Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Πατατόπιτα ...

μια χορταστική πίτα που από μόνη της αποτελεί ένα γεύμα ή ένα snack
Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection

Asterati Kouzina




Υλικά:
Για το φύλλο:
4 φλ. τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ.
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
ξύδι 2 κ.σ.
αλάτι 1 κ.γλ.
χλιαρό νερό 1 φλ. τσαγιού
νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου
Για την γέμιση:
6 μέτριες πατάτες
τυρί φέτα 2 φλ. τσαγιού τριμμένη (με τα χέρια)
διάφορα τριμμένα τυριά 2 φλ. τσαγιού
μισό φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 αυγά & 1 για την επικάλυψη της πίτας (σύνολο 4)
1 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
θυμάρι
δυόσμο
αλάτι
πιπέρι

Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα να βράσουν (να μαλακώσουν)

Όσο βράζουν οι πατάτες, φτιάχνουμε το φύλλο.
Βάζουμε σε λεκάνη τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη

Αφού βράσουν οι πατάτες (δοκιμάζετε με ένα πηρούνι εάν τρυπιούνται) τις στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνετε να κρυώσουν

Αφού κρυώσουν τις βάζουμε σε λεκάνη και τις λιώνουμε

Τώρα σε μια άλλη λεκάνη βάζουμε τα 3 αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά. Προσθέτουμε και το μισό φλ. τσαγιού γάλα και ανακατεύουμε.

Βάζετε το τυρί φέτα, τα διάφορα τριμμένα τυριά, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε αυτό το μείγμα στις λιωμένες πατάτες και ανακατεύετε

Παίρνετε το ζυμάρι και το χωρίζετε σε 2 μπάλες (η μία λίγο μεγαλύτερη από την άλλη για το κάτω φύλλο)

Παίρνετε τη μεγαλύτερη μπάλα ζύμης, ρίχνετε λίγο νισεστέ στην επιφάνεια που θα το ανοίξετε και ανοίγετε φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί (40Χ27 χρησιμοποίησα πυρέξ) όχι πολύ λεπτό το φύλλο.
Το στρώνετε στο ταψί, το οποίο έχετε αλείψει με λίγο λάδι

Ρίχνετε την γέμιση και την στρώνετε σε όλο το ταψί.

Ανοίγετε το 2ο φύλλο (σε μέγεθος όσο είναι το ταψί) και το στρώνετε επάνω στην πίτα

Κόβετε το περισσεύουμενο φύλλο από τα χείλος του ταψιού και κλείνετε γύρω-γύρω την πίτα κάνοντας κόθρο. Την χαράζετε σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω)

Σε ένα μπωλ χτυπάτε το ένα αυγό και το υπόλοιπο γάλα και περιλούζετε την πίτα


Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 1 ώρα.

Αφού ψηθεί την βγάζετε από τον φούρνο, την αφήνετε να ψιλοκρυώσει και μετά κόβετε τα χαραγμένα κομμάτια μέχρι κάτω.

Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε ..... βγάζετε ένα κομμάτι σε πιάτο και .............. απολαμβάνετε!!!
Asterati Kouzina

Καλή σας επιτυχία!!!
Print

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails