Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Τυρόπιτα με ελαφριά μπεσαμέλ ........

όνειρο!!! δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε!!!
Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection

Υλικά:
Για το φύλλο:
μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. ελλ. καφέ ελαιόλαδο
μισό σφηνάκι ξύδι
1 κ. γλ. αλάτι
1 κούπα χλιαρό νερό
Για την γέμιση:
1 φλ. τσαγιού βούτυρο
μισό φλ. τσαγιού αλεύρι
4 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο

4 αυγά
μισό κιλό φέτα τυρί τριμμένη (με τα χέρια)
2 φλ. τσαγιού διάφορα τριμμένα τυριά
πιπέρι
μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)

νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Τι κάνουμε:
Σε λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Την σκεπάζουμε με μια πετσετούλα και την αφήνουμε στην άκρη.

Τώρα σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο και το αλεύρι.

Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με αυγοδάρτη τα ενσωματώνουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Προσθέτουμε το γάλα

Ανακατατεύουμε ζωηρά με τον αυγοδάρτη μέχρι να πήξει η κρέμα

Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Αφού κρυώσει προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά.
Τώρα προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, τα διάφορα τριμμένα τυριά, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο (αν θέλουμε)

Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Το αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε 4 μπάλες. Οι δύο ποιο μεγάλες για κάτω.

Στην επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο βάζουμε λίγο νισεστέ.
Παίρνουμε την μία από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες ζύμης και την ανοίγουμε σε φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί (στρογγυλό μέτριου μεγέθους) το οποίο έχουμε περάσει με λάδι.
Στρώνουμε το 1ο φύλλο στο ταψί.

Το αλείφουμε με λίγο λάδι και ανοίγουμε τη 2η μεγαλύτερη μπάλα ζύμης σε φύλλο (μεγαλύτερο από το ταψί)
Το στρώνουμε επάνω στο 1ο φύλλο.
Βάζουμε την γέμιση.

Ανοίγουμε τώρα το 3ο φύλλο από τις μικρότερες μπάλες ζύμης, σε μέγεθος όσο και το ταψί μας.
Το στρώνουμε επάνω στην πίτα.

Το αλείφουμε ελαφρά με λάδι και ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο (σε μέγεθος όσο και το ταψί μας)
Το στρώνουμε και αυτό επάνω στην πίτα και κόβουμε το περισσευούμενο φύλλο.

Κλείνουμε την πίτα γύρω-γύρω την αλείφουμε  με λάδι και την ψεκάζουμε με λίγο νερό

Την χαράζουμε ελαφρά (με κοφτερό μαχαίρι)

Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω-κάτω για 1 ώρα.

Η πίτα μας είναι έτοιμη!
(Πριν την κόψετε για να την απολαύσετε ....... :)) αφήστε για λίγο να ''σταθεί'' μέσα στο ταψί.)


Καλή σας όρεξη!!!
Print

42 σχόλια:

  1. po po po ti nostimi pitoula ine auti...thelo komataki tora..
    kalo vradi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται υπερβολικά νόστιμη.. Όπως όλες οι συνταγές εδώ μέσα βέβαια..

    Θα την δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά τα πράγματα κοριτσάκι δεν τα γράφουν τέτοια ώρα !!!Τι κάνουμε εμείς τώρα πως θα κοιμηθούμε με όνειρα την πίτα;;;
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ax αυτό το φύλλο το ΄χεις για την πλάκα σου!!!
    Τέλεια εννοειται!!!
    Φιλάκια πολλά Αστερούλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαινεται εκπληκτικη θα την φτιαξω αυριο κιολας,μιαμ μιαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πω πω βρε αστερακι κι εχω μια πεινα! η μπεσαμελ ειναι η αδυναμια μου και παει τελεια με την τυροπιτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το τραγανό φύλλο που βλεπω ειναι λίαν προκλητικό. Φαντάζομαι ''το απο μέσα "" , και θέλωωωωω ενα μικρό κομάτι παρακαλώ
    ΚΑΛΌ ΒΡΆΔΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και εμείς την κάνουμε πάντα με μπεσαμέλ και μάλιστα με ελαιόλαδο.
    Όταν ο ανηψιός μου ήταν μικρός, έλεγε "Πάμε στη θεία Πίτα" Νόμιζε ότι πίτα ήταν το όνομα της συζύγου, η οποία σημειωτέον δεν ξέρει να ανοίγει φύλλο. Το ανοίγω εγώ...
    Δεκτές και ανταλλαγές!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πειναωωωωωωωω!ειμαι σιγουρη οτι ειναι πολυ καλη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο χρυσοχέρα! Έμεινε κανένα κομματάκι ή πέρασα αργά; Καλό βράδυ και καλό φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μμμμμ γεια στα χέρια σου! Εχω δοκιμάσει γιατί την φτιάχνει και η μαμά μου και είναι τέ-λει-α!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ, αυτό το φύλλο σου! Τέλεια φαίνεται η τυρόπιτα! Στείλε λίγο, εγώ σου έδειξα την τσάντα μου:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όνειρο!! Μοσχομυριστή, αφράτη με τραγανό φύλλο!!
    Γεια στα χέρια σου
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Vasiliki έλα να φάμεεεε κερνάωωω
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ξανθή έλα καλέ να φάμε :)) χεχεχεχε
    Καλημέρααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. eva ευχαρισ΄τώ πολύ γλυκειά μου :))))
    Πολλά μάκιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. nadia ωραία θα περιμένω εντυπώσεις :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. apinkdreamer αν πάει λέειιι ... τρελά και παλαβά χααχα
    Φιλάκιααα πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. RIRI χεχεχε νόστιμο το μέσα και το έξω :)))) μεγάααααλο κομμάτι να πάρεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ θεία πίτα εεε;;; χεχεχεχε τέλειο αχχχ αυτά τα πιτσιρίκια γλύκες είναι!!!!!! έτσι και η ανιωιά μου όποτε έρχετε μου λέει θεία να φτιάξουμε κάτι; χεχε
    Καλημέραααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα έλα στο έχω φυλαγμένο :)
    Καλό φθινόπωρο και σε σένα
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Dorothy σ'ευχαριστώ! είναι όντως τέλεια πίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. big mama ευχαριστώ πολύ!!!
    Σου έστειλα .... ήρθε ;;;; χιχιχιχιχ
    ήρθα την είδα την τσάντα σου :))) χαίρομαι που έπαιξες
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γιώργος σ'ευχαριστώ πολύ!!!
    Καλημέρααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πρέπει να είναι σούπερ, τραγανιστό φυλλαράκι και ζουμερό από μέσα σλουρπππππππππ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τaste Advisor έλα καλέ μου, κερνάωωωωωωωω
    Μιλ μερσί
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η πίτα φαίνεται και ειμαι σίγουρη ότι είναι κιόλας πολύ νόστιμη.. εγω δυστυχώς ακομα δεν τόλμησα να κανω πίτα...
    Φιλικα
    Ελπινικη
    (Κουζινο-Εξερευνήσεις)
    elpinikicook.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ελπινίκη :)) ευχαριστώ. Δοκίμασε σιγά-σιγά να φτιάξεις και θα δεις κάποια στιγμή ότι θα φτιάχνεις συνέχεια :)
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αχ βρε Μαράκι με τις πίτες σου!!! Η βασίλισσα της πίτας ή μάλλον του πλάστη...χαχαχα
    Αλήθεια έχεις σκεφτεί ποτέ να μετρήσεις πόσα φύλλα έχεις ανοίξει???

    Φιλάκια πολλάαααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τέεεεελεια, όπως όλες οι πίτες σου Αστεράκι μου!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. painter το στέμα μου το έφερες χιχιχιχιχι :P
    Όχι δεν το έχω σκεφτεί, μάλλον αρκετά :P
    Φιλάκιααααααααααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΕΛΕΝΑ ευχαριστώ πολύ κοριτσάρα!!
    Σμουάτςςςςςςςςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αφρατη αφρατη γινεται η τυροπιτα με τη μπεσαμελ στη γεμιση.Καλα και μου τη θυμισες να την φτιαξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ουδέν σχόλιο :-)
    Και καλά που έκανα και μπήκα τώρα να την δω, γιατί έχω φάει το κάτι τις μου και έτσι δεν μ' έχει πιάσει εκείνος ο πόνος στο στομάχι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δημιουργία ωωωω ναι ναιιιιι πολύ αφράτη :)))))) χαίρομαι που στην θύμισα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Υπέροχη και πολύ αφράτη πίτα, την κάνω μερικές φορές κι εγώ έτσι αν δεν βαρεθώ να κάνω μπεσαμέλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. αχτίδα άσε την φάγαμε σε χρόνο ντε τε!!! χεχεχε
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Γειά στα χέρια σου Αστεράκι μου! Φαίνεται τέλεια!!! Μπράβο!

    Να έχεις ένα όμορφο Σαβ/κο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τυρόπιτα με μπεσαμέλ...Είμαι σίγουρη όμως ότι θα είναι τέλεια, ειδικά από τα χεράκια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αστεράτα σχόλια

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails