Εύκολα & πεντανόστιμα κρουσανάκια ζύμης, τα οποία μπορείτε να τα γεμίσετε αφού ψηθούν, με αλμυρή γέμιση ή γλυκειά ...
Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα βάζουμε επάνω σε σχαρίτσες για να κρυώσουν.
Τα κρουασανάκια μας είναι έτοιμα για να τα απολαύσουμε, είτε γεμίζοντας τα με αλμυρή γέμιση (τυρί, ζαμπόν κ.λ.π.) είτε με γλυκιά γέμιση (π.χ. μερέντα, μαρμελάδα)
(βγαίνουν περίπου 22 κομμάτια).
Καλή επιτυχία!!!
Asterati Kouzina |
Υλικά:
αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
2,5 κούπες τσαγιού γάλα χλιαρό
2 φακ. ξερή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
μισό φλ. τσαγιού λάδι (ελαιόλαδο)
1 κ.σ. αλάτι
1 αυγό
extra:1 κρόκο αυγού διαλυμένο με μία κ.σ. νεράκι (για την επικάλυψη)
Τι κάνουμε:
Σε ένα μικρό λεκανάκι βάζουμε, το μισό φλ. τσαγιού από το γάλα, την ζάχαρη, την μαγιά και 4 κ.σ. από το αλεύρι μας (κάνουμε ένα προζυμάκι).
Τα ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μια πετσετούλα και αφήνουμε για 20 λεπτάκια.
Αφού περάσουν τα 20 λεπτάκια και έχει φουσκώσει το προζυμάκι μας, βάζουμε σε μια λεκάνι, το αλεύρι, κάνουμε στο κέντρο μια τρύπα και εκεί βάζουμε το προζύμι, το λάδι, το αλάτι, το αυγό και το υπόλοιπο γάλα (2,5 φλ. τσαγιού).
Zυμώνουμε να γίνει μια ωραία μαλακή, εύπλαστη & αφράτη ζύμη.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει η ζύμη μας την χωρίζουμε σε 3 ισομεγέθη μπαλάκια.
Παίρνουμε το ένα και με έναν πλάστη ανοίγουμε ορθογώνιο φύλλο, όχι πολύ παχύ (περίπου μισό εκατοστό) και φτιάχνουμε με ένα μαχαιράκι τρίγωνα (όπως στην επόμενη φωτογραφία)
Τώρα αρχίζουμε να τυλίγουμε τα κρουασάν μας από την φαρδιά πλευρά.
Μόλις το τυλίξουμε, ελαφρά με τα χέρια το κάνουμε μισοφέγγαρο και το κρουσανάκι μας είναι έτοιμο (συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα).
Αφού τα έχουμε φτιάξει όλα (και τα έχουμε τοποθετήσει σε ταψάκια με χαρτί ψησίματος) τα αφήνουμε για 20 λεπτάκια να ''ξεκουραστούν''.
Αφού περάσουν τα 20 λεπτά, τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού (διαλυμένος με 1 κ.σ. νεράκι).
Ψήνουμε για περίπου μία ώρα στους 180 βαθμούς (επειδή βγήκαν 2 ταψάκια, τα έψησα με αντιστάσεις πάνω κάτω και αέρα και στην μισή ώρα ψησίματος κάνουμε τούμπαλιν τα ταψιά).
αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
2,5 κούπες τσαγιού γάλα χλιαρό
2 φακ. ξερή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
μισό φλ. τσαγιού λάδι (ελαιόλαδο)
1 κ.σ. αλάτι
1 αυγό
extra:1 κρόκο αυγού διαλυμένο με μία κ.σ. νεράκι (για την επικάλυψη)
Τι κάνουμε:
Σε ένα μικρό λεκανάκι βάζουμε, το μισό φλ. τσαγιού από το γάλα, την ζάχαρη, την μαγιά και 4 κ.σ. από το αλεύρι μας (κάνουμε ένα προζυμάκι).
Τα ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μια πετσετούλα και αφήνουμε για 20 λεπτάκια.
Αφού περάσουν τα 20 λεπτάκια και έχει φουσκώσει το προζυμάκι μας, βάζουμε σε μια λεκάνι, το αλεύρι, κάνουμε στο κέντρο μια τρύπα και εκεί βάζουμε το προζύμι, το λάδι, το αλάτι, το αυγό και το υπόλοιπο γάλα (2,5 φλ. τσαγιού).
Zυμώνουμε να γίνει μια ωραία μαλακή, εύπλαστη & αφράτη ζύμη.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει η ζύμη μας την χωρίζουμε σε 3 ισομεγέθη μπαλάκια.
Παίρνουμε το ένα και με έναν πλάστη ανοίγουμε ορθογώνιο φύλλο, όχι πολύ παχύ (περίπου μισό εκατοστό) και φτιάχνουμε με ένα μαχαιράκι τρίγωνα (όπως στην επόμενη φωτογραφία)
Τώρα αρχίζουμε να τυλίγουμε τα κρουασάν μας από την φαρδιά πλευρά.
Μόλις το τυλίξουμε, ελαφρά με τα χέρια το κάνουμε μισοφέγγαρο και το κρουσανάκι μας είναι έτοιμο (συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα).
Αφού τα έχουμε φτιάξει όλα (και τα έχουμε τοποθετήσει σε ταψάκια με χαρτί ψησίματος) τα αφήνουμε για 20 λεπτάκια να ''ξεκουραστούν''.
Αφού περάσουν τα 20 λεπτά, τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού (διαλυμένος με 1 κ.σ. νεράκι).
Ψήνουμε για περίπου μία ώρα στους 180 βαθμούς (επειδή βγήκαν 2 ταψάκια, τα έψησα με αντιστάσεις πάνω κάτω και αέρα και στην μισή ώρα ψησίματος κάνουμε τούμπαλιν τα ταψιά).
Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα βάζουμε επάνω σε σχαρίτσες για να κρυώσουν.
Τα κρουασανάκια μας είναι έτοιμα για να τα απολαύσουμε, είτε γεμίζοντας τα με αλμυρή γέμιση (τυρί, ζαμπόν κ.λ.π.) είτε με γλυκιά γέμιση (π.χ. μερέντα, μαρμελάδα)
Asterati Kouzina |
Asterati Kouzina |
(βγαίνουν περίπου 22 κομμάτια).
Αστέρι μου θα μας τρελλάνεις. Υπέροχα φαίνονται είτε αλμυρά, είτε γλυκά. Μη σου πω ότι ευχαρίστως τα τσακίζω και σκέτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλεια τα κρουασανάκια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια τα κρουασάν σου Αστέρι. Γεια στα χεράκια σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!
Θα γεμίσω τα δικά μου με μαρμελάδα βερύκοκο (απ'τη δικιά μας) και θα τα ευχαριστηθώ!!! Σ΄ευχαριστώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δε λέω τίποτα, ξέρεις το καλαθάκι γεμάτο για την παραλία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜισά με μερέντα και μισά ζαμπόν τυρί!!!
Αλμυρά ή γλυκά τα τσακίζουμε οικογενειακώς!!!! Γειά στα χεράκια σου καταπληκτικά φαίνονται!! Πολλά φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι καταπληκτική συνταγή.συνήθως τα τρώμε αλμυρά,με λουκάνικα,αλλά και γλυκά με μερέντα.φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά αυτά με τη μερέντα στο τέλος με αποτελείωσαν!!Από παιδί τη λατρεύω δυστυχώς!και με τα κρουασανάκια σου μαζί, ωχ ωχ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαστερακι,μολις μου εστειλε μηνυμα ενας διασημος σεφ απο τη γαλλια! ζηλεψε τη συνταγη σου και σε θελει επειγοντως στο παρισι για σου-σεφ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαταπληκτικα κρουασανακια!
Καλά το έχω πει: Δεν συγκρίνεσαι στις ζύμες! Μπράβο σου αστεράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπωπω!!! Για δίαιτα θα είμαστε πάλι! Αχ βρε Αστέρι τι μας κάνεις.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεινάωωωω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν μου φέρεις ΤΩΡΑ κρουασάν να φάω, θα σε κυνηγήσω με τον πλάστη:-p
Ζεστά κρουασάν και ένα φλιτζάνι καφέ, ότι πρέπει για να ξεκινήσει κανείς την μέρα του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αυτό που λένε.... δεν έτυχε.... πέτυχε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Αστεράκι, αστεράτα τα κρουασάν σου!!
Φιλάκια!!
Eιρήνη χιχιχιχιχιχιχιχι :))) ααα κι εγώ τα τρώω και σκέτα!! ειδικά όταν βαριέμε να τα γεμίσω :P
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
eatgreek.net ευχαριστώωωωωωωωωωωωωω
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίνα σ'ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιάαα
Λίλα :)) τώρα περίμενε γεμίζω το καλάθι βάζω και την χρυσή μου κάπα (χρυσοσκουφίτσα χαχαχαχαχα :P) και στα φέρνωωωωωωωωωωωωω χεεχεχεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια γλυκά
elen ωω ναι γλυκά, αλμυρά, σκέτα, όπως και να είμαι κι εμείς τα τσακίζουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκιααααααααααααα
φουρτουνιασμενη ψυχη ευχαριστώωωωωωωωωωωω
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά γλυκά φιλιάα
Athina χεχεχε αχχχχ αυτή η μερέντα και ο άντρας μου μερεντόβιος είναι χιχιχιχιχιχι αν μπορούσε να την βάζει παντού
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκά φιλάκια
apinkdreamer να ετοιμάσω βαλίτσες; φεύγω; :))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΧίλια ευχαριστώωωωωωωωωωω
Πολλά φιλιά
Αγγελική έχω μεγάλο έρωτα με τα ζυμάρια :)) ελπίζω να τον μεταφέρω και σε σας :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΣμουάτςςςςςςςς ζβουριχτά
ΝΑΝΤΙΑ δίαιτα ..... δίαιτα ...... κάτι μου λέει αυτή λέξη χιχιχιχιχιχιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάκιααααααααααααα
Marianna με τον πλάστη εεεεε;;;;; ωχ ωχχχχχχχχχ πες μου που είσαι να σου φέρω
ΑπάντησηΔιαγραφήΣμουάτςςςςςςςςςςςςςςς
Anthivolon ουάουυυυυυ θα είναι πολύ σλουρπ αφού είναι και δική σου η μαρμελάδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ σ' ευχαριστώ!!!!
Φιλάκιααααααααααααααα
dhmhtra ναι ναι να την ξεκινήσει αλλά και για τον απογευματινό καφέ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
ΕΛΕΝΑ γλυκειά μου ευχαριστώ πολύ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκά φιλιά
geia einai teleia ego ta gemizo prin ta ciso arage mporo na ta exo etima sthn katacijh kai na ta bgazo na ta chno liga liga eyxaristo
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμος γειά σου :) σ'ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι αμέ γίνεται απλά θα τα βγάζεις νωρίτερα έξω για να ξεπαγώνουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος θα τα περνάς με πινέλο με τον κρόκο αυγού και θα ψήνεις κανονικά :D
kalhmera!einai teleia h suntagh sou!shmera pou tha exw filarakia,tha thn kanw!!ta misa almura kai ta alla misa gluka!!tha gurisw na sas pw entupwseis!!an kai kserw oti tha einai kataplhktika!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝina καλημέρα και καλό μήνα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία θα περιμένω εντυπώσεις :)
Μόλις έψαχνα για απλές συνταγεσ για ωραία κρουασαν ......Ευχαριστώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή25 κουπες γαλα???!
ΑπάντησηΔιαγραφή2,5 γράφω :)
ΑπάντησηΔιαγραφήλαθος μου!συγνωμη!υπεροχα ειναι!δεν εχω μαγια,μπορω να την αντικαταστησω καπως?!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια!
γειά σου :) όχι δεν μπορείς μόνο με μαγιά :)
ΑπάντησηΔιαγραφήkalhmera 25 koupes gala??? gt sths ektelesh grafeis pio liges????
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλαημερα! 2,5 κουπες γαλα γραφω
ΑπάντησηΔιαγραφή