μια πεντανόστιμη στριφτόπιτα που θα σας ξετρελάνει .....
Υλικά:
Για το φύλλο: μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. αλάτι
μισό σφηνάκι ξύδι
1 φλ. ελλ. καφέ ελαιόλαδο
1 κ. τσ. χλιαρό νερό
(αν δεν θέλετε να ανοίξετε φύλλο χρησιμοποιήστε κρούστας εμπορίου)
Για την γέμιση:
600 γρ. φέτα
5 αυγά
λίιιγο αλάτι
πιπέρι
λάδι για το άλειμα της πίτας
1 κ. τσ. γάλα φρέσκο
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι, κάνουμε γουβίτσα στο κέντρο και βάζουμε το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Την σκεπάζουμε με μια πετσετούλα και την αφήνουμε στην άκρη.
Τώρα χτυπάμε ελαφρά τα αυγά σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε την φέτα (κομματιασμένη με τα χέρια μας), βάζουμε λίιιιγο αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε.
Τώρα παίρνουμε το ζυμάρι μας και το χωρίζουμε σε 6 ισομεγέθη μπαλάκια.
Παίρνουμε το ένα μπαλάκι βάζουμε νισεστέ στην επιφάνεια που θα το ανοίξουμε φύλλο.
Το ανοίγουμε σε λεπτό ορθογώνιο φύλλο. Βάζουμε περίπου 4-5 κ.σ. από την γέμιση κατά μήκος της φαρδιάς πλευράς.
Κλείνουμε ρολάροντας (από την φαρδιά πλευρά του φύλλου) σφιχτά (χωρίς να σκίσουμε το φύλλο).
Τώρα το στρίβουμε σε σαλίγκαρο.
Το τοποθετείται στο κέντρο ενός μεσαίου μεγέθους στρογγυλό ταψί (το οποίο έχετε αλείψει με λάδι) και αλείφετε το ρολάκι με λάδι.
Ανοίγετε το 2ο φύλλο, το γεμίζετε και το ρολάρετε κατά τον παραπάνω τρόπο (αυτό δεν το κάνετε σαλίγκαρο) όπως είναι το ρολό το ενώνετε με το προηγούμενο από εκεί που τελειώνει και το γυρνάτε γύρω του.
Το αλείφετε και αυτό με λάδι.
Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα 4 φύλλα.
Τέλος περιχύνετεμε την πίτα με την 1 κ. τσ. φρέσκο γάλα.
Την βάζετε για κανά μισάωρο στο ψυγείο, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, με αντιστάσεις πάνω-κάτω και την ψήνετε για 50-55 λεπτά (τα τελευταία 10 λεπτά, βάλτε και αέρα).
Η πίτα μας είναι έτοιμη για να την απολαύσετε.
Καλή σας όρεξη!!!
Τρία ταψάκια παρακαλώ να τα έχω το Σάββατο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε παλιοζυμαροαστεράκι, ακόμα δεν ήρθες και άρχισες τους ζυμαροπειρασμούς;;;; Απαπα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτω τα χέρια από το κέντρο! Το έκλεισα εγώ!
Καλό φθινόπωρο!
Εγώ και με ένα ταψάκι ευχαριστημένη θα είμαι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανόστιμη η στριφτόπιτα με το σπιτικό φύλλο!!
Kαταπληκτικη η πιτα,ειμαι Μαρουσι να περασω μια βολτουλα για κανενα κομματι?τελεια.Καλο σου βραδυ
ΑπάντησηΔιαγραφήαστερακι καλως ηρθες και στην κουζινα! μας ελειψαν οι συνταγες σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩχ, ωχ!!!!!τι μας κανεις παλι!!!!!Καλό φθινόπωρο Αστεράκι, με υγεία να μα έρθει ο χειμώνας!!!Και φρόντισε μας, αφού κάπου πήγαν κανά δυο κιλάκια τώρα το καλοκαίρι και πρέπει να γυρίσουν πίσω στη βάση τους!!!!!!:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω το σαλιγκαράκι στη μέση..........!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήMιαμ μιαμ!!!Άκουσα πίτα?? Έφτασααααααααααααα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά ε,το ότι είναι σπιτικό φύλλο πρέπει να την κάνει δέκα φορές πιο νόστιμη!
Φιλακια!
Πωπωπωπω πρωί πρωί......
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μου κάνεις βρε Μαράκι μου...Ξελιγώθηκαααααα
Είμαι σίγουρη ότι είναι πεντανόστιμη!!!
Μήπως παραδίδεις μαθήματα κατ'οικον μαζί με ταψάκιον τυροπιτας για φίλεμα???? μπραβο αστεράκι, εγώ παίρνω το υπόλοιπο που άφησε η Κική !!! δηλαδή σχεδόν όλο το ταψι χιχιχιχι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά
Γειά σου, αγαπημένη μου φίλη! Δεν έχω μεγάλο φούρνο ούτε μεγάλα ταψιά... θα κάνω 6 μικρές πιτούλες! Για να δω με το άσχίμο αλευρι της Ισπανίας αν καταφέρω ένα μαλακό φίλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά, πολλά.
Πω πω τη βλέπω και μου τέχουν τα σάλια!! φαίνεται φανταστική και το χειροποίητο φύλλο σου άπαιχτο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαπίθανη πίτα!!θα δοκιμάσω να τη φτιάξω όταν έχω χρόνο.φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή είναι η πρώτη σου αστεράτη συνταγή που βλέπω μετά τις διακοπές! Λαχταριστή όπως μας έχεις συνηθίσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς επέστρεψες κι εσύ!
Καλό φθινόπωρο, μήνα και Σ/Κ!
Φιλιά!
Αχ βρε αστέρι με τις πίτες σου!!! Δεν παίζεσαι εσύ παιδί μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΞετρελάθηκα! Στείλε κανένα κομματάκι τώρα φιλενάδα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρεσουν πολυ αυτες οι στριφτες πιττες 'γεια στα χερια σου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω, στο τέλος που περιχύνετε την πιτούλα με γάλα, κάνει τραγανό το φύλλο η εξυπηρετεί σε κάτι άλλο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!
Βίκη γειά σου και καλό μήνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓίνετε το φύλλο τρανανόμαλακό και επίσης γίνεται η γέμιση πιο ζουμερή
:)))