Την τυρόπιτα που θα σας δείξω σήμερα την φτιάχνει η μανούλα μου.
Με φύλλο κρούστας εμπορίου (δεν έχει την δική μου μούρλα η μάνα μου χαχαχα).
Την 1η φορά που την δοκίμασε ο άντρας μου, ξετρελάθηκε και την ζητάει συνέχεια.
Λοιπόν τι λέτε; πάμε να σας δείξω πως γίνετε;
Υλικά:
Για το φύλλο:
(αν θέλετε χρησιμοποιήστε φύλλο κρούστας εμπορίου)
4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. ελλ. καφέ ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ. γλ. αλάτι
1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
λάδι extra για το άλειμμα των φύλλων
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για την γέμιση:
κασέρι χοντροτριμμένο 2 φλ.
φέτα μισό κιλό τριμμένη με τα χέρια
γκούντα χοντροτριμμένη 2 φλ.
γάλα φρ. 2 φλ. τσαγιού
4 αυγά
λίιιιγο αλάτι
πιπέρι
Τι κάνουμε:
Για το φύλλο:
Σε λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε στο κέντρο μια τρυπούλα και εκεί βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε να γίνει ένα εύπλαστο και όχι πολύ μαλακό ζυμαράκι αλλά όχι και σκληρό.
Το σκεπάζουμε με μια πετσετούλα και το αφήνουμε για καμιά ωρίτσα να ΄΄ξεκουραστεί''
Αφού λοιπόν το ζυμαράκι μας ΄΄ξεκουραστεί΄΄ κάνουμε 6 ισομεγέθη μπαλίτσες.
Βάζουμε 3 φύλλα κάτω και 3 πάνω.
Αλείφουμε με ένα πινέλο ένα μέτριου μεγέθους πυρέξ (χρησιμοποίησα οβάλ) και ανοίγουμε το 1ο φύλλο (λεπτό) με τον οκλά μας .
Το στρώνουμε στο πυρέξ, το αλείφουμε με πινελάκι με λίγο λάδι και συνεχίζουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα 2 φύλλα.
Ανακατεύουμε τα τριμμένα τυριά σε ένα μπωλάκι.
Τα ρίχνουμε επάνω στα φύλλα (στο πυρέξ).
Ανοίγουμε και τα υπόλοιπα φύλλα (με την παραπάνω διαδικασία) τα στρώνουμε επάνω στην πίτα, κόβουμε το περισσευούμενο φύλλο & κλείνουμε την πίτα μας.
Σε μπωλάκι χτυπάμε τα αυγά με λίιγο αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε και το γάλα.
Χαράζουμε την πίτα μας και την περιλούζουμε με το μείγμα αυγά-γάλα.
Την βάζουμε για μια ώρα στο ψυγείο, να ΄΄τραβήξει΄΄ τα υγρά της.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στην κάτω σχάρα με αντιστάσεις πάνω-κάτω για 40 λεπτά και 10 λεπτά ακόμα με αντιστάσεις πάνω-κάτω και αέρα.
Η πίτα μας είναι έτοιμη προς κατανάλωση.
Τρώγεται άνετα και την επόμενη μέρα.
Καλή σας όρεξη!!!
θα με κάνεις να τρώω πίτες όλη μέρα!!καταπληκτική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την μαγειρευω το Σάββατο, θα δούμε αν το καταφέρω, διότι εδώ στην Ισπανία, το αλεύρι δεν είναι καλό και η μάζα είναι πάντα σκληρή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ σύζυγός μου, Χουάν Αντόνιο, σίγουρα θα σε ευχαριστήσει. Τρελαίνεται με τις τυρόπιτες και αυτή μου άφησε την μιρωδιά της.
Πολλά φιλιά και καληνύχτα, καινουργία φίλη μου.
φουρτουνιασμενη ψυχη :) να την φτιάξεις, είναι πολύ καλή πίτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλό βράδυ
VERONICA MARSA χαίρομαι που θα δοκιμάσεις να την φτιάξεις, θα περιμένω εναγωνίως εντυπώσεις :) να δω αν θα αρέσει και του συζύγου σου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να βρούμε έναν τρόπο να σου στείλω αλεύρι, θα σκεφτώ κάποιον τρόπο :)))))
Πολλά φιλάκια και καλό βράδυ
σιγά μην προλάβει να μείνει!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπαπαπα!Αγαπημένη! πίτα!:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΧμ,βάσικα όλες οι πίτες είναι αγαπημένες για μένα τώρα που το σκέφτομαι!:))
Και στη φωτογραφία φαίνεται τόοοσο νόστιμη!!
Καλημέρα!
Το 1 μπράβο δεν φτάνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πολύ ωραία!
Και κυρίως το οτι έχει σπιτικό φύλλο..τα λέει όλα!
Αστεράτα φιλιά!
Αστεράτη τυρόπιτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧίλια μπράβο!!!
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ ναι χεχε αν προλάβει να μείνει... :P
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια
Καλημέρα
Magda :)) αααα ναι κι εγώ μια μούρλα με τις πίτες τις έχω χιχι ... να'σαι καλά κοριτσάκι
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά :)
eva ευχαριστώωω πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αρκετά νόστιμη μπορώ να πω ..
Το σπιτικό φύλλο δεν το αλλάζω με τίποτα :)
Πολλά αστροφιλάκια
NATAΣΑ χίλια ευχαριστώ κοριτσάκι :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκιαααααααα
Πολύ καλή και φαίνεται και χορταστική :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το φύλλο σου πολύ ωραίο
Καλημέρα :)
Marion ναι είναι τολμώ να πω νοστιμότατη και αρκετά χορταστική τυρόπιτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'εχυαριστώ πολύ!
Φιλιά
Καλημέρα
Ευτυχώς που διάβασα πόσα μπαλάκια ζύμης είναι (6 συνολικά) γιατί νόμισα ότι θα πας για καμμιά 10αρια έτσι που είδα τα κομμάτια της πίτας, και κάτι έπαθα πρωί-πρωί Αστέρι μου :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με του εμπορίου ωραία γίνεται, αλλά με την πιο τεμπελίστική μέθοδο εκείνη του "αστεριού" με τα επαναλαμβανόμενα φύλλα μέσα σ' ένα!
Από γεύση δεν το σχολιάζω, γιατί τα υλικά το λένε από μόνα τους :-))
Καλημέρες.
Penelope χεχε είχα σκοπό να ανοίξω παραπάνω αλλά ....... ψιτ μην το πεις πουθενά χιχι ήμουν λίγο κουρασμένη και δεν ..... :P
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι και με του εμπορίου μια χαρά γίνετε αλλά δεν τα πάω καλά μαζί του χαχαχα
Εννοείς την μέθοδο του ήλιου εεε; :)))
Σ'ευχαριστώ, δοκίμασε την, είναι ωραία πιτούλα
Φιλούμπεςςςςςςςς
Καλημέρα! Αυτή είναι τυρόπιτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά δύσκολη μου φαίνεται για τα δικά μου δεδομένα.
Οποτε έχω χρόνο όμως θα την προσπαθήσω.
ΚΑΛΟ ΣΚ.
Αστρο-Συμμορίτες, δοκίμασε να την φτιάξεις και άμα χρησιμοποιήσεις έτοιμο φύλλο εμπορίου είναι πολύ εύκολη πίτα :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
Καλώς σε βρίσκω Αστέρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιχουδιές είδα, μεσημεράκι είναι.. άνοιξε η όρεξη!
Καλή σου μέρα!
Έχω μία πείνααααααα και εσύ μου την κάνεις μεγλαύτερη χιχι! Φαίνεται νοστιμότατη!!:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπω μου τρεχουν τα σαλια!!! Τι μου κανες τωρα? Θα βαλω την μαμα μου να μου φτιαξει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστουμε!Καλο Σ/Κ
Eπιτέλους τα κατάφερα κι εγώ να μπω, μόλις ήρθε το κούριερ με την τυρόπιτα, την ζέστανα και την τσακίσαμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσουπερ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
πεντανοστιμη φαινεται αλλα μαλλον θα ακολουθησω κι εγω τη μαμα σου στο φυλλο του εμποριου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαινούριο σπιτικό,άργησα να το πάρω χαμπάρι....αλλά εγκαταστάθηκα :))))))
ΑπάντησηΔιαγραφήη κοπέλα με το καναρινί φόρεμα καλώς όρισες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα να σε τρατάρω :)))
Καλό απόγευμα και καλό ΣΚ
post2.soo καλώς ήρθες :)) σ' ευχαριστώ !
ΑπάντησηΔιαγραφήRoula να την βάλεις να στην φτιάξει :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ
Φιλιά
Λίλα στην έφερε εεε;;; :P καλή χώνεψη χιχιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
apinkdreamer να την φτιάξεις με έτοιμο φύλλο, μια χαρά γίνετε απλά εγώ είμαι ''τσακωμένη'' μαζί του χεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Kαι λοιπόν;E allora? καλώς την!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια :)
Είπες μια υπερβολή!
ΑπάντησηΔιαγραφή"Τρώγεται άνετα και την επόμενη μέρα."
Προλαβαίνει να την βρει το πρωί ;;;
Αυτό το σύστημα με το αυγόγαλα και πλημμύρα από πάνω το έκαμνε η μητέρα μου.
Το είχα ξεχάσει.
Εγώ τα ανακατεύω με τα τυριά και από πάνω μόνο λίγο κρόκο αραιωμένο με νερό
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ καλώς τον!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο ήταν υπερβολή αυτό που είπα χεχεχεχεχεχε :)
Και εμένα η μανούλα μου, μου το έχει μάθει αυτό με το αυγό και την ΄΄πλημμύρα΄΄ από πάνω, όπως και έγραψα στην συνταγή.
Ευκαιρία τώρα που στο θύμησα :)) να το ξανακάνεις.
Φιλιά
Καλό βράδυ
Looks so delicious!
ΑπάντησηΔιαγραφήLúcia
www.fazemosdeconta.com
Lucia :)) thank you very much
ΑπάντησηΔιαγραφή