Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Λαδοκούλουρα ....

πεντανόστιμα, τραγανομαλακά κουλουράκια!!!
Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection
Asterati Kouzina

Άλλη μία συνταγή της φίλης Ρούλα από την Κρήτη!
Asterati Kouzina





Υλικά:
1,5 νεροπότηρο ελαιόλαδο καλό
1,5 νεροπότηρο καλαμποκέλαιο
1 νεροπότηρο ζάχαρη
μισό νεροπότηρο χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
1 κ.γλ.  σόδα
1 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ.  γαρύφαλλο σκόνη
1 φακ. μπέικιν πάουντερ (2,5 κ.σ. περίπου)
1 και ένα τέταρτο περίπου του κιλού αλεύρι μαλακό (εμένα μου πήρε περίπου 1,5 κιλό-UPDATE: χρησιμοποίησα αλεύρι γ.ο.χ.)

σουσάμι για το τύλιγμα

Τι κάνουμε:
Βάζουμε τα τρία ποτήρια λάδι σε μια λεκάνη και την ζάχαρη και ανακατεύουμε (με το χέρι δεν χρειάζεται μίξερ)

Ρίχνουμε την σόδα μέσα στο χύμο του πορτοκαλιού, ανακατεύοντας γρήγορα και επάνω από τη λεκάνη, γιατί φουσκώνει και χύνεται.

Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.

Τέλος ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Ρίχνουμε το σουσάμι σε ένα μπολ και το ψεκάζουμε με λίγο νερό. Αυτό το κάνουμε για να κολλήσει το σουσάμι στα κουλουράκια και να μη σκορπίζει.

Παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος περίπου ενός καρυδιού και πλάθουμε μπαστουνάκια στο μέγεθος ενός γυναικείου δάκτυλου

Τα ρίχνουμε επάνω στο βρεγμένο σουσάμι, τα κυλάμε λίγο να πάει το σουσάμι παντού, και με τα  χέρια μας τα ρολάρουμε να τους δώσουμε ωραίο σχήμα

Τα στρώνουμε σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 - 200 βαθμούς με αέρα για μισή ώρα. Σκέτο αέρα στον φούρνο μου δεν έχω και έψησα στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω και αέρα για μισή ώρα.

Τα κουλουράκια μας είναι έτοιμα για να τα ''τσακίσουμε'' :P είτε παρέα με καφέ, είτε μόνα τους!
Asterati Kouzina
Καλή σας επιτυχία!!!
(Μου βγήκαν περίπου 100 τεμάχια)
Print

38 σχόλια:

  1. Φαίνονται υπέροχα κι έτσι όπως γέμισες την πιατέλα μέχρι πάνω, είναι σκέτη πρόκληση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κατατοπιστικές οι οδηγίες σου, και το αποτέλεσμα φαίνεται τεεεεελειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 100 τεμάχια????
    Κάτι ήξερες που έφτιαξες μπόλικα, δεν θα μείνει ούτε ένα!
    Καλό βράδυ Αστεράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά, ξέρεις πόσο συγκινήθηκα;;; Για μένα τα λαδοκούλουρα παραπέμπουν στο χωριό μου στην Κρήτη, στα καλοκαίρια μου εκεί, στη γιαγιούλα μου....Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο έχω ψάξει γι'αυτή τη συνταγή!!! Σε ευχαριστώ, θα την κάνω άμεσα!!! Μόνο πες μου, μπορώ να χρησιμοποιήσω αλεύρι για όλες τις χρήσεις; Μου είναι δύσκολο να βρώ μαλακό αλεύρι εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αστεράκι,τα κουλουράκια αυτά τα προτιμώ απ΄όλα τ΄άλλα-ακόμη και για πασχαλινά τέτοια φτιάχνω.
    Το tip με το σουσάμι πολύ καλό,κι έλεγα γιατί δεν κρατιόταν πάνω στα κουλουράκια.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή σου μέρα. Έχω και εγώ μια ανάλογη συνταγή και μάλιστα την έχω δημοσιεύσει παλιά. δεν είμαι όμως πολύ ευχαριστημένη γιατί γίνονται μάλλον σκληρά. Μήπως κάνω κάποιο λάθος; Προσεχώς θα δοκιμάσω τη δική σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πεντανόστιμα φαίνονται Αστεράκι! Ελπίζω να βρω λίγο χρόνο ετούτη την εβδομάδα και να τα φτιάξω! Καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑστεροΜαράκι Καλημέρα, το βουναλάκι σου είναι όλα τα λεφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. simonmad γι'αυτό την τίγκαρα έτσι την πιατέλα χαχαχαχα
    Φιλάκια

    Magdalene B. ευχαριστώ πάρα πολύ!
    Φιλιά

    ΕΛΕΝΑ ωωωω ναι 100..... τρώγονται σαν τον ηλιόσπορο τα άτιμα χεχε
    Φιλάκια

    Marina κοριτσάρα χαίρομαι πάρα πολύ. Να'ναι καλά η φίλη Ρούλα από την Κρήτη :)
    Ναι βάλε αλεύρι γ.ο.χ. κι εγώ τέτοιο χρησιμοποίησα.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. eleni ευχαριστώ :) όντως πολύ ωραία κουλουράκια. Κι εγώ τα πασχαλιάτικα κουλούρια δεν μου πολυαρέσουν και φτιάχνω κουλούρια βουτήρου :)
    Φιλιάααααα

    Helengr κι εγώ έχω μια άλλη συνταγή για κουλουράκια λαδιού αλλά είναι τελείως διαφορετικά, γίνονται πιο ΄΄σκληρά΄΄
    Δοκίμασε τα και περιμένω εντυπώσεις.
    (πατάω το nick σου για να βγω στο blog σου και δεν....)

    Μαίρη ευχαριστώωωω, αν τα φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις
    Φιλιά

    amantzi χεχεχε ευχαριστώωωωωωωωωωωω
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θέλω αυτό που στέκεται στην κορυφή!!!
    Πυραμίδα με πολλές χάρες.
    Εύγε Αστερομαράκι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αστεράκι μου...
    υπέροχα !
    ευχαριστούμε!!
    δοκιμή....
    σήμερα κιόλας...χιχι
    ...irida...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Penelope αυτό το έχω φάει, θέλεις το πιο κάτω; χιχιιχιχιχιχι
    Πολλάαααα φιλάκια

    ...irida... πολύ ωραία, θα περιμένω εντυπώσεις
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. kalimera asteraki!!pentanostima fenonte ta koulourakia sou!!os edo mosxomirisan!!perno ena gia ton apogeumatino kafe...kai sou euxome kali eudomada na perasis kali mou!!tin agapi mou stelno!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. λατρεμένα, επειδή βαριέμαι να πλάθω στείλε μια δόση προς τα πάνω, στην τεμπέλα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ένα μικρούλι μόνο για το καλό!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπημένα αυτά τα λαδοκουλουράκια, δεν βαριέμαι ούτε να τα φτιάχνω, ούτε να τα τρώω φυσικά. :)
    Χε, χε θέλω να δω τι θα κάνεις το Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είχα να μπω στο διαδύκτιο απο προχθες, ανοίγω και βλέπω στα μειλ μου τη συνταγή ..κόλαση φιληνάδα μου γλυκιά θα τα κάνω ΣΗΜΕΡΑ το απόγευμα κι όλας.Αν και τώρα που το σκέπτομακι την Παρασκευή περιμένω την ξάνθή και λέω να τα κάνω καλήτερα την Πέμπτη..όμως..μου άνοπιξες την όρεξη γιατί..λατρεύω τα κουλουράκια..Θα τα κάνω σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπημένα κουλουράκια.
    Για τον καφέ και όχι μόνο.
    Τέλεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ ωραία κουλουράκια, Αστέρι μου, μόλις μου τα ζήτησαν και θα έψαχνα για συνταγή.... Νάσαι καλά, γειά στα χέρια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ωραία συνταγή Αστεράκι... διαφέρει σε σημεία από τις δικές μου. Είναι λίγο πιο εκσυγχρονισμένη θα έλεγα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αστεράκι μου, πέρασα να σου πω, πως ευτυχώς για μένα και όόόόλη την οικογένεια, στάθηκα τυχερή και θα ξαναδώ συνταγή από τα χεράκια σου!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα, σου στέλνω το blog μου
    http://helengrblog.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Νοστιμοτατα,μπραβο σου...καλη σου μερα φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αστέρι μου, πραγματική αστεράτη συνταγή! Μόλις τα ξεφούρνισα και έχει μοσχομυρίσει όλο το σπίτι! Το μόνο του πρόσθεσα είναι λίγο ξύσμα πορτοκαλιού, γιατί μας αρέσει. Θα ανεβάσω φωτογραφία προσεχώς με σύνδεσμο στη συνταγή σου. Σε ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Aχ πόσο θα ήθελα να φάω 2-3 για πρωινό.Εκπληκτική η συνταγή σου, να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. καλε τι ωραιο κολπο αυτο με το σουσαμι και το νερο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τα έφτιαξες τέλεια Μαράκι!!Όντως είναι καταπληκτικά!!! Τα συγκεκριμένα κουλουράκια τα φτιάχνω στάνταρ 2 φορές το μήνα!!! Οι αλλαγές που κάνω εγώ είναι οι εξής: βάζω μόνο ελαιόλαδο, αλέυρι για όλες τις χρήσεις, ξύσμα πορτοκάλι και αντί για κονιάκ βάζω ρακί!Όσο πιο μαλακιά βγει η ζήμη, τόσο πιο αφράτα γίνονται!Προσοχή όμως δεν πρέπει να πλάθουμε για πολύ ώρα την ζύμη γιατί σφίγγει!! Την συνταγή αυτή μου την έχει δώσει και εμένα η ξαδέρφη μου από την Κρήτη! Τα κουλουράκια αυτά, τα τρώω σκέτα , με τον καφέ ή ακόμα και με το τσάι και το συνοδεύω με κεφαλοτύρι κρητικό !Ο συνδυασμός γλυκό με αλμυρό συνυθίζετε πολύ στην Κρήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα με λένε Μαρία και είμαι από Αθήνα διαβάζω της πολύ ωραίες συνταγές σας αλλά έχω και εγώ ένα μικρό μυστικό για εσάς ανακάλυψα πρόσφατα ένα Blog το οποίο έχει πολύ φτηνά προϊόντα φρέσκα και ποιοτικά. Ο κύριος που έχει το Blog είναι συνεργάσιμος και φιλότιμος αξίζει τον κόπο να δείτε το Blog του. http://khpeytika.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπέρα με λένε Μαρία και είμαι από Αθήνα διαβάζω της πολύ ωραίες συνταγές σας αλλά έχω και εγώ ένα μικρό μυστικό για εσάς ανακάλυψα πρόσφατα ένα Blog το οποίο έχει πολύ φτηνά προϊόντα φρέσκα και ποιοτικά. Ο κύριος που έχει το Blog είναι συνεργάσιμος και φιλότιμος αξίζει τον κόπο να δείτε το Blog του. http://khpeytika.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ego den efaga giati me malone i anastasia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τα εφτιαξα!!!! Τ ε λ ε ι α.!!!!!! αυτα ειναι κουλουρακια!τα εφτιαχνε η γιαγια μου ακριβως ετσι.εψαχνα και εφτιαχνα συνεχως συνταγες που εβρισκα για λαδοκουλουρα αλλα καμια δεν ειναι σαν κι αυτα.εβαλα μονο ελαιολαδο γιατι ζω στην Κρητη και μονο αυτο υπαρχει σπιτι και βγηκαν πεντανοστιμα.ευχαριστουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ!!! Κι εγώ σ'ευχαριστώ :))))

      Διαγραφή
  33. πεντανόστιμα !!!!έψαχνα καιρό αυτή την συνταγή Αστεράκι χίλια ευχαριστώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. eise foverh oi sintages sou Asterati Kouzina einai apo tis prwtes. se euxaristw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλημέρα ,πολύ ωραία φαίνονται ,μ αρεσουν αυτο το είδος κουλουράκια καλως σε βρήκα,τα λέμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αστεράτα σχόλια

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails