Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Τάρτα με κιμά ...

Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection

Asterati Kouzina

Υλικά:
 
Για το φύλλο:
7  κούπες τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γλ. αλάτι
1 κ.σ. ξύδι
2 κούπες τσαγιού χλιαρό νερό
μισό φλ. ελλ. καφέ ελαιόλαδο
(up date: η δόση που δίνω για την ζύμη κάνει για 2 τάρτες, οπότε φτιάξτε ή χρησιμοποιήστε την μισή δόση)

Για τον κιμά:
μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, λίιγο μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. πελτέ διαλυμένο σε 1 ποτ. χλιαρό νερό
(έτσι φτιάχνω εγώ τον κιμά, μπορείτε να τον φτιάξετε όπως θέλετε εσείς)
Μπεσαμέλ:
1 κούπα τσαγιού βούτυρο
1 κούπα τσαγιού αλεύρι
2,5 κούπες τσαγιού γάλα φρέσκο
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
2 αυγά
Τι κάνουμε:
Για το φύλλο:
Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το νερό. Ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή ζύμη. Την βγάζουμε από το λεκανάκι και την βάζουμε επάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
Την ανοίγουμε σε ένα χοντρό φύλλο και την αλείφουμε με το ελαιόλαδο.

Την διπλώνουμε όπως δείχνω στις φωτογραφίες και τέλος την ζυμώνουμε-διπλώνουμε. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο, όσην ώρα θα φτιάχνουμε τον κιμά και την μπεσαμέλ.




Για τον κιμά:
Βάζουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε φαρδύ και βαθύ τηγάνι, το τσιγαρίζουμε ελαφρά, προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τέλος τον πελτέ διαλυμένο σε χλιαρό νερό (1 ποτήρι νερού). Αφήνουμε να μαγειρευτεί, μέχρι να μείνει με λίγα υγρά.
Για την μπεσαμέλ:
Σε κατσαρολάκι αντικολλητικό βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε να ξανθύνει, χαμηλώνουμε ελαφρά την φωτιά, προσθέτουμε το γάλα (αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο) και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύουμε.
Άνοιγμα φύλλου τάρτας και συναρμολόγηση στην ταρτιέρα.
Αφού έχει κρυώσει ελαφρά ο κιμάς μας παίρνουμε τα 3/4 από την μπεσαμέλ (έχει κρυώσει και αυτή) και την ανακατεύουμε με τον κιμά.
Τώρα λαδώνουμε ελαφρά μια ταρτιέρα, ανοίγουμε το φύλλο (μέτριο πάχος) σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και καλύπτουμε την ταρτιέρα καλά και στα τοιχώματα.



Στρώνουμε τον κιμά (που είναι ανακατεμένος με την μπεσαμέλ) μέσα στην ταρτιέρα καλά να πάει παντού.

Τέλος επάνω στον κιμά, στρώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ που φυλάξαμε. Πασπαλίζουμε με μυζήθρα τριμμένη (εμάς μας αρέσει η μυζήθρα, μπορείτε αν θέλετε να βάλετε κάποιο άλλο τριμμένο τυρί). Κόβουμε τα πλαϊνά της ζύμης και τα γυρνάμε ελαφρά προς τα μέσα.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω για 1 ώρα.

Η τάρτα μας είναι έτοιμη!
(Πριν την κόψετε, αφήστε την, να κρυώσει για να σταθεί).

Asterati Kouzina

Καλή σας όρεξη!!!
(επειδή μου περίσσεψε ζυμαράκι από τα πλαϊνά της τάρτας που το έκοψα, το έβαλα σε σακουλάκι τροφίμων & το έβαλα στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσω μια άλλη φορά. 
Up Date: το ζυμάρι που περίσσεψε και το έβαλα στην κατάψυξη φτάνει άνετα για μια ακόμα τάρτα, απλά υπολόγισα λάθος και έφτιαξα 2η ζύμη :P οπότε αν θέλετε φτιάξτε την μισή ζύμη αν δεν θέλετε να την φυλάξετε για κάποια επόμενη φορά).
Print

55 σχόλια:

  1. ω λα λαααα!

    μούρλια φαίνεται! όπως στις πίτες, έτσι και στις τάρτες δεν λέμε όχι!
    αλμυρές ή γλυκιές δεν τις αφήνουμε παραπονεμένες!

    φιλιά, καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια η τάρτα!
    Δεν έχω δοκιμάσει να ανακατέψω τον κιμά με μπεσαμέλ, πάντα τα αφήνω χώρια, πρέπει να γίνεται πιο βελούδινο το μίγμα, ε?
    Στα προσεχώς....
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απορία, δεν είναι πολύ το αλεύρι για μια ταρτιέρα;;
    Πόσο χοντρό θα είναι το φύλλο;;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Betty :)))) κοντέψαμε να την φάμε όλη, αφήσαμε 2 κομμάτια :P
    Πολλά πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εφη δοκίμασε την είναι αρκετά νόστιμη :)) ναι γίνετε αρκετά αφράτη.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξανθή έχεις δίκιο έκανα κατά λάθος δόση για ταψί μεγάλο, μπερδεύτηκα δεν είχα το μυαλό μου 100% τις 100% εκεί που έπρεπε να είναι. To έγραψα κάτω στην συνταγή ότι βγήκε παραπάνω ζυμάρι και το φύλαξα στην κατάψυξη και έκανα ήδη up date
    Πολλά φιλάκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλέ εγώ νόμιζα πως ήρθα πρώτη και έλεγα να την πάρω όλη! Τώρα τι να πάρω, έμεινε τίποτα;
    μουτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πολύ ωραία ιδέα και για τραπέζι!μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aμαν βρε παιδια τη φαγατε παλι ολη?Τιποτε δεν εμεινε?Λογικο ομως μου φαινεται γιατι και μονο απο τη φωτογραφια φαινεται υπεροχη!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πω πω τελειΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!!!!Καλε κοριτσι που ειναι το κομματι μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ πολύ για το κομμάτι που θα μου στείλεις (τηλεφωνικά, διαδικτυακά, με κούριερ ή και με το ΚΤΕΛ).
    Για κάτι τέτοια ταρτοειδή ή πιτοειδή, δίνω "ρέστα".
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μπορω να ερθω για διακοπες σπιτι σου;;;;οχι τιποτα αλλα τουλαχιστον θα τρωω καλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. big mama την τσακίσαμε :))) αφήσαμε 2 κομματάκια, προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις χιχιχιχι
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ειρηνη ναι και για τραπέζι είναι καλή :)))
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. nadia ξεκινήσαμε με ένα κομματάκι ο καθένας και τελικά φάγαμε από 3 :D
    Φιλιάαααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μικρη το κομμάτι σου; έλα να το φαςςςςςςςςςςςς χιχιχιχιιχ
    Μάκιαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ :D αμέεεεεεε να σου στείλω .. πες μου που και πότε :)))
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. apinkdreamer αμέεεεεεεε!!! όποτε θες!!!!!
    Πολλά φιλάκιααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Eπειδή δεν τα πάω πολύ καλά με τίς ζύμες, μπορω να βάλω ετοιμο φύλλο και ποιό???Αχ Μαρία τι μας κάνεις πάλι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. RIRI σφολιάτα θα βάλεις :)))))))))))))
    Σμουάτςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τελικά δεν είσαι μόνο αστέρι στις πίτες, αλλά και στις τάρτες!!!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτή η τάρτα πρέπει να είναι πολύυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυνόστιμηηηηηηηηηηηηηηηη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. αστεράτη ταρτούλα, σηκώνει μπόλικη κρύα μπυρίτσα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. fantasydecorandaccessories ααααααααααα εγώ δεν έκανα τίποταααα χιχιχιχιχιχ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΕΛΕΝΑ να'σαι καλα κοριτσάρα μου, σ'ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Taste Advisor μπααααααααα χάααλια είναι χιχιχιχιχιχιχιχιχι
    Φιλιάααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ μερσίιιιιιιιι και μπυρίτσα και κρασάκιιιιι
    Σμουάτςςςςςςςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πωπω αστεράκι!!! Τι τέλεια είναι αυτά που φτιάχνεις????? Θέλω και εγώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καφές με τάρτα από κιμά πάει?
    Δεν πάει, οπότε πω στην πεθερά να το φτιάξει το μεσημέρι:p
    Δεν λειτουργώ το πρωί λέμε γκρρρρ
    Ματς αστεράτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. LiViLaVi να'σαι καλά για τα καλά σου λόγια :))) έλα να φάμε, κερνάωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μαριάννα μιας και το ρωτάς χεχε πολύ άνθρωποι το πρωί τρώνε κανονικάαααα εγώ πάλι δεν μπορώ, μόνο καφέ.
    Αν στην φτιάξει η πεθερά, πες μου εντυπώσεις :)
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ωραία η τάρτα αυτή, χορταστική, θα θυμίζει κάτι από παστίτσιο!
    Να σε ρωτήσω κάτι λίγο off topic, αλλά εφόσον έχεις πείρα στο θέμα ζύμη, να μου πεις τη γνώμη σου.
    Είχα αφήσει παρόμοια ζύμη σαν αυτή της τάρτας σου (απλά επιπλέον περιείχε και ένα ασπράδι αβγού) στο ψυγείο για μια μέρα (κατά λάθος) και την επόμενη παρατήρησα ότι είχε γίνει πολύ ελαστική και απλωνόταν τέλεια με τον πλάστη!

    Να είναι αυτό άραγε ένα μυστικό?
    Τι γνώμη έχει η ειδική στην ζύμη? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Τελικά είστε πολύ "καλόφαγα" παιδάκια και τα δυό σας.
    Να μην σας ματιάσω δηλαδή :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. The Dark Chef ναι θυμίζει παστίτσιο :))
    Αυτό που ρωτάς ..... η ύπαρξη του αυγού (το ασπράδι) στην ζύμη την βοηθάει πάααρα πολύ να γίνει εύπλαστη (αφράτη) συν ότι έμεινε στο ψυγείο.
    Καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Penelope ναι ναι είμαστε χαχαχαχα Φτύσε μας να μη μας ματιάσεις :P
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γιατί μου το κάνεις αυτό και πεινάωωωωωω....
    Έμεινε κανένα κομματάκι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΝΑΤΑΣΑ ουυυυ να'ταν κι άλλη ... την τσακίσαμε :-)
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μπράβο σου Asteri, φαίνεται τέλεια! Θα την προσπαθήσω κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ΜyKitchenDiary σ'ευχαριστώ πολύ :-) θα περιμένω εντυπώσεις
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Αχ βρε Μαράκι δεν έχεις άδικα τον τίτλο "Αστεράτη" Μπράβο κοριτσάκι, όταν αποφασίσω να κάνω παρασπονδία στην δίαιτα θα την δοκιμάσω. Καλό βράδυ Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αααααχχχχ λυποθιμώ...
    Τι βλέπουν πάλι τα ματάκια μου βραδυάτικα???
    Με έπιασε μια λιγούρα τώρα, φεύγω για το ψυγείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. manousina :) αχ καλή σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!! να κάνεις μια μικρή παρασπονδία χεχε
    Πολλά φιλάκια
    Καλ΄οβράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. painter ωππππ σ'επιασα χεχεχε μην μου πέσεις και χτυπήσεις :)))
    Πολλά φιλιάαααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Αν ειναι η ταρτα σαν τα γεμιστα σου ψωμακια ναιιιιιιιι με χιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Δημιουργια σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τα έφτιαξες;
    Φιλιάααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. κατά πού να κάνω η έρμη..??...από δω οι τάρτες,από κει οι σπανακόπιτες,παραδίπλα τα τούρκικα και τα σοκολατάκια...
    ας τραταριστώ από δω και κλαίω αργότερα...
    γειά στα χεράκια σου φιλενάδα..
    ζζζζζζζζμουυυααατςςςςςς...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. SpIrToKoYto χαχαχα εεεε κι εσύ, τσίμπα λίγο απ'όλα χιχιχιχιχιχι
    Πολλά πολλά φιλάκιααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Έχω την εντύπωση ότι έρχεσαι τη νύχτα για να ρίξεις μια ματιά στο ψυγείο μου και στη συνέχεια γράψεις την συνταγή ... ή είσαι μάγισσα;

    Φιλιά και αγκαλιές, αγαπητή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Verónica Marsá ουπςςς με πήρες χαμπάρι χιχιχιχιιχιχιχι
    Πολλά πολλά φιλιάαααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Λοιπόν αγαπημένη μου...εγώ τον κιμα σε πίτες τάρτες δεν τον συπαθώ κα8όλου..αλλά αυτό ειναι μιαμμιαμ μιαμ!!!!!
    Φιλακιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. eva καλώς την μου :) άντε βρε κοριτσάκι, έλα να σου φτιάξω μία ατάκα και επιτόπουυυυυυυ.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. φανταστική φαίνεται η ταρτα κοριτσάκι!!!

    εκτυπώθηκε...

    φιλάκιααααααααααααααααααα..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. ''ζαχαρούλα..'' καλώς την νιόπαντρη :)))) μπράβο γλυκειά μου κοριτσάρα, πολύ χαίρομαι!
    Πολλά φιλάκιαααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Τάρτα υπερπαραγωγή βλέπω. Πρόλαβα καθόλου; Ή να ξανάβγαζες εκείνο το ζυμαράκι από την κατάψυξη και θα φέρω εγώ τον κιμά; :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αστεράτα σχόλια

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails