Asterati Kouzina |
Υλικά:
4 φύλλα κρούστας
ή το φτιάχνετε με τα εξής υλικά:
4 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισό φλ.ελλ.καφέ λάδι
1 κ. γλ. αλάτι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
χλιαρό νερό περίπου μισό φλ.τσ.
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
4 φλ.τσ. φρέσκο γάλα
1 φλ.τσ. ζάχαρη
μισό φλ.τσ. ψιλό σιμιγδάλι
μισό φλ.τσ. κορν φλάουρ
2 κ.σ. βούτυρο
5 αυγά
λιωμένο βούτυρο
ζάχαρη extra
το βούτυρο και extra ζάχαρη για ανάμεσα στα φύλλα
Διαδικασία:
Φτιάχνουμε πρώτα το φύλλο (αν θέλετε όμως χρησιμοποιείται φύλλο κρούστας, στην συγκεκριμένη το έφτιαξα μόνη μου).
Σε λεκανάκι βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε λακουβίτσα στο κέντρο βάζουμε το λάδι,το χυμό λεμονιού, το αλάτι και σιγά-σιγά ρίχνουμε το χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μία σχετικά μαλακή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσετούλα και αφήνουμε στην άκρη να ''ξεκουραστεί''.
Πάμε τώρα να φτιάξουμε την κρέμα:
Σε χαμηλή φωτιά βάζετε το μισό γάλα (δηλ. τα 2 φλ.τσ.) σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί.
Σε χαμηλή φωτιά βάζετε το μισό γάλα (δηλ. τα 2 φλ.τσ.) σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί.
Χτυπάτε τα 3 αυγά με την ζάχαρη και την βανίλια.
Σε άλλο μπωλ έχετε βάλει το υπόλοιπο γάλα με το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, και τα έχετε ανακατέψει. Μέσα στο σιμιγδάλι ρίχνετε το μείγμα των αυγών.
Όλο αυτό το μείγμα το ρίχνετε στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύετε συνεχώς για να μην κολλήσει, μέχρι να δέσει.
Όλο αυτό το μείγμα το ρίχνετε στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύετε συνεχώς για να μην κολλήσει, μέχρι να δέσει.
Βγάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνετε τις 2 κ.σ. βούτυρο.
Αφήνουμε στην άκρη την κρέμα.
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 μπαλάκια.
Αφήνουμε στην άκρη την κρέμα.
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 μπαλάκια.
Ρίχνουμε λίγο νεσεστέ στην επιφάνεια που θα το ανοίξουμε και πάνω στην ζύμη.
Το ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο.
Αλείφουμε ένα ταψάκι στρογγυλό (20 εκ.) με βούτυρο και στα πλαϊνά του και στρώνουμε το 1ο φύλλο, βουτυρώνουμε ελαφρά με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Αλείφουμε ένα ταψάκι στρογγυλό (20 εκ.) με βούτυρο και στα πλαϊνά του και στρώνουμε το 1ο φύλλο, βουτυρώνουμε ελαφρά με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Ανοίγουμε το 2ο φύλλο, στρώνουμε στο ταψί, ξανά βούτυρο και ζάχαρη. Ανοίγουμε το 3ο φύλλο και ξανά το ίδιο και τέλος το τέταρτο φύλλο, στρώνουμε στο ταψί, βάζουμε λίγο βούτυρο και ζάχαρη.
Ρίχνουμε μέσα την κρέμα μας, την απλώνουμε να πάει σε όλο το ταψί. Τα φύλλα που περισσεύουν τα κόβουμε με ένα μαχαιράκι και τα γυρνάμε προς τα μέσα.
Χτυπάμε τα υπόλοιπα αυγά και περιχύνουμε την κρέμα.
Χτυπάμε τα υπόλοιπα αυγά και περιχύνουμε την κρέμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 40-45 λεπτάκι.
Η γαλατοπιτά μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε!
Η γαλατοπιτά μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε!
Καλή σας επιτυχία!!!
Εμένα τούτο το γλυκάκι μου θυμίζει πάντα Απόκριες... όχι ότι άμα είχα ένα κομματάκι δεν θα το έτρωγα και τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο Αστέρι μου.
Όχι όχι όχι και πάλι δεν θα αντισταθώ στο κέρασμα σου!!!!!!!!!!! Τρελαίνομαι για γαλατόπιτα!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις αγαπημένες μου πίτες με μια τέτοια πίτα αρχίσαμε τη συνεργασία μας με τη Λίνα στο Blog μας
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
ΓΕΙΑ ΣΟΥ!!! ΤΕΛΕΙΑ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΗ ΒΛΕΠΩ ΜΟΥ ΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!!
ΦΙΛΙΑ!!!!!!!
θα την κανω σημερα!!!ελπιζω να σε ωφελησαν εστω και λιγο οι νεραιδες μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή αλλά μάλλον για έτοιμο φύλλο με ...κόβω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!
Από τα αγαπημένα γλυκά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρακι τελεια φαινεται!!!! Πολυ αγαπημενη,θα την φτιαξω σιγουρα.....Φιλακια
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα αγαπημένα μου γλυκά, αλλά μέχρι σήμερα την φτιάχνω με έτοιμο φύλλο. Θα δοκιμάσω το φύλλο σου να δω αν τα καταφέρω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Πω πω και να ΄ξερες τί μου θύμισες με τη γαλατόπιτα.........
ΑπάντησηΔιαγραφήΚράτα μου ένα κομματάκι για τον αυριανό μου καφέ, σε παρακαλώ!!!
Φιλιά
έχω πολλά χρόνια να φάω, παιδική ανάμνηση. Καλό βράδυ
ΑπάντησηΔιαγραφήgalatopita e ...asteraki exo xronia na tin fao.thelo komataki an emine...
ΑπάντησηΔιαγραφήkalo savatokyriako
εγώ αυτήν την πίτα την έμαθα πριν από λίγα χρόνια από κουμπάρους Θεσσαλούς, μου αρέσει πολύ δεν την έχω φτιάξει όμως! Μπράβο Αστεράκι
ΑπάντησηΔιαγραφήσιγά που δεν θα άνοιγες μόνη σου εσύ το φύλο...
ΑπάντησηΔιαγραφήη γιαγιάκα μου την έφτιαχνε έτσι και μου τη θύμησες τώρα...
αν δεν είχα φτιάξει σκαλτσούνια χθες για τον καλό μου,θα την έφτιαχνα τώρα,επί τόπου...
αλλά κι αύριο μέρα είναι...
φιλιά και να έχεις μια τέλεια Κυριακή...-:))
η μητέρα μου δεν την έφτιαχνε με ζυμάρι....άντε τώρα να μάθω τη συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή Κυριακή να έχεις
Αχ φαίνεται νοστιμότατη! Με βάζεις σε πειρασμό αστεράκι μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια ***
Μιαμ μιαμ η πιτα σου σημερα .Καλη εβδομαδα να εχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έφτιαξα το πρωί.Άρεσε σε όλους, μα πιο πολυ στο γιο μου,είναι γλυκατζής.Δεν είχαν σχολείο σήμερα και την έφαγαν για πρωϊνό.Καλό μήνα.
ΑπάντησηΔιαγραφή