Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010

Μακαρονόπιτα .....................

η νόστιμη!
Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection

Υλικά:
Για το φύλλο:
μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. αλάτι
μισό σφηνάκι ξύδι
1 κούπα ελλ. καφέ ελαιόλαδο
1 κούπα χλιαρό νερό
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
 Για την γέμιση:

1 πακέτο μακαρόνια (μισό κιλό) Νο 3
1 κιλό φέτα (τριμμένη με τα χέρια)
1 κ. τσ. κεφαλογραβιέρα

5 αυγά (χτυπημένα ελαφρά)
1 κιλό φρέσκο γάλα
1 κούπα ελλ. καφέ ελαιόλαδο
πιπέρι

Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και προσθέτουμε το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Την σκεπάζουμε με μια πετσετούλα και την αφήνουμε στην άκρη.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε ελαφρά αλατισμένο νερό.

Αφού βράσουν, τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα ή σε μια μεγάλη λεκανίτσα.
Προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, την κεφαλογραβιέρα, πιπέρι, το γάλα, το λάδι και τα αυγά.
Ανακατεύουμε να πάνε παντού.


Τώρα παίρνουμε το ζυμάρι και το κάνουμε 4 μπαλάκια. Τα 2 σε μέγεθος πορτοκαλιού (για κάτω) και τα 2 σε μέγεθος περίπου μανταρινιού (για πάνω).

Παίρνουμε τα 2 μεγάλα μπαλάκια ζύμης.
Ανοίγουμε το ένα φύλλο στρογγυλό (όχι πολύ λεπτό) λίγο μεγαλύτερο από το ταψί (το οποίο είναι στρογγυλό μεγάλο)

Το στρώνουμε στο ταψί, το οποίο το έχουμε περάσει με λάδι.

Με ένα πινέλο αλείφουμε το φύλλο με λίγο λάδι. Ανοίγουμε και το 2ο φύλλο και το στρώνουμε και αυτό επάνω στο 1ο φύλλο.
Τώρα βάζουμε την γέμιση.

Παίρνουμε τώρα τα 2 μικρότερα μπαλάκια ζύμης. Ανοίγουμε το ένα σε μέγεθος όσο και το ταψί μας.
Το στρώνουμε επάνω στην πίτα.

Το αλείφουμε με λίγο λάδι και ανοίγουμε το 2ο φύλλο (στο μέγεθος του ταψιού) και το στρώνουμε και αυτό επάνω στην πίτα.
Κόβουμε το περισσευούμενο φύλλο.

Κλείνουμε γύρω-γύρω την πίτα, την αλείφουμε με λάδι.

Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω-κάτω για 45 λεπτά και για ακόμα 15 λεπτά με αντιστάσεις πάνω-κάτω και αέρα.
Η πίτα μας είναι έτοιμη. Τρώγετε ζεστή αλλά και κρύα (όχι από το ψυγείο, κατευθείαν).

Καλή σας όρεξη!!!
Print

28 σχόλια:

  1. Μαράκι μου όλα καλά και άγια.Εμείς όμως που δεν "σκαμπάζουμε" να ανοιξουμε φύλλο τί κάνουμε?Μπορούμε να βάλουμε σφολιάτα?Ψάχνω βλέπεις γρήγορες λύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ΄μαι κι εγώ!!!
    Μία από τις αγαπημένες μου πιτούλες!!!!
    Μπράβο Μαράκι!!
    Τέλεια εκτέλεση!!
    Καλό Σαβ/κο!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. erifili χεχεχε :)) βασικά ο σκοπός μου είναι να σας κάνω να μάθετε να ανοίγετε φύλλο, είναι μια διαδικασία που όταν της πάρεις τον αέρα ουυυυυυυ το ανοίγεις το φύλλο στο πι και φι :)))))) αλλά ναι μπορείς να βάλεις και σφολιάτα.
    Πολλά πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. eva καλώς την μου!!!
    Ευχαριστώ πολύ!
    Καλό ΣΚ και σε σένα!!!
    Μάκιαααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαράκι μου η άνεση σου στο άνοιγμα του φύλλου είναι πραγματικά εντυπωσιακότατη!!!
    Τι νόστιμη πιτούλα ετοίμασες πάλι σήμερα!!!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΛΕΝΑ :-)))))) ευχαριστώ πολύ!!! που θα μου πάειιιιιιιιιι δεν το βάζω εύκολα κάτω χεχεχεχε θα σας κάνω να ανοίγετε κι εσείς φύλλο :P χεχεχεχε
    Πολλά φιλιά
    Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ, τι μας κάνεις τι μας κάνεις!!!!!!!Λαχταριστή και αγαπημένη!!!Θυμίζει και χειμώνα...άντε, καλό μας φθινόπωρο!!!!!!!!!!!!(έχει αρχίσει και χαλάει ο καιρός εδώ στην Πάτρα οπότε είναι ότι πεις...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πω πω!!! κι εχω μια πεινα!!!!(οπως παντα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!! Μ' αρέσει που το φύλλο είναι σπιτικό, είναι μια λύση όταν δεν έχεις σφολιάτα στην κατάψυξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λαχταριστή όπως πάντα η πιτούλα σου!! Και το φύλλο καταπληκτικό!! Μπράβο Μαράκι!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτή είναι η αγαπημένη πίτα της αδελφής μου......να στη στείλω επίσκεψη??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα...
    Εμεις δεν την κάνουμε αυτή την πίτα.
    Θα την δοκιμάσω και θα σου γράψω.
    Να βάλω και λίγα μανιταράκια;
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ζήτω οι υδατάνθρακες :)))) χιχιχι σε πειράζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου Μαράκι με τις πίτες σου...
    Καλέ τι είσαι εσύ??? Ακόμα και τα μακαρόνια πίτα τα έκανες...

    Αντε, αύριο θα κάνω κι εγώ πίτα, το έχω στο πρόγραμμα... πως να αντέξω τόσο καιρό η γυναίκα στον πειρασμο???

    Φιλάκιααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. sidarieva χεχεχε να΄σαι καλά, σ'ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. apinkdreamer αχ αχ κι εγώ πάντααααααααααα χεχεχεχεχε
    Σμουάτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανεράιδα μερσίιιιιιιιιιιιιιιιιιιι
    Μάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. anthivolon ευχαριστώωωωωωωωωωωω πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λίλα να την στείλεις .... να την στείλεις!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. dhmhtra ευκαιρία να την φτιάξεις :)))) αμέεεε να βάλεις μανιταράκια ... σλουρπ!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και λοιπόν;E allora? Ζήτωωωωωωωωωωωω χαχαχαχαχαχαχαχα
    Φιλιάααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. painter χιχιχιχι ευχαριστώωωωωωωωωω
    Τι έγινε, έφτιαξες πίτα;
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τι ωραία που φαίνεται. Δεν την έχω φτιάξει ποτέ, γιατί θεωρώ πως είναι "υπερβολή" τα μακαρόνια μέσα σε μια πίτα. Ενα λεπτό ζυμαρικό όπως η χυλοπίτα η ψιλή μέσα σε χορτόπιτα ή σπανακόπιτα έχει και πρακτικό λόγο...
    Αλλά έτσι, που την βλέπω με βάζεις σε σκέψεις Αστέρι μου.
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Penelope αν την φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Άργησα λιγάκι....:(:(:(
    Έμεινε κομμάτι για μένα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΝΑΤΑΣΑ έλα έλααααααααααα σου έχω φυλάξει κομματάκιιιι χεχεχε
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αστεράτα σχόλια

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails