Υλικά:
Για το φύλλο:
7 κούπες τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γλ. αλάτι
1 κ.σ. ξύδι
2 κούπες τσαγιού χλιαρό νερό
μισό φλ. ελλ. καφέ ελαιόλαδο
(up date: η δόση που δίνω για την ζύμη κάνει για 2 τάρτες, οπότε φτιάξτε ή χρησιμοποιήστε την μισή δόση)
Για τον κιμά:
μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, λίιγο μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. πελτέ διαλυμένο σε 1 ποτ. χλιαρό νερό
(έτσι φτιάχνω εγώ τον κιμά, μπορείτε να τον φτιάξετε όπως θέλετε εσείς)
Μπεσαμέλ:
1 κούπα τσαγιού βούτυρο
1 κούπα τσαγιού αλεύρι
2,5 κούπες τσαγιού γάλα φρέσκο
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
2 αυγά
Τι κάνουμε:
Για το φύλλο:
Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το νερό. Ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή ζύμη. Την βγάζουμε από το λεκανάκι και την βάζουμε επάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
Την ανοίγουμε σε ένα χοντρό φύλλο και την αλείφουμε με το ελαιόλαδο.
Την διπλώνουμε όπως δείχνω στις φωτογραφίες και τέλος την ζυμώνουμε-διπλώνουμε. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο, όσην ώρα θα φτιάχνουμε τον κιμά και την μπεσαμέλ.
Για τον κιμά:
Βάζουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε φαρδύ και βαθύ τηγάνι, το τσιγαρίζουμε ελαφρά, προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τέλος τον πελτέ διαλυμένο σε χλιαρό νερό (1 ποτήρι νερού). Αφήνουμε να μαγειρευτεί, μέχρι να μείνει με λίγα υγρά.
Για την μπεσαμέλ:
Σε κατσαρολάκι αντικολλητικό βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε να ξανθύνει, χαμηλώνουμε ελαφρά την φωτιά, προσθέτουμε το γάλα (αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο) και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύουμε.
Άνοιγμα φύλλου τάρτας και συναρμολόγηση στην ταρτιέρα.
Αφού έχει κρυώσει ελαφρά ο κιμάς μας παίρνουμε τα 3/4 από την μπεσαμέλ (έχει κρυώσει και αυτή) και την ανακατεύουμε με τον κιμά.
Τώρα λαδώνουμε ελαφρά μια ταρτιέρα, ανοίγουμε το φύλλο (μέτριο πάχος) σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και καλύπτουμε την ταρτιέρα καλά και στα τοιχώματα.
Στρώνουμε τον κιμά (που είναι ανακατεμένος με την μπεσαμέλ) μέσα στην ταρτιέρα καλά να πάει παντού.
Τέλος επάνω στον κιμά, στρώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ που φυλάξαμε. Πασπαλίζουμε με μυζήθρα τριμμένη (εμάς μας αρέσει η μυζήθρα, μπορείτε αν θέλετε να βάλετε κάποιο άλλο τριμμένο τυρί). Κόβουμε τα πλαϊνά της ζύμης και τα γυρνάμε ελαφρά προς τα μέσα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω για 1 ώρα.
Η τάρτα μας είναι έτοιμη!
(Πριν την κόψετε, αφήστε την, να κρυώσει για να σταθεί).
Καλή σας όρεξη!!!
(επειδή μου περίσσεψε ζυμαράκι από τα πλαϊνά της τάρτας που το έκοψα, το έβαλα σε σακουλάκι τροφίμων & το έβαλα στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσω μια άλλη φορά.
Up Date: το ζυμάρι που περίσσεψε και το έβαλα στην κατάψυξη φτάνει άνετα για μια ακόμα τάρτα, απλά υπολόγισα λάθος και έφτιαξα 2η ζύμη :P οπότε αν θέλετε φτιάξτε την μισή ζύμη αν δεν θέλετε να την φυλάξετε για κάποια επόμενη φορά).
ω λα λαααα!
ΑπάντησηΔιαγραφήμούρλια φαίνεται! όπως στις πίτες, έτσι και στις τάρτες δεν λέμε όχι!
αλμυρές ή γλυκιές δεν τις αφήνουμε παραπονεμένες!
φιλιά, καλό βράδυ...
Τέλεια η τάρτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει να ανακατέψω τον κιμά με μπεσαμέλ, πάντα τα αφήνω χώρια, πρέπει να γίνεται πιο βελούδινο το μίγμα, ε?
Στα προσεχώς....
Καλό βράδυ!
Απορία, δεν είναι πολύ το αλεύρι για μια ταρτιέρα;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο χοντρό θα είναι το φύλλο;;
Ευχαριστώ.
Betty :)))) κοντέψαμε να την φάμε όλη, αφήσαμε 2 κομμάτια :P
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά πολλά φιλιά
Εφη δοκίμασε την είναι αρκετά νόστιμη :)) ναι γίνετε αρκετά αφράτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Ξανθή έχεις δίκιο έκανα κατά λάθος δόση για ταψί μεγάλο, μπερδεύτηκα δεν είχα το μυαλό μου 100% τις 100% εκεί που έπρεπε να είναι. To έγραψα κάτω στην συνταγή ότι βγήκε παραπάνω ζυμάρι και το φύλαξα στην κατάψυξη και έκανα ήδη up date
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια :)
Καλέ εγώ νόμιζα πως ήρθα πρώτη και έλεγα να την πάρω όλη! Τώρα τι να πάρω, έμεινε τίποτα;
ΑπάντησηΔιαγραφήμουτς
πολύ ωραία ιδέα και για τραπέζι!μπράβο
ΑπάντησηΔιαγραφήAμαν βρε παιδια τη φαγατε παλι ολη?Τιποτε δεν εμεινε?Λογικο ομως μου φαινεται γιατι και μονο απο τη φωτογραφια φαινεται υπεροχη!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπω πω τελειΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!!!!Καλε κοριτσι που ειναι το κομματι μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για το κομμάτι που θα μου στείλεις (τηλεφωνικά, διαδικτυακά, με κούριερ ή και με το ΚΤΕΛ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια κάτι τέτοια ταρτοειδή ή πιτοειδή, δίνω "ρέστα".
Καλό βράδυ!!!
μπορω να ερθω για διακοπες σπιτι σου;;;;οχι τιποτα αλλα τουλαχιστον θα τρωω καλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήbig mama την τσακίσαμε :))) αφήσαμε 2 κομματάκια, προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις χιχιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Ειρηνη ναι και για τραπέζι είναι καλή :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
nadia ξεκινήσαμε με ένα κομματάκι ο καθένας και τελικά φάγαμε από 3 :D
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιάαααααααααααααααααααααα
Μικρη το κομμάτι σου; έλα να το φαςςςςςςςςςςςς χιχιχιχιιχ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάκιαααααα
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ :D αμέεεεεεε να σου στείλω .. πες μου που και πότε :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ
apinkdreamer αμέεεεεεεε!!! όποτε θες!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκιααααααααααααα
Eπειδή δεν τα πάω πολύ καλά με τίς ζύμες, μπορω να βάλω ετοιμο φύλλο και ποιό???Αχ Μαρία τι μας κάνεις πάλι....
ΑπάντησηΔιαγραφήRIRI σφολιάτα θα βάλεις :)))))))))))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΣμουάτςςςςς
ax!!!! mas trelaness paliii...... !!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά δεν είσαι μόνο αστέρι στις πίτες, αλλά και στις τάρτες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλό βράδυ!
Αυτή η τάρτα πρέπει να είναι πολύυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυνόστιμηηηηηηηηηηηηηηηη
ΑπάντησηΔιαγραφήαστεράτη ταρτούλα, σηκώνει μπόλικη κρύα μπυρίτσα!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήfantasydecorandaccessories ααααααααααα εγώ δεν έκανα τίποταααα χιχιχιχιχιχ
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
ΕΛΕΝΑ να'σαι καλα κοριτσάρα μου, σ'ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Taste Advisor μπααααααααα χάααλια είναι χιχιχιχιχιχιχιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιάααααααα
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ μερσίιιιιιιιι και μπυρίτσα και κρασάκιιιιι
ΑπάντησηΔιαγραφήΣμουάτςςςςςςςςςςςςς
Πωπω αστεράκι!!! Τι τέλεια είναι αυτά που φτιάχνεις????? Θέλω και εγώ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαφές με τάρτα από κιμά πάει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πάει, οπότε πω στην πεθερά να το φτιάξει το μεσημέρι:p
Δεν λειτουργώ το πρωί λέμε γκρρρρ
Ματς αστεράτα
LiViLaVi να'σαι καλά για τα καλά σου λόγια :))) έλα να φάμε, κερνάωωωωω
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαριάννα μιας και το ρωτάς χεχε πολύ άνθρωποι το πρωί τρώνε κανονικάαααα εγώ πάλι δεν μπορώ, μόνο καφέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν στην φτιάξει η πεθερά, πες μου εντυπώσεις :)
Φιλάκια
Ωραία η τάρτα αυτή, χορταστική, θα θυμίζει κάτι από παστίτσιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σε ρωτήσω κάτι λίγο off topic, αλλά εφόσον έχεις πείρα στο θέμα ζύμη, να μου πεις τη γνώμη σου.
Είχα αφήσει παρόμοια ζύμη σαν αυτή της τάρτας σου (απλά επιπλέον περιείχε και ένα ασπράδι αβγού) στο ψυγείο για μια μέρα (κατά λάθος) και την επόμενη παρατήρησα ότι είχε γίνει πολύ ελαστική και απλωνόταν τέλεια με τον πλάστη!
Να είναι αυτό άραγε ένα μυστικό?
Τι γνώμη έχει η ειδική στην ζύμη? :)
Τελικά είστε πολύ "καλόφαγα" παιδάκια και τα δυό σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μην σας ματιάσω δηλαδή :-)))
The Dark Chef ναι θυμίζει παστίτσιο :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που ρωτάς ..... η ύπαρξη του αυγού (το ασπράδι) στην ζύμη την βοηθάει πάααρα πολύ να γίνει εύπλαστη (αφράτη) συν ότι έμεινε στο ψυγείο.
Καλημερούδια
Penelope ναι ναι είμαστε χαχαχαχα Φτύσε μας να μη μας ματιάσεις :P
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Γιατί μου το κάνεις αυτό και πεινάωωωωωω....
ΑπάντησηΔιαγραφήΈμεινε κανένα κομματάκι?
ΝΑΤΑΣΑ ουυυυ να'ταν κι άλλη ... την τσακίσαμε :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Μπράβο σου Asteri, φαίνεται τέλεια! Θα την προσπαθήσω κι εγώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜyKitchenDiary σ'ευχαριστώ πολύ :-) θα περιμένω εντυπώσεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ
Αχ βρε Μαράκι δεν έχεις άδικα τον τίτλο "Αστεράτη" Μπράβο κοριτσάκι, όταν αποφασίσω να κάνω παρασπονδία στην δίαιτα θα την δοκιμάσω. Καλό βράδυ Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΑααααχχχχ λυποθιμώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι βλέπουν πάλι τα ματάκια μου βραδυάτικα???
Με έπιασε μια λιγούρα τώρα, φεύγω για το ψυγείο...
manousina :) αχ καλή σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!! να κάνεις μια μικρή παρασπονδία χεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια
Καλ΄οβράδυ
painter ωππππ σ'επιασα χεχεχε μην μου πέσεις και χτυπήσεις :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιάαααααααααααααα
Αν ειναι η ταρτα σαν τα γεμιστα σου ψωμακια ναιιιιιιιι με χιλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημιουργια σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τα έφτιαξες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιάααααααααααα
κατά πού να κάνω η έρμη..??...από δω οι τάρτες,από κει οι σπανακόπιτες,παραδίπλα τα τούρκικα και τα σοκολατάκια...
ΑπάντησηΔιαγραφήας τραταριστώ από δω και κλαίω αργότερα...
γειά στα χεράκια σου φιλενάδα..
ζζζζζζζζμουυυααατςςςςςς...-:))
SpIrToKoYto χαχαχα εεεε κι εσύ, τσίμπα λίγο απ'όλα χιχιχιχιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά πολλά φιλάκιααααααααααααα
Έχω την εντύπωση ότι έρχεσαι τη νύχτα για να ρίξεις μια ματιά στο ψυγείο μου και στη συνέχεια γράψεις την συνταγή ... ή είσαι μάγισσα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και αγκαλιές, αγαπητή μου φίλη.
Verónica Marsá ουπςςς με πήρες χαμπάρι χιχιχιχιιχιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά πολλά φιλιάαααααααααααααα
Λοιπόν αγαπημένη μου...εγώ τον κιμα σε πίτες τάρτες δεν τον συπαθώ κα8όλου..αλλά αυτό ειναι μιαμμιαμ μιαμ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλακιααα!
eva καλώς την μου :) άντε βρε κοριτσάκι, έλα να σου φτιάξω μία ατάκα και επιτόπουυυυυυυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
φανταστική φαίνεται η ταρτα κοριτσάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεκτυπώθηκε...
φιλάκιααααααααααααααααααα..............
''ζαχαρούλα..'' καλώς την νιόπαντρη :)))) μπράβο γλυκειά μου κοριτσάρα, πολύ χαίρομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκιαααααααααααααα
Τάρτα υπερπαραγωγή βλέπω. Πρόλαβα καθόλου; Ή να ξανάβγαζες εκείνο το ζυμαράκι από την κατάψυξη και θα φέρω εγώ τον κιμά; :-)
ΑπάντησηΔιαγραφή