Υλικά:
Τορτελίνια με τυριά 2 πακέτα
Για τον κιμά:
λίγο λάδι
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
χυμό ντομάτας
Πελτέ 1 κ.σ. λιωμένο σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανό
1 αυγό
Φέτα 200 γρ. τριμμένη (με τα χέρια)
Τορτελίνια με τυριά 2 πακέτα
Για τον κιμά:
λίγο λάδι
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
χυμό ντομάτας
Πελτέ 1 κ.σ. λιωμένο σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανό
1 αυγό
Φέτα 200 γρ. τριμμένη (με τα χέρια)
Μπεσαμέλ:
1 κούπα τσαγιού βούτυρο
1 κούπα τσαγιού αλεύρι
2,5 κούπες τσαγιού γάλα φρέσκο
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
2 αυγά
Φύλλο κρούστας:
4 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισό φλ.ελλ.καφέ λάδι
λίγο αλάτι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
χλιαρό νερό περίπου μισό φλ.τσ.
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Τι κάνουμε:
Για τον κιμά:
Τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό, το χυμό ντομάτας, τον πελτέ (προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα χλιαρό, αν χρειάζεται) σκεπάζουμε και αφήνουμε να ψηθεί.
Αφού ψηθεί ο κιμάς και κρυώσει λιγάκι προσθέτουμε το αυγό ανακατεύουμε καλά και τέλος την τριμμένη φέτα.
Για την μπεσαμέλ:
Σε κατσαρολάκι αντικολλητικό βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε να ξανθύνει, χαμηλώνουμε ελαφρά την φωτιά, προσθέτουμε το γάλα (αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο) και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύουμε.
Για τα τορτελίνια:
Βράζουμε τα τορτελίνια (σε ελαφρά αλατισμένο νερό) όχι πάρα πολύ και λιώσουν, αφού βράσουν και τα σουρώσουμε δεν βάζουμε βούτυρο.
Φτιάχνουμε το φύλλο:
Σε λεκανάκι βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε λακουβίτσα στο κέντρο βάζουμε το λάδι,το χυμό λεμονιού, το αλάτι και σιγά-σιγά ρίχνουμε το χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μία σχετικά μαλακή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσετούλα και αφήνουμε στην άκρη να ''ξεκουραστεί''.
(Ανοίγουμε 5 φύλλα, πολύ λεπτά με την λεπτή βέργα)
Xωρίζετε το ζυμάρι σε μπαλάκια σε μέγεθος μικρού πορτοκαλιού (ανάλογα πόσα φύλλα θέλετε να ανοίξετε) και ξεκινάτε να ανοίγετε φύλλο.
''Στήσιμο'' στο ταψί
Σε ταψί ότι σχήμα θέλουμε ( εγώ χρησιμοποιώ ορθογώνιο περίπου 40Χ30, αλλά και σε στρογγυλό μια χαρά θα είναι) το αλείφουμε με λάδι βάζουμε τα 3 φύλλα κάτω (δηλ. 1 φύλλο λίγο λάδι με πινέλο, ξανά φύλλο-λιγο λάδι και το τελευταίο φύλλο) βάζουμε τα τορτελίνια, από πάνω τον κιμά και ελαφρά τον ανακατεύουμε μέσα στα τορτελίνια και τέλος την μπεσαμέλ, την οποία φροντίζουμε με ένα πιρούνι να μπει ελαφρά μέσα στον κιμά (δηλαδή να μην στέκετε επάνω στον κιμά σαν στέγη)
Σκεπάζουμε με το ένα φύλλο το αλείφουμε με λίιιιγο λάδι και βάζουμε και το τελευταίο φύλλο, κλείνουμε την πίτα και αλείφουμε με λαδάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 40 λεπτά και προς το τέλος του ψησίματος βάζουμε και για λίγο τον αέρα αν θέλουμε να γίνει πιο κριτσανιστό το πάνω φύλλο.
Καλή επιτυχία!!!
Κόλαση ή Παράδεισος; Όλα μαζί νομίζω είναι αυτό το παστίτσιο!!!! Πολύ θα ήθελα να το φτιάξω αλλά..... είναι που κάνω διατροφή τώρα μετά τις διακοπές. Κρατώ τη συνταγή για να τη φτιάξω κάποια μέρα που θα έχω ελεύθερη!! Αχ τρέχουν τα σάλια μου, απ'τα καλύτερά μου, καί ζυμάρι και πάστα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
έγραψες πάλι!!!φοβερό παστίτσιο.φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο και διαφορετικό ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλεια παρουσίαση, με ξελίγωσες!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο, τέλειο, τέλειο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο και πάλι Αστεράκι!!
βρε αστερουλι ως και το φυλλο κρουστας φτιαχνεις μονη σου;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ!!!!!θα το δοκιμασω τρελαινομαστε για τορτελινια!
Μ΄αρεσει που βάζεις φτιαχτό φύλλο! Μπράβο! Τέλειο δείχνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικό παστίτσιο! Και για τορτελίνια ειδικά τρελαίνομαι! Ε, τέτοια εποχή και εγώ όπως και όλες λίγο - πολύ προσπαθώ να κάνω "διατροφή" αλλά στην προσπάθεια μένω! :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια! Καλό Σ/Κ!
Πω! πω! νοστιμιά! Ευσι και το δει ο Δημήτρης θα μου ζητά ή μάλλον θα φτιάξει μόνος του.
ΑπάντησηΔιαγραφήanthivolon χεχεχεε μόλις τελειώσεις την διατροφή να το φτιάξεις :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά πολλά γλυκά φιλάκια
φουρτουνιασμενη ψυχη ευχαριστώωωωωωωωωωωωωω
ΑπάντησηΔιαγραφήΣμουάτς γλυκά
Ξανθη σ'ευχαριστώ πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιάααααααααααα
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ μιλ μερσί μαντάμ χιχιχιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΣμουάτςςςςςςςςςςςςςς
ΕΛΕΝΑ ευχαριστώ πολύ γλυκειά μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάκια!!!
apinkdreamer χιχιχιχι ναι το ανοίγω και αυτό :D
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τα μπορώ του εμπορίου με τίποτα!!!
Φιλάκιααααααααααααααααα
kiki ευχαριστώ πολύ τζογούλα μου :))))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκιαααααααα
The Dark Chef καλέ άσε για μια μέρα την διατροφή και φτιάχτο χεχεχεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιάααααααααααααα
αχτιδα ευχαριστώωωωωωωωωωωωωω άντε θα περιμένω εντυπώσεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Ζωγράφισες πάλι...στην κυριολεξία. Είναι φοβερό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστέρι συνταγή!! Όνομα και πράγμα που λένε.
Φιλιά, καλό μήνα.
αυτό κι αν είναι ανακάτεμα...παστίτσο στα ιταλικά σημαινει ανακατωσούρα/μπέρδεμα/ανακάτεμα
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό μήνα
χχχ
Λίνα χίλαι ευχαριστώ γλυκειά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασέ το κάποια στιγμή και αν δεν θες να ανοίξεις φύλλο χρησιμοποίησε του εμπορίου.
Φιλιά, καλό μήνα, καλή εβδομάδα
Και λοιπόν;E allora? δεν το ήξερα ότι πασίτσιο σημαίνει ανακατωσούρα. Κοίτα τι μαθαίνεις χεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλό μήνα
Ααααα τι ωραίο!! Θα το κάνω στα γενέθλια της κόρης οπωσδήποτε!!
ΑπάντησηΔιαγραφή