Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

Ψωμί ζυμωτό ...........

η απόλαυση των απολαύσεων ......
Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection
Asterati Kouzina


 Αν δεν ζυμώνεται ψωμάκι ήρθε η ευκαιρία να αρχίσετε και άμα αρχίσετε ......... σιγά μην ξαναγοράσετε έτοιμο χεχεχε

Υλικά:
1 κιλό  αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. αλάτι
2 κούπες του καφέ χλιαρό νερό (όχι καυτό)
μισό ποτήρι κρασιού λάδι (ελαιόλαδο)

Τι κάνουμε: 
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε στο κέντρο μία τρύπα, εκεί βάζουμε την μαγιά, την ζάχαρη και το αλάτι














Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή και ομοιογενείς.












 
 














Ρίχνουμε το λάδι σιγά - σιγά (λαδώνουμε και τα χέρια μας , για να μην κολλάνε στο ζύμωμα και να ''βοηθήσουμε'' την ζύμη)














Ζυμώνουμε την ζύμη, διπλώνοντας ζυμώνοντας ελαφρά














και ξανά το ίδιο μέχρι να γίνει μία μαλακή και αφράτη ζύμη (μέχρι να ''ιδρώσει'', να κάνει φουσκάλες).














Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσετούλα και ''ξεχνάμε'' την ζύμη για περίπου 1-1,5 ώρα,  για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει














Τώρα παίρνουμε από το ζυμάρι μας , κομμάτια στο μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε τα καρβέλια μας.
Φτιάχουμε (μπαγκέτες, στρογγυλά κ.λ.π. ό,τι θέλουμε) ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε ταψάκια στρωμμένα με χαρτί ψησίματος.




























Τα ξανασκεπάζετε με πετσετούλα και τα αφήνετε για περίπου μια ωρίτσα.
Αφού περάσει η μια ώρα τα ψεκάζετε με νεράκι (με ένα βαποριζατέρ) τα χαράζετε με ένα μαχαίρι και πασπαλίζετε αν θέλετε με σουσάμι.




























Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω (και επειδή έβαλα 2 ταψιά έβαλα και αέρα) για 45 λεπτά. Στα 20 περίπου λεπτά ψησίματος έβαλα το πάνω ταψί στην κάτω σχάρα και το κάτω ταψί στην πάνω σχάρα.
Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο (για να βεβαιωθείτε ότι έχουν ψηθεί, χτυπήστε ελαφρά με το χέρι σας στο κάτω μέρος του ψωμιού και αν ακουστεί ένας ΄΄κουφός΄΄ ήχος, είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνετε λίγο ακόμα).



























Τα βάζουμε επάνω σε σχαρίτσες για να κρυώσουν καλά, αλλιώς τα ψωμάκια μας θα πανιάσουν.














Κόβετε μια φέτα, 2 - 3 χεχεχε αλείφετε με μαρμελάδα και τσακίζετε το ψωμάκι.














Tip: Για να έχετε πάντα φρέσκο ψωμάκι, βάζετε το κάθε καρβελάκι ξεχωριστά σε σακουλίτσα τροφίμων, τα τοποθετείτε στην κατάψυξη και όταν θελήσετε ψωμάκι, το βγάζετε νωρίτερα, το αφήνετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (έξω από το σακουλάκι) και έχετε πάντα φρέσκο - φρέσκο ψωμάκι!
 
Καλή σας επιτυχία!!!
Print

36 σχόλια:

  1. Τώρα χτύπησες μεγάλη αδυναμία. Είναι τέλειο το ζυμωτό ψωμάκι. Αυτό με την κατάψυξη το κάνω. Το ψωμί βγαίνει σαν φρέσκο, δεν καταλαβαίνεις διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά μην αγοράσω αυτό που δεν τρώγεται σε μισή ώρα!!
    Εδώ και 10 χρόνια φτιάχνω το δικό μου με όποια παραλλαγή θέλω!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μμμμμμμ!!!!!μοσχομυρισε μεχρι εδω!!!!απολαυση!!!!αααααααα!!!εσυ το παρακανες!!φετουλααααααααααα....το λες αυτοοοοοοοοοοοοοοο!!!χι χι χι !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πωωωωωωω αυτή η τελευταία φωτογραφία με το μέλι΄είναι τόοοοσο μιαμ!!! Σούπερ φαίνεται το ψωμάκι,είναι και η αδυναμία μου!!:):):)
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. με τέτοιο ψωμάκι πως να αγοράσεις από το έτοιμο,που είναι και χάλια;φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι καλύτερο από το φρέσκο σπιτικό ψωμάκι...
    Μπράβο Αστέρι πολύ ωραία η συνταγή σου!!
    Ευχαριστούμε

    Φιλάκιαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τέλειο το ζυμωτό ψωμάκι, θέλω ζεστό κομματάκι να το φάω με φρέσκο βουτυράκι να θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχουμε 7 χρόνια να αγοράσουμε ψωμί, στο σπίτι.
    Ακόμη και στις αποδράσεις παίρνουμε μαζί μας, από την κατάψυξη.
    Μόνο στην Σαμοθράκη πήρα δύο δίκιλα καρβέλια, από παραδοσιακό και πολυδιαφημισμένο φούρνο (και την ανάλογη συνταγή, που μοιάζει με την δική σου, απόλυτα).
    Ίσως, σαν κατάλοιπο παιδικών χρόνων, μου αρέσει να παίζω με τις ζύμες. Η μητέρα μου δεν τα κατάφερνε και "ζητιάνευε" ψωμί ζυμωτό από όποια γειτόνισσα έφτιαχνε!

    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τρελαίνομαι για ζυμωτό ψωμί! Άσχετα αν δεν έχω φτιάξει ποτέ λολ
    Τα περισσότερα έτοιμα ψωμιά είναι σαν τσίχλα, μπλιαξ!
    Καλημέρα:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αστεράκι στο ζύμωμα δεν σε φτάνει καμία!!
    Χίλια μπράβο!!
    Φιλάκια, μιαν όμορφη Κυριακή εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μοσχομύρισε το ψωμάκι σου ΑστεροΜαράκι μου..μαζί σου φανατικά εγώ..έχω σταματήσει να αγοράζω τις λάσπες που πουλάνε πολλά χρόνια..
    φιλιά ζυμωτά..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχω παρατηρήσει καιρό τώρα ότι έχεις κι εσύ αγάπη με τις ζύμες και πολύ χαίρομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με το ψωμί έχω κόλλημα...Στο σπίτι όταν έμενα με την οικογένεια 5 άτομα καταναλώναμε 2 φρατζόλες ζωμωτό ψωμί...όχιαυτό της Αθήνας το "ψεύτικο",όταν ήρθα να μείνω Αθήνα το ψωμί ήταν θέμα για μένα...έτσι λοιπόν την παρασκευή ψωμιού την έχουν αναλάβει τα χεράκια μου!
    Αλλά το δικό σου είναι όνειρο!!!
    Φιλάκια καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μια φετούλα ζεστό ψωμάκι και για μένα παρακαλώ...
    Συγκρίνεται με τίποτα το σπιτικό ψωμάκι και η μυρωδιά του την ώρα που ψήνεται???

    Καλή εβδομάδα αστεράκι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. nostimia χεχε και μεις του έχουμε μεγάααλη αδυναμία, το αγοράστο να πω.... ότι δεν είναι ψωμί;
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ξανθή όχι βέβαια! σιγά μην αγοράσω ψωμί από τον φούρνο.
    Από τότε που ξεκίνησα να ζυμώνω, περίπου 6 χρόνια, δεν αγοράζουμε έτοιμο :)
    Ζυμωτό με τα χεράκια μου και πάλι ζυμωτό
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. irida χιχιχιχιχιχιχιχι έλα μωρέ :P μια φετούλα ήταν χαχαχαχα
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Magda γλυκό μου κοριτσάκι χεχεχε ευχαριστώωωωωωωωω
    Πολλά γλυκά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. φουρτουνιασμενη ψυχη με τίποτα το αγοραστό δεν το θέλουμε :)
    Φιλάκιαααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΝΑΤΑΣΑ ευχαριστώ πολύ γλυκειά μου
    Πολλά γλυκά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ έλα να φάμε ένα ολόκληρο καρβέλι χιχιχιχιχι με βούτυρο και μαρμελάδααααα
    Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ στις διακοπές δυστηχώς ψωμάκι δεν παίρνω μαζί :( και όταν γυρνάμε σπίτι μπάινω στην κουζίνα και δεν βγαίνω με τίποτα χεχεχεχεχε ζυμώνω, ζυμώνω....μέχρι να το χορτάσω χαχαχα
    Πριν από 6 χρόνια που ξεκίνησα εντατικά να ζυμώνω τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, έκανα διάφορα πειράματα με τις ζύμες :) και κατέληξα σε αυτήν που φτιάχνω.
    Η μάνα μου δεν ασχολείται σαν εμένα με τις ζύμες, δεν ξέρω από που το κληρονόμησα χεχεχε :))
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Mariana έλα κοριτσάκι μου να σου φτιάχνω εγώ ψωμάκι όποτε θες :)
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΕΛΕΝΑ χλυκειά μου!! :)))))))
    Ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά γλυκά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. SpIrToKoYto έτσι όπως τα λες είναι!
    Πολλά αστεροφιλάκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. kiki ουυυυ μεγάλη αγάπη!!!! μετά την οικογενειά μου η δεύτερη αγάπη μου είναι οι ζύμες γενικότερα!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. eva άσε αυτό του φούρνου δεν μπορώ με τίποτα να το φάω, προτιμώ να ΄΄κουράζομαι΄΄ λίιιγο παραπάνω για να ζυμώνω παρά να αγοράσω έτοιμο ψωμί.
    Σ' ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια
    Καλό βράδυ
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. painter όσες θες!!!!!!!!!! ναι δεν συγκρίνεται με τίποτα, μοσχομυρίζει όλο το σπίτι!!!!!!
    Πολλά γλυκά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. αμαν αυτα τα ψωμια σου!
    golfo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πολύ ωραίο το ψωμάκι σου Αστεράκι! Και πράγματι ελληνική μαγειρική χωρίς ζυμωτό ψωμάκι δεν νοείται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ASSOS να υποθέσω ότι το έφτιαξες; :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Vita ευχαριστώ πολύ κοριτσάρα!!!!!!! εμ γίνετε; δεν γίνετε χεχεχε
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γεια σου Asteri!
    Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι, όταν λες κούπα του καφέ εννοείς το φλυτζάνι που βάζουμε τον ελληνικό ή την κούπα την μεγάλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. yiotaDTPS γειά σου :)
    Εννοώ την κούπα του καφέ την κανονική (καλύτερα φλυτζάνι του τσαγιού) όχι του ελληνικού καφέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αστεράτα σχόλια

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails