Asterati Kouzina |
Αν δεν ζυμώνεται ψωμάκι ήρθε η ευκαιρία να αρχίσετε και άμα αρχίσετε ......... σιγά μην ξαναγοράσετε έτοιμο χεχεχε
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. αλάτι
2 κούπες του καφέ χλιαρό νερό (όχι καυτό)
μισό ποτήρι κρασιού λάδι (ελαιόλαδο)
1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. αλάτι
2 κούπες του καφέ χλιαρό νερό (όχι καυτό)
μισό ποτήρι κρασιού λάδι (ελαιόλαδο)
Τι κάνουμε:
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε στο κέντρο μία τρύπα, εκεί βάζουμε την μαγιά, την ζάχαρη και το αλάτι
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή και ομοιογενείς.
Ρίχνουμε το λάδι σιγά - σιγά (λαδώνουμε και τα χέρια μας , για να μην κολλάνε στο ζύμωμα και να ''βοηθήσουμε'' την ζύμη)
Ζυμώνουμε την ζύμη, διπλώνοντας ζυμώνοντας ελαφρά
και ξανά το ίδιο μέχρι να γίνει μία μαλακή και αφράτη ζύμη (μέχρι να ''ιδρώσει'', να κάνει φουσκάλες).
Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσετούλα και ''ξεχνάμε'' την ζύμη για περίπου 1-1,5 ώρα, για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει
Τώρα παίρνουμε από το ζυμάρι μας , κομμάτια στο μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε τα καρβέλια μας.
Φτιάχουμε (μπαγκέτες, στρογγυλά κ.λ.π. ό,τι θέλουμε) ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε ταψάκια στρωμμένα με χαρτί ψησίματος.
Τα ξανασκεπάζετε με πετσετούλα και τα αφήνετε για περίπου μια ωρίτσα.
Αφού περάσει η μια ώρα τα ψεκάζετε με νεράκι (με ένα βαποριζατέρ) τα χαράζετε με ένα μαχαίρι και πασπαλίζετε αν θέλετε με σουσάμι.
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω (και επειδή έβαλα 2 ταψιά έβαλα και αέρα) για 45 λεπτά. Στα 20 περίπου λεπτά ψησίματος έβαλα το πάνω ταψί στην κάτω σχάρα και το κάτω ταψί στην πάνω σχάρα.
Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο (για να βεβαιωθείτε ότι έχουν ψηθεί, χτυπήστε ελαφρά με το χέρι σας στο κάτω μέρος του ψωμιού και αν ακουστεί ένας ΄΄κουφός΄΄ ήχος, είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνετε λίγο ακόμα).
Τα βάζουμε επάνω σε σχαρίτσες για να κρυώσουν καλά, αλλιώς τα ψωμάκια μας θα πανιάσουν.
Κόβετε μια φέτα, 2 - 3 χεχεχε αλείφετε με μαρμελάδα και τσακίζετε το ψωμάκι.
Tip: Για να έχετε πάντα φρέσκο ψωμάκι, βάζετε το κάθε καρβελάκι ξεχωριστά σε σακουλίτσα τροφίμων, τα τοποθετείτε στην κατάψυξη και όταν θελήσετε ψωμάκι, το βγάζετε νωρίτερα, το αφήνετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (έξω από το σακουλάκι) και έχετε πάντα φρέσκο - φρέσκο ψωμάκι!
Τώρα χτύπησες μεγάλη αδυναμία. Είναι τέλειο το ζυμωτό ψωμάκι. Αυτό με την κατάψυξη το κάνω. Το ψωμί βγαίνει σαν φρέσκο, δεν καταλαβαίνεις διαφορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγά μην αγοράσω αυτό που δεν τρώγεται σε μισή ώρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ και 10 χρόνια φτιάχνω το δικό μου με όποια παραλλαγή θέλω!!
Καλό Σ/Κ
μμμμμμμ!!!!!μοσχομυρισε μεχρι εδω!!!!απολαυση!!!!αααααααα!!!εσυ το παρακανες!!φετουλααααααααααα....το λες αυτοοοοοοοοοοοοοοο!!!χι χι χι !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωωωωωωω αυτή η τελευταία φωτογραφία με το μέλι΄είναι τόοοοσο μιαμ!!! Σούπερ φαίνεται το ψωμάκι,είναι και η αδυναμία μου!!:):):)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!
με τέτοιο ψωμάκι πως να αγοράσεις από το έτοιμο,που είναι και χάλια;φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι καλύτερο από το φρέσκο σπιτικό ψωμάκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Αστέρι πολύ ωραία η συνταγή σου!!
Ευχαριστούμε
Φιλάκιαααα
τέλειο το ζυμωτό ψωμάκι, θέλω ζεστό κομματάκι να το φάω με φρέσκο βουτυράκι να θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουμε 7 χρόνια να αγοράσουμε ψωμί, στο σπίτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμη και στις αποδράσεις παίρνουμε μαζί μας, από την κατάψυξη.
Μόνο στην Σαμοθράκη πήρα δύο δίκιλα καρβέλια, από παραδοσιακό και πολυδιαφημισμένο φούρνο (και την ανάλογη συνταγή, που μοιάζει με την δική σου, απόλυτα).
Ίσως, σαν κατάλοιπο παιδικών χρόνων, μου αρέσει να παίζω με τις ζύμες. Η μητέρα μου δεν τα κατάφερνε και "ζητιάνευε" ψωμί ζυμωτό από όποια γειτόνισσα έφτιαχνε!
Καλή Κυριακή!
Τρελαίνομαι για ζυμωτό ψωμί! Άσχετα αν δεν έχω φτιάξει ποτέ λολ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα περισσότερα έτοιμα ψωμιά είναι σαν τσίχλα, μπλιαξ!
Καλημέρα:-)
Αστεράκι στο ζύμωμα δεν σε φτάνει καμία!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧίλια μπράβο!!
Φιλάκια, μιαν όμορφη Κυριακή εύχομαι!!
Μοσχομύρισε το ψωμάκι σου ΑστεροΜαράκι μου..μαζί σου φανατικά εγώ..έχω σταματήσει να αγοράζω τις λάσπες που πουλάνε πολλά χρόνια..
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά ζυμωτά..-:))
Έχω παρατηρήσει καιρό τώρα ότι έχεις κι εσύ αγάπη με τις ζύμες και πολύ χαίρομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το ψωμί έχω κόλλημα...Στο σπίτι όταν έμενα με την οικογένεια 5 άτομα καταναλώναμε 2 φρατζόλες ζωμωτό ψωμί...όχιαυτό της Αθήνας το "ψεύτικο",όταν ήρθα να μείνω Αθήνα το ψωμί ήταν θέμα για μένα...έτσι λοιπόν την παρασκευή ψωμιού την έχουν αναλάβει τα χεράκια μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά το δικό σου είναι όνειρο!!!
Φιλάκια καλή εβδομάδα!!
Μια φετούλα ζεστό ψωμάκι και για μένα παρακαλώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγκρίνεται με τίποτα το σπιτικό ψωμάκι και η μυρωδιά του την ώρα που ψήνεται???
Καλή εβδομάδα αστεράκι μου!!!
nostimia χεχε και μεις του έχουμε μεγάααλη αδυναμία, το αγοράστο να πω.... ότι δεν είναι ψωμί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ
Ξανθή όχι βέβαια! σιγά μην αγοράσω ψωμί από τον φούρνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τότε που ξεκίνησα να ζυμώνω, περίπου 6 χρόνια, δεν αγοράζουμε έτοιμο :)
Ζυμωτό με τα χεράκια μου και πάλι ζυμωτό
Φιλιά
irida χιχιχιχιχιχιχιχι έλα μωρέ :P μια φετούλα ήταν χαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλό βράδυ
Magda γλυκό μου κοριτσάκι χεχεχε ευχαριστώωωωωωωωω
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά γλυκά φιλάκια
φουρτουνιασμενη ψυχη με τίποτα το αγοραστό δεν το θέλουμε :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκιαααααααααααα
ΝΑΤΑΣΑ ευχαριστώ πολύ γλυκειά μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά γλυκά φιλάκια!
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ έλα να φάμε ένα ολόκληρο καρβέλι χιχιχιχιχι με βούτυρο και μαρμελάδααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!!
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ στις διακοπές δυστηχώς ψωμάκι δεν παίρνω μαζί :( και όταν γυρνάμε σπίτι μπάινω στην κουζίνα και δεν βγαίνω με τίποτα χεχεχεχεχε ζυμώνω, ζυμώνω....μέχρι να το χορτάσω χαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν από 6 χρόνια που ξεκίνησα εντατικά να ζυμώνω τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, έκανα διάφορα πειράματα με τις ζύμες :) και κατέληξα σε αυτήν που φτιάχνω.
Η μάνα μου δεν ασχολείται σαν εμένα με τις ζύμες, δεν ξέρω από που το κληρονόμησα χεχεχε :))
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα
Mariana έλα κοριτσάκι μου να σου φτιάχνω εγώ ψωμάκι όποτε θες :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!
ΕΛΕΝΑ χλυκειά μου!! :)))))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!
Πολλά γλυκά φιλάκια
SpIrToKoYto έτσι όπως τα λες είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά αστεροφιλάκια :)
kiki ουυυυ μεγάλη αγάπη!!!! μετά την οικογενειά μου η δεύτερη αγάπη μου είναι οι ζύμες γενικότερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
eva άσε αυτό του φούρνου δεν μπορώ με τίποτα να το φάω, προτιμώ να ΄΄κουράζομαι΄΄ λίιιγο παραπάνω για να ζυμώνω παρά να αγοράσω έτοιμο ψωμί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια
Καλό βράδυ
Καλή εβδομάδα
painter όσες θες!!!!!!!!!! ναι δεν συγκρίνεται με τίποτα, μοσχομυρίζει όλο το σπίτι!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά γλυκά φιλάκια
αμαν αυτα τα ψωμια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήgolfo
golfo :))) χεχε καλώς την μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το ψωμάκι σου Αστεράκι! Και πράγματι ελληνική μαγειρική χωρίς ζυμωτό ψωμάκι δεν νοείται!
ΑπάντησηΔιαγραφήνα σε καλά ήταν πολυ απλό !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήASSOS να υποθέσω ότι το έφτιαξες; :))
ΑπάντησηΔιαγραφήVita ευχαριστώ πολύ κοριτσάρα!!!!!!! εμ γίνετε; δεν γίνετε χεχεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Γεια σου Asteri!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι, όταν λες κούπα του καφέ εννοείς το φλυτζάνι που βάζουμε τον ελληνικό ή την κούπα την μεγάλη;
yiotaDTPS γειά σου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοώ την κούπα του καφέ την κανονική (καλύτερα φλυτζάνι του τσαγιού) όχι του ελληνικού καφέ