Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Κρουασάν ..........

Εύκολα & πεντανόστιμα κρουσανάκια ζύμης, τα οποία μπορείτε να τα γεμίσετε αφού ψηθούν, με αλμυρή γέμιση ή γλυκειά ...
Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection
Asterati Kouzina


Υλικά:
αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
2,5 κούπες τσαγιού γάλα χλιαρό
2 φακ. ξερή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
μισό φλ. τσαγιού λάδι (ελαιόλαδο)
1 κ.σ. αλάτι
1 αυγό
extra:1 κρόκο αυγού διαλυμένο με μία κ.σ. νεράκι (για την επικάλυψη)

Τι κάνουμε:
Σε ένα μικρό λεκανάκι βάζουμε, το μισό φλ. τσαγιού από το γάλα, την ζάχαρη, την μαγιά και 4 κ.σ. από το αλεύρι μας (κάνουμε ένα προζυμάκι).
Τα ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μια πετσετούλα και αφήνουμε για 20 λεπτάκια.



Αφού περάσουν τα 20 λεπτάκια και έχει φουσκώσει το προζυμάκι μας, βάζουμε σε μια λεκάνι, το αλεύρι, κάνουμε στο κέντρο μια τρύπα και εκεί βάζουμε το προζύμι, το λάδι, το αλάτι, το αυγό και το υπόλοιπο γάλα (2,5 φλ. τσαγιού).


Zυμώνουμε να γίνει μια ωραία μαλακή, εύπλαστη & αφράτη ζύμη.


Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσει.


Αφού φουσκώσει η ζύμη μας την χωρίζουμε σε 3 ισομεγέθη μπαλάκια.



Παίρνουμε το ένα και με έναν πλάστη ανοίγουμε ορθογώνιο φύλλο, όχι πολύ παχύ (περίπου μισό εκατοστό) και φτιάχνουμε με ένα μαχαιράκι τρίγωνα (όπως στην επόμενη φωτογραφία)


Τώρα αρχίζουμε να τυλίγουμε τα κρουασάν μας από την φαρδιά πλευρά.


Μόλις το τυλίξουμε, ελαφρά με τα χέρια το κάνουμε μισοφέγγαρο και το κρουσανάκι μας είναι έτοιμο (συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα).


Αφού τα έχουμε φτιάξει όλα (και τα έχουμε τοποθετήσει σε ταψάκια με χαρτί ψησίματος) τα αφήνουμε για 20 λεπτάκια να ''ξεκουραστούν''.
Αφού περάσουν τα 20 λεπτά, τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού (διαλυμένος με 1 κ.σ. νεράκι).


Ψήνουμε για περίπου μία ώρα στους 180 βαθμούς (επειδή βγήκαν 2 ταψάκια, τα έψησα με αντιστάσεις πάνω κάτω και αέρα και στην μισή ώρα ψησίματος κάνουμε τούμπαλιν τα ταψιά).

Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα βάζουμε επάνω σε σχαρίτσες για να κρυώσουν.


Τα κρουασανάκια μας είναι έτοιμα για να τα απολαύσουμε, είτε γεμίζοντας τα με αλμυρή γέμιση (τυρί, ζαμπόν κ.λ.π.) είτε με γλυκιά γέμιση (π.χ. μερέντα, μαρμελάδα)
Asterati Kouzina
Asterati Kouzina




(βγαίνουν περίπου 22 κομμάτια).

Καλή επιτυχία!!!
Print

39 σχόλια:

  1. Αστέρι μου θα μας τρελλάνεις. Υπέροχα φαίνονται είτε αλμυρά, είτε γλυκά. Μη σου πω ότι ευχαρίστως τα τσακίζω και σκέτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια τα κρουασάν σου Αστέρι. Γεια στα χεράκια σου.
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα γεμίσω τα δικά μου με μαρμελάδα βερύκοκο (απ'τη δικιά μας) και θα τα ευχαριστηθώ!!! Σ΄ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ δε λέω τίποτα, ξέρεις το καλαθάκι γεμάτο για την παραλία!
    Μισά με μερέντα και μισά ζαμπόν τυρί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλμυρά ή γλυκά τα τσακίζουμε οικογενειακώς!!!! Γειά στα χεράκια σου καταπληκτικά φαίνονται!! Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. είναι καταπληκτική συνταγή.συνήθως τα τρώμε αλμυρά,με λουκάνικα,αλλά και γλυκά με μερέντα.φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά αυτά με τη μερέντα στο τέλος με αποτελείωσαν!!Από παιδί τη λατρεύω δυστυχώς!και με τα κρουασανάκια σου μαζί, ωχ ωχ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αστερακι,μολις μου εστειλε μηνυμα ενας διασημος σεφ απο τη γαλλια! ζηλεψε τη συνταγη σου και σε θελει επειγοντως στο παρισι για σου-σεφ!!!
    καταπληκτικα κρουασανακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά το έχω πει: Δεν συγκρίνεσαι στις ζύμες! Μπράβο σου αστεράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πωπωπω!!! Για δίαιτα θα είμαστε πάλι! Αχ βρε Αστέρι τι μας κάνεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πεινάωωωω!
    Αν δεν μου φέρεις ΤΩΡΑ κρουασάν να φάω, θα σε κυνηγήσω με τον πλάστη:-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ζεστά κρουασάν και ένα φλιτζάνι καφέ, ότι πρέπει για να ξεκινήσει κανείς την μέρα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι αυτό που λένε.... δεν έτυχε.... πέτυχε!!!
    Μπράβο Αστεράκι, αστεράτα τα κρουασάν σου!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Eιρήνη χιχιχιχιχιχιχιχι :))) ααα κι εγώ τα τρώω και σκέτα!! ειδικά όταν βαριέμε να τα γεμίσω :P
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λίλα :)) τώρα περίμενε γεμίζω το καλάθι βάζω και την χρυσή μου κάπα (χρυσοσκουφίτσα χαχαχαχαχα :P) και στα φέρνωωωωωωωωωωωωω χεεχεχεχε
    Φιλάκια γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. elen ωω ναι γλυκά, αλμυρά, σκέτα, όπως και να είμαι κι εμείς τα τσακίζουμε.
    Πολλά φιλάκιααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. φουρτουνιασμενη ψυχη ευχαριστώωωωωωωωωωωω
    Πολλά γλυκά φιλιάα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Athina χεχεχε αχχχχ αυτή η μερέντα και ο άντρας μου μερεντόβιος είναι χιχιχιχιχιχι αν μπορούσε να την βάζει παντού
    Γλυκά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. apinkdreamer να ετοιμάσω βαλίτσες; φεύγω; :))))
    Χίλια ευχαριστώωωωωωωωωωω
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγγελική έχω μεγάλο έρωτα με τα ζυμάρια :)) ελπίζω να τον μεταφέρω και σε σας :)))
    Σμουάτςςςςςςςς ζβουριχτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΝΑΝΤΙΑ δίαιτα ..... δίαιτα ...... κάτι μου λέει αυτή λέξη χιχιχιχιχιχιχιχι
    Μάκιααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Marianna με τον πλάστη εεεεε;;;;; ωχ ωχχχχχχχχχ πες μου που είσαι να σου φέρω
    Σμουάτςςςςςςςςςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Anthivolon ουάουυυυυυ θα είναι πολύ σλουρπ αφού είναι και δική σου η μαρμελάδα!!
    Κι εγώ σ' ευχαριστώ!!!!
    Φιλάκιααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. dhmhtra ναι ναι να την ξεκινήσει αλλά και για τον απογευματινό καφέ :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΕΛΕΝΑ γλυκειά μου ευχαριστώ πολύ!!!!
    Γλυκά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. geia einai teleia ego ta gemizo prin ta ciso arage mporo na ta exo etima sthn katacijh kai na ta bgazo na ta chno liga liga eyxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος γειά σου :) σ'ευχαριστώ
    Ναι αμέ γίνεται απλά θα τα βγάζεις νωρίτερα έξω για να ξεπαγώνουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος θα τα περνάς με πινέλο με τον κρόκο αυγού και θα ψήνεις κανονικά :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. kalhmera!einai teleia h suntagh sou!shmera pou tha exw filarakia,tha thn kanw!!ta misa almura kai ta alla misa gluka!!tha gurisw na sas pw entupwseis!!an kai kserw oti tha einai kataplhktika!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Νina καλημέρα και καλό μήνα!!!!
    Πολύ ωραία θα περιμένω εντυπώσεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μόλις έψαχνα για απλές συνταγεσ για ωραία κρουασαν ......Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. λαθος μου!συγνωμη!υπεροχα ειναι!δεν εχω μαγια,μπορω να την αντικαταστησω καπως?!
    φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. γειά σου :) όχι δεν μπορείς μόνο με μαγιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. kalhmera 25 koupes gala??? gt sths ektelesh grafeis pio liges????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αστεράτα σχόλια

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails