη εκπληξη στο μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αν μη τι άλλο, μάλλον θα είναι πιο ελαφρύς από τον άλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. τον έφτιαξα προχθές. Υπέροχος!
    Ελαφρύς και αρωματικός. Εγώ έβαλα γλυκό κυδώνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αστεράτα σχόλια