Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Γλυκό κουταλιού λεμόνι .............

λεεεεεεεεε μωρέ λεεεεεεεεεεεεεμονάκι μυρωδάτοοοοοοοοοο :)
Μου είχαν φέρει μια πελώρια σακούλα με φρέσκα λεμόνια και άρπαξα την ευκαιρία να φτιάξω ένα γλυκάκι που το λατρεύω 

 Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection


Yλικά:
λεμόνια μισό κιλό καθαρισμένα (μόνο την φλούδα τους)
μισό κιλό ζάχαρη
4 κούπες τσαγιού νερό (UP DATE: ή 2 ποτήρια νερό)
αρμπαρόριζα 2-3 φυλλαράκια (αλλιώς 2 βανίλιες)
χυμό από ένα λεμόνι

Τι κάνουμε:
Ξύνουμε ελαφρά τα λεμόνια με τον τρίφτη (στο ψιλό)

Τώρα καθαρίζουμε την φλούδα από το λεμόνι (όπως κάνουμε με το πορτοκάλι) και την κόβουμε σε λεπτές λωρίδες (ζουλιέν)


Βάζουμε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε τις φλούδες (να ξεπικρίσουν) για κανά 15λεπτο (UP DATE: το 15λεπτο βρασίματος να ξεκινάει από την στιγμή του βρασμού, αν δείτε τσιμπώντας με ένα πηρούνι τις φλούδες ότι χρειάζονται κι άλλο βράσιμο, αφήστε για λιγάκι ακόμα). 

Στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι (το νερό αυτό το πετάμε)

Bάζουμε στην κατσαρόλα τις 4 κούπες τσαγιού νερό με το μισό κιλό ζάχαρη και βράζουμε για 15 λεπτάκια σε μέτρια φωτιά.


Αφού περάσουνε τα 15 λεπτά προσθέτουμε στην κατσαρόλα της φλούδες λεμονιού και βράζουμε το γλυκό μας μέχρι να δέσει (περίπου 35-40 λεπτάκια, σε μέτρια φωτιά)

Λίγο πριν το τέλος του βρασμού, ρίχνουμε την αρμπαρόριζα (ή την βανίλια) και το χυμό λεμονιού.

Τοποθετούμε το ζεστό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα (αφού αφαιρέσουμε την αρμπαρόριζα)


Καλή σας επιτυχία!!!
Print

57 σχόλια:

  1. Σσσσσλλλλλλλλλλλλλλλρρρρρρρρρρ! Τα σάλια μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αστεράκι μου καλό Φθινόπωρο!!! Με καλοσωριζεις με αγαπημένη γευση - το λεμονάκι!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέχρι εδώ μοσχομύρισε το λεμονάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτό θα άρεσε στο φίλο μου που λατρευει τα ξινά!!!το άρωμα λεμόνι το λατρεύω :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θέεεεεεεεελωωωωωωωωωωωωωω!!!!!!! πολύυυυυυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. mia koutalitsa asteraki mou ax mosxovolise os edo to lemonaki sou
    kalo sou vradi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τα ωραιότερά μου γλυκά κουταλιού.Έχει βέβαια τον κόπο του γιατί εκτός από μια συγκεκριμένη ποικιλία, τα λεμόνια δύσκολα ξεφλουδίζουν. Τυχερή που βρήκες τέτοια εποχή λεμόνια παχειόφλουδα.Καλό φάγωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θέλω και εγώ.. μια μικρή κουταλια.. Μήπως ξέρης πως κάνουμε και μαρμελάδα λεμόνι, που επίσης μου αρέσει .. πολύ.
    καλο σαβατοκυριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την αρμπαρόριζα την εχω συνδέσει με το γλυκό κυδώνι.
    Το λεμονάκι που πήρα από το Πήλιο, μάλλον βανίλια θα είχε.
    Αν βρώ Ελληνικά λεμόνια, θα το κάνω. Με αυτά τα Τούρκικα ή Αργεντίνικα, δεν λέει....
    Καλό Βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αχ!!βρε αστέρι,τι υπέροχο γλυκό είναι αυτό;λες να το φτιάξω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μμμμμμ μυρωδιές!!! Τέλειο γλυκό!!! Θα το φτιάξω τον χειμώνα με τα λεμόνια του κήπου μου, γιατί τώρα είναι ακόμη πράσινα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πωωω η αδυναμία μου! Λατρεύω τα γλυκά με βάση το λεμόνι και να σου πω τελευταία αναρωτιόμουν αν υπάρχει γλυκό του κουταλιού με λεμόνι.

    Θα το φτιάξω 100%!
    Ματς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. λατρευω το λεμονι σε ολες του τις εκδοχες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου αρέσει πολύ το λεμόνι γλυκό και ο άνθος του!
    Τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το θέλω να το φάω τώωωωρα!!!
    Λατρεύω το λεμόνι,έχω φάει και είναι το αγαπημένο μου!!
    Ειδικά με γιαουρτάαακι!!
    Φιλάκιααα αγάπη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αααχχ μοσχομύρισε το λεμονάκι!!!
    Και του χρόνου να είσαι καλά.
    Εμείς το φτιάχνουμε αργότερα,με τα δικά μας λεμόνια. Τώρα είναι αγίνωτα, αργούνε λιγάκι...

    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. από τα αγαπημένα μου του κουταλιού...και με αρμπαρόριζα...αχ...ξινίστηκα...βάλε πιατάκι κι έρχομαι...-:))
    ζζζζμουααατςςςςςς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σ'ευχαριστούμε για τις πολύ όμορφες συνταγές που μοιράζεσαι μαζί μας και το λέω ειλικρινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συγχαρητήρια! το σάλιο τρέχει...
    Αν ήθελες να εργάζομαι αυτή την Κυριακή το κατάγερες! χεχεχεχε.
    Το γλυκό λεμόνι, κολοκύθα και pergamoto μου λιώνουν!

    Ευχαριστώ για την ιδέα.
    Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο χαλάρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν έχω φάει ποτέ μου!!!! Έχουμε μια λεμονιά γεμάτη λεμονάκια, βέβαια δεν ξέρω αν είναι τα κατάλληλα για το γλυκάκι σου αλλά θα το δοκιμάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Kαι δεν μου έφερες βαζάκι προχθές???????
    Το σημειώνω, κακά ξεμπερδέματα θα έχεις....στο λέω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μμμ, τώρα πίνω τον καφέ μου. Να είχα λίγο! Σούπερ το γλυκό κουταλιού λεμόνι και η αρμπαρόριζα είναι καταπληκτικό αρωματικό, βάζω κι εγώ πολύ συχνά σε τέτοια γλυκά.
    Καλή Κυριακή σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. latreuw to lemoni kai etsi den to exw dokimasei pote!eimai sigourh oti tha einai to kati allo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτο το γλυκο πρεπει να ειναι πολυ μυρωδατο.Οταν μαζεψω τα δικα μου λεμονια θα το δοκιμασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @kiki χιχιχιχιχιχιιχι έλα να φάμεεεεεεεεεεε
    Μάκια

    @drosostalitsa καλό φθινόπωρο κοριτσάκιιιιιιιιιι αχχχ το λεμονάκι το λατρεύωωωω
    Φιλιά

    @Μαίρη κόπιασεεεεεεεε

    @Και λοιπόν;E allora? να του το φτιάξεις αφού του αρέσει :))) θα μοσχοβολίσει και το σπίτι :)
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @γαστεροπληξ έλα να φάμεεεεεεεε να βάλω καφεδάκι να ψήνετε; :))

    @Vasiliki μόνο μια κουταλιά; όσες θες!!
    Φιλιά

    @Vita άσε το λατρεύω πολύ το λεμόνι. Να΄ναι καλά ο κύριος που μου τα έδωσε τα λεμονάκια :)))
    Φιλιά

    @RIRI να πάρεις όοοσο θες!!! Αν προλάβω σήμερα θα βάλω ανάρτηση για μαρμελάδα λεμόνι :))
    Φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ την αρμπαρόριζα την βάζω σε όλα τα γλυκά του κουταλιού αντί της βανίλιας. Δοκίμασε και θα με θυμηθείς :)))

    @ΝΑΤΑΣΑ κόπιασεεεεεεεεεεεεε :))))
    Μάκια

    @φουρτουνιασμενη ψυχη ναι αμέ να το δοκιμάσεις :)
    Φιλάκια

    @anthivolon ευχαριστώωωωω να το φτιάξεις....να το φτιάξεις :)
    Φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Μαριάννα και η δικιά μου αδυναμία, μου αρέσουν τα ξυνά χιχιχιχιχιχι
    Να το φτιάξεις, θα περιμένω εντυπώσεις :)
    Φιλάκια

    @apink dreamer κι εγώωωωωωωωωω :P
    Φιλάκια

    @Taste Advisor ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωωω :)))

    @eva έλα ... έλα να το τσακίσουμεεεεεεεεεε
    Σμουάτςςςςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @painter και του χρόνουυυυυυυυ
    Μάκιααα

    @SpIrToKoYto μα δεν είναι υπέροχο γλυκάκι; βάζω πιατάκι ... έλαααααααααααα :)))
    Μάκιαααααααα

    @Τζίνα :)) κι εγώ ευχαριστώ :)))) πάρα πολύυυ!!!!!!!!

    @Veronica Marsa ευχαριστώ!!!! το έφτιαξες; :))
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @manousina ποτέ εεε;;;; χάνεις χιχιχιχιχιχ :P
    δοκίμασε να το φτιάξεις, αφού έχεις και δικά σου λεμονάκια.
    Φιλάκιααααααα

    @Λίλα ουπςςςςςςςς το ξέχασαααααααααα απαπαπαπα είμαι ασυγχώρητη next time
    Μάκια

    @Τhe Dark Chef έλα καλέ να φάμεεεεεεεεεεε
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Ειρήνη φτιάξτο και θα θυμηθείς είναι σλουρπ γιάμιιιιιι χεχεχεχε
    Φιλιά

    @Δημιουργία ουυυυυ πολύ μυρωδάτο! θα περιμένω εντπώσεις :))
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τα σχόλια είναι περιττά! Τέλειο όπως άλλωστε και το ολόκληρο λεμονάκι γλυκό κουταλιού που φτιάχνουν σε κάποια μέρη, να μην πω για τον λεμονανθό (που είναι και πανάκριβο) και μόνον στην Μυροβόλο Χίο προσωπικά έχω βρει.
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Penelope ναι τέλειο γλυκάκι και αγαπημένο.
    Λεμονανθό δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ!ΣΛΟΥΡΠ!ΤΕΛΕΙΟ ΓΛΥΚΟ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ!!!!ΕΥΓΕ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Maria Kantzali καλώς όρισες! :) ευχαριστώωωωωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ήρθα και εγώ να δοκιμάσω μια και δεν έχω φάει ποτέ! Φαίνεται σούπερ! Ο φιόγκος σου τέλειος:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αστεράκι, καλησπέρα! Αν και είμαι σε αυστηρή δίαιτα τελευταία, ρίχνω κλεφτές ματιές στα καλούδια που φτιάχνεις τελευταία! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τέτοιο γλυκό! Μετά τη δίαιτα όμως...
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. big mama ποτέ εεε; χάνεις χεχεχεχε
    Ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωωω
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ΝΑΝΤΙΑ δίαιτα εεεε; κι εγώ το προσπαθω αλλά φοβάμαι πως θα μείνω στην προσπάθεια χαχα :P
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Συγχαρητήρια για το blog, την ιδέα του γλυκού, την παρουσίαση, αλλά δυστυχώς όχι για τη συγκεκριμένη συνταγή.
    Τη δοκίμασα, έχοντας ξανακάνει το γλυκό λεμόνι, κι έχω να πω ότι το σιρόπι ήταν πολύ λίγο. Η ποσότητα αυτή λεμονιού χρειάζονταν τουλάχιστον τη διπλή δόση σιρόπι. Επίσης προσωπική μου γνώμη είναι ότι το λεμόνι από μόνο του έχει τόσο τέλειο άρωμα που οτιδήποτε άλλο το αδικεί. Αλλά αυτό είναι θέμα γούστου.
    Sorry που γράφω το μοναδικό αρνητικό σχόλιο, αλλά νομίζω θα είναι χρήσιμο σε όποιους θέλουν να κάνουν τη συνταγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος (please γράψε και το όνομα σου :))))) σ'ευχαριστώ για τα ακλά σου λόγια για το blog μου
    Δεκτή η γνώμη σου!
    Σ'ευχαριστώ για το σχόλιο σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ωραία συνταγή όντως και επιπλέον θα συμφωνήσω με τον Ανώνυμο όσο αφορά στο σιρόπι. Και εγώ έβαλα επιπλέον σιρόπι αλλά όχι διπλάσια ποσότητα (ακριβώς δεν μπορώ να πω, μπήκε με το μάτι). Είχα μόνο θέμα στο ότι το λεμόνι ήταν αρκετά σκληρό μετά (δεν είναι να το φάει η γιαγιά με τη μασέλα), αλλά οι αντιδράσεις ήταν θετικές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος καλησπέρα :)) σ' ευχαριστώ για το σχολιό σου απλά θα εκτιμούσα να έβαζες το όνομα σου στο τέλος του σχολίου :)
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλως σε βρήκα αστεράτη μου είσαι η πιό ωραία σελίδα μαγειρικής με τόσο όμορφες εικόνες το γλυκό λεμόνι το κάνω και εγώ συχνά γιατι έχω στην αυλή μου μιά λεμονιά που κάνει μόνο λεμόνια για γλυκό είναι φανταστικό σε όποιον αρέσουν τα λεμόνια Μακεδόνισσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Μακεδόνισσα καλώς όρισες
    Σ'ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ!!!! :)))
    Έχειε λεμονιές εεε;; τέλεια!!! τα λατρεύω τα λεμόνια
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ΕΦΤΙΑΞΑ ΧΘΕΣ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΛΕΜΟΝΙ... ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΣΤΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ... (ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ-ΝΕΡΟΥ)... ΜΙΣΟ ΚΙΛΟ ΖΑΧΑΡΗ ΜΕ 4 ΚΟΥΠΕΣ ΝΕΡΟ? ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΝΕΡΟ....?
    ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΒΡΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ Η ΣΥΝΤΑΓΗ... ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΔΕΣΕ... ΕΒΓΑΛΑ ΤΙΣ ΦΕΤΕΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΕΣ, ΣΥΝΕΧΙΣΑ ΤΟ ΒΡΑΣΜΟ... ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΣΚΟΥΡΟ....
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ γειά σου και καλό μήνα!
    όχι δεν έχω γράψει κάτι λάθος στις δοσολογίες νερού-ζάχαρης.
    Έτσι όπως τα γράφω το έφταξα το γλυκό. Έβαλα μισό κιλό ζάχαρη και 4 κούπες τσαγιού νερό (δηλ. περίπου 2 ποτήρια νερό) και μου έδεσε μια χαρά το γλυκό, όπως το βλέπεις στις φωτό.
    Δεν βάζω ποτέ κάτι στο blog μου αν δεν το έχω δοκιμάσει ότι είναι σωστό.
    Πάλι 2-3 σχόλια πριν από σένα οι αναγνώστες με τα σχόλια ''ανώνυμος'' μου γράψανε ότι ήταν λίγο το σιρόπι.
    Τι να πω κι εγώ...
    Καλό σου απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλημέρα! Κατ'αρχήν να πω πως λατρεύω το blog και κυρίως το ότι έχει εικόνες για κάθε στάδιο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για έναν αρχάριο (όπως εγώ).

    Απλά να κάνω μία ερώτηση: Οι φλούδες δεν πρέπει να είναι μαλακές? Επειδή δοκίμασα τη συνταγή και τα σχόλια που πήρα ήταν πως οι φλούδες είναι πολύ σκληρές σε σημείο να μη μασιούνται.
    Μήπως στο πρώτο βράσιμο με το νερό να έμεναν περισσότερη ώρα για να μαλακώσουν λιγάκι παραπάνω?

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Γεωργία καλημέρα!!
    Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια :)

    Όσον αφορά την ερώτηση σου, ναι πρέπει να είναι μαλακές οι φλούδες τωω λεμονιών. Οι χρόνοι που έχω γράψει είναι μετρημένοι, δηλ. στο 1ο δεκαπεντάλεπτο που τις έβρασα δοκίμασα με ένα πηρουνάκι αν τσιμπιούνται. Μπορεί τα δικά σου λεμόνια να ήταν λίγο πιο σκληρά.

    Θα το γράψω και στην συνταγή

    Σ'ευχαριστώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ελπίζω να είναι όλα οκ με το σιρόπι που έχουν πει οι προαναφερθέντες παραπάνω διότι η μητέρα μου έψαχνε συνταγή για γλυκό λεμόνι κ αυτή βρήκα σαν ιδανική:) Να σε ρωτήσω κ κάτι ακόμη?Αν κόψω το λεμόνι σε λωρίδες για να ξεπικρίσουν μπορώ να τα αφήσω 24 ώρες μέσα σε νερό?Το διάβασα αλλού κ ήθελα να σε ρωτήσω.....Εκτός κ αν φτάνουν αυτά τα 15 λεπτά που αναφέρεις για να ξεπικρίσουν......Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Μαρία γειά σου :)
    Λοιπόν αφού κόψεις τις φλούδες των λεμονιών σε λωρίδες (ζουλιέν) βάλε τις μέσα σε λεκάνη με νερό και άφησέ τις για 24 ώρες όπως μου γράφεις. Μετά αυτό το νερό πεταξέ το και συνέχισε όπως γράφω την συνταγή.
    Καλή σου επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. τέλεια,σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!!!Θα το φτιάξω κ θα σου πω τι αποτελεσματα ειχα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. της κυριας κατινας ηταν καλυτερο γιατι μου το προσφερε ετοιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Aw, this was a very nice post. Taking the time and actual effort to produce
    a great article… but what can I say… I put things off
    a lot and never seem to get anything done.
    Also visit my blog post engineering internship

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Highly descriptive article, I liked that a lot. Will there be a part 2?
    Feel free to surf my site automobile workshop

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. το γλυκοσας το εφτιαξα σημερα ειναι υπεροχο τελειο εγινε σας ευχαριστω για τη σωστη συνταγη σας να ειστε καλα καλο ξημερωμα γεια σας απο τη χιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αστεράτα σχόλια

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails