Απόλαυση ....
Asterati Kouzina |
Για το φύλλο:
μισό κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 φλ. ελλ. καφέ λάδι
1 σφηνάκι ξίδι
λίγο αλάτι (1 κ.γλ.)
χλιαρό νερό (1 κούπα τσαγιού)
Για την γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
πράσσα (1 δεματάκι)
φρέσκα κρεμμυδάκια (2 ματσάκια)
ένα ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο λάδι
πιπέρι
400 γρ.φέτα
2 αυγά
Τι κάνουμε:
Για την ζύμη:
Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκανίτσα κάνουμε μία λακουβίτσα στο κέντρο και βάζουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, προσθέτουμε το χλιαρό νεράκι (να μην καίει) και ζυμώνουμε έως ότου γίνει μία μαλακή ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Την αφήνουμε για λίγο στην άκρη σκεπασμένη με μια πετσετούλα να ''ξεκουραστεί'' (για καμιά ωρίτσα).
Για την γέμιση:
Βάζουμε σε ένα φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα λάδι (περίπου ένα ποτηράκι κρασιού), προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμυδάκια, τα πράσσα να τσιγαριστούν ελαφρά και μετά το σπανάκι, τον άνηθο λίγο πιπέρι.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και κλείνουμε το μάτι, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμιση.
Λαδώνουμε ένα μεσαίου μεγέθους στρογγυλό ταψί.
Παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε 10 κομμάτια (5 φύλλα για κάτω και 5 για πάνω).
Για την βάση της πίτας ανοίγουμε 5 ίδια λεπτά φυλλαράκια.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι, βάζουμε νισεστέ στην επιφάνεια που θα το ανοίξουμε
Ανοίγουμε με τον οκλά μας πολύ λεπτό φύλλο
και το στρώνουμε στο ταψάκι μας
Το αλείφουμε με λίγο λάδι.
Ανοίγουμε και τα υπόλοιπα 4 φύλλα με τον ίδιο τρόπο.
Ανακατεύουμε στην γέμιση (στο σπανάκι) την τριμμένη φέτα και τα αυγά χτυπημένα ελαφρά και λίιγο πιπεράκι.
Ρίχνουμε την γέμιση το ταψί
Ανοίγουμε και τα υπόλοιπα 5 φύλλα (όπως κάναμε και παραπάνω) και καλύπτουμε την πίτα μας (δηλ. ανοίγουμε φύλλο, καλύπτουμε την πίτα, βάζουμε λίιιγο λάδι και ξανά το ίδιο)
Κόβουμε με ένα μαχαίρι, τα περίσσια φύλλο γύρω - γύρω
Κλείνουμε την πίτα
Την αλείφουμε με λάδι και την ραντίζουμε με τα χέρια μας ή με ένα βαποριζατέρ με λίγο νεράκι.
Την χαράζουμε
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω για περίπου μία ώρα.
Η σπανακοπιτά μας είναι έτοιμη.
Asterati Kouzina |
Καλή σας όρεξη!!!
ωχ και να είχα τώρα ένα κομμάτι !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπροχτές την έφτιαξα κι εγώ, αλλά (η τεμπέλα) με έτοιμη ζύμη... :(
έστω κι έτσι την τσακίσαμε βέβαια, αλλά το σπιτικό φύλλο δεν συγκρίνεται!!!
Τρελαίνομαι για σπανακόπιτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι τώρα σκεφτόμουν ,αύριο αν προλάβω να κάνω σπανακόπιτα.φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλειο, και με σπιτικό φύλλο ακόμη πιο αγαπημένη, πολλά σβουριχτά φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα ...πίτα να 'ναι και ότι να 'ναι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν είναι και σπανακόπιτα...πολύ καλό!!!
Προτιμώ την τυρόπιτα αλλά αν η σπανακόπικα είναι σωστά φτιαγμένη δεν θα πω όχι σε ένα κομμάτι. Θα έρθεις να μου μαγειρέψεις? Φαίνεται πεντανόστιμη χιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάκια
Οι χορτόπιτες είναι η αδυναμία μου, τις προτιμώ με διάφορα χόρτα.Έχεις προσπαθήσει μιας κι ανοίγεις τόσα πολλά κι υπέροχα φύλλα να μοιράσεις τη γέμιση σε πολλά φύλλα;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
Μπορώ να έχω και εγώ ένα κομμάτι!!! Πολύ μου αρέσει η σπανακόπιτα. Και σου έγινε... τέλεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα.
Έλα...και τώρα που έφτασα εγώ, ούτε ψίχουλάκι δεν θα έχει μείνει στο ταψί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣνιφ...σνιφ...
Τέλειο το κομματάκι της φωτογραφίας Αστέρι μου.
Η αγαπημένη μου πίτα! Θέλωωωωωω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτείλε κι από δω κανα ταψάκι, μην τρως μόνη σιυ όλες τις πίτες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένη πίτα μικρών και μεγάλων.Την καλημέρα μου
ΑπάντησηΔιαγραφήοι οδηγιες σου απιθανες...μπραβο...η πιτα..λαχταριστη!!!καλο σαββατοκυριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστεράκι μου κράτα μου ένα κομματάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκιαααααααααα
Καλό σαββατοκύριακο!!!
νοστιμότατη! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμα παιδί μου πιάνει το χεράκι...τί να λέμε ΤΟ ΦΥΛΛΟ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην σπανακόπιτα την λατρεύω!!!
Φιλάκια και ελπίζω να πάρεις μέρος στον διαγωνισμό,θα χαρώ πολύ!
Φανταστικό το φύλλο... Το έκανα πιτάκια γιατί με το άνοιγμα φύλλου δεν τα καταφέρνω.... Αλλά τα πιτάκια ήταν τέλεια.....Μπράβο σου.
ΑπάντησηΔιαγραφή