Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Λαχανοντολμάδες ...

κλασσικό φαγητό αλλάαααα πεντανόστιμο & αγαπημένο!!!
Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection

Asterati Kouzina
Yλικά:
1 μέτριο λάχανο (περίπου 1,5 κιλό)
μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
μισό φλυτζάνι τσαγιού ρύζι
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

μισό φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο
2 αυγά (χωρισμένα σε ασπράδι και κρόκους)
χυμό από 2 λεμόνια

Τι κάνουμε:
Πλένετε το λάχανο και αφαιρείται τα εξωτερικά φύλλα (όχι όλα εεεε, εγώ αφαίρεσα 4) και τα κρατάμε στην άκρη. Τώρα κάνουμε ένα κύκλο γύρω-γύρω από το κοτσάνι με κοφτερό μαχαίρι και μετά έναν σταυρό. Αφαιρούμε το κοτσάνι.
Βάζουμε το λάχανο σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει (με το κοτσάνι προς τα κάτω στην κατσαρόλα)


Όσο βράζει το λάχανο, βάζουμε σε λεκανίτσα τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο άνηθο & μαϊντανό, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούνε τα υλικά.

 Αφήνουμε τον κιμά στην άκρη και αφού βράσει το λάχανο, το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να κρυώσει ελαφρά (το νερό το πετάμε). Ξεχωρίζουμε τα φύλλα.

Τα φύλλα που είχαμε φυλάξει στην αρχή τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας που θα βράσουμε τους λαχανοντολμάδες

Τώρα παίρνουμε ένα φύλλο και με ένα μαχαιράκι κόβουμε το σκληρό μέρος (το κοτσανάκι).
Παίρνουμε περίπου 1 κ.σ. από τον κιμά τον βάζουμε στο φύλλο, διπλώνουμε την μια μεριά, μετά την άλλη και ρολάρουμε (όχι πολύ σφιχτά).

(Επειδή κάποια φύλλα είναι πιο μεγάλα, τα κόβουμε κάθετα και έχουμε 2 φύλλα. Βάζουμε από 1 κ.σ. κιμά στο κάθε φύλλο και τυλίγουμε ως άνω)

Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα κυκλικά (ξεκινώντας από την εξωτερική μεριά) και κοντά τον ένα με τον άλλον.

Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα βαρύ πιάτο (αυτό το κάνουμε για να μην διαλυθούν στο βράσιμο) ρίχνουμε το λάδι και νερό, τόσο όσο να τους σκεπάζει.

Τους έβρασα για 1,5 ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία (δηλ. η κουζίνα μου είναι σε κλίμακα από το 1 έως το 9, εγώ το έβαλα στο 3).
Αφού βράσουν οι ντολμάδες βγάζουμε προσεκτικά (να μην καούμε) το πιάτο.

Λίγο πριν τους σερβίρουμε φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
Ξεχωρίζουμε ασπράδια από κροκάδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Μετά προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού και τέλος το ζουμί από το φαγητό.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα έχοντας το μάτι σε χαμηλή θερμοκρασία. Κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι.

Σερβίρουμε έχοντας στο πλάι μπόλικο τυρί φέτα και ψωμάκι και απολαμβάνουμε!!!
Asterati Kouzina

Καλή σας όρεξη!!!
Print

35 σχόλια:

  1. Λαχταριστό φαγητό, παραδοσιακό και πεντανόστιμο! Η μαμά μου το κάνει πάντα για το γιορτινό τραπέζι, μαζί με όλα τ' άλλα βέβαια, και μάλιστα το φτιάχνει με λάχανο τουρσί. Εκεί να δείτε νοστιμιά! Μου άνοιξες την όρεξη πάλι βραδιάτικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά παραδοσιακό φαγητό,λίγο μπελαλίδικο αλλά πολύ αγαπημένο.Είναι ωραία και το λάχανο αυτή την εποχή.Μπράβο Μαράκι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δε το έχω φτιάξει ποτέ μου και πάνε δύο χρόνια που δεν το τρώω

    πόση ώρα πρέπει να βράσει το λάχανο;σε χύτρα ή κατσαρόλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πεντανόστιμο, τελευταία το κάνω στη γάστρα!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 8έλω βα πέσω μέσα στην κατσαρόλαααααα!!!
    φιλάκια Αστεράκι και καλή εβδομάδααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. simonmad με λάχανο τουρσί εεε;;;; θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά.
    Σ'ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    nadia ευχαριστώ πολύυυυυυυυυυυυυυ
    Φιλάκιαααα
    Καλή εβδομάδα

    Και λοιπόν;E allora? σε κατσαρόλα :) εγώ το έβρασα περίπου μισή ώρα
    Φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    Ξανθή χμμμ στην γάστρα εεε; ενδιαφέρον
    Φιλάκια
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aπο τα πολύ αγαπημένα μου φαγητά και το έχω επιθυμήσει κιόλας, δε θυμάμαι απο πότε έχω να το φάω.
    Θυμάμαι η μαμά μου έβαζε κι ένα κομματάκι μάρμαρο πάνω στο πιάτο για ακόμα πιο σίγουρο αποτέλεσμα, κόλπο απο γιαγιά σε γιαγιά και πάει λέγοντας...
    Φιλάκια Asteri και καλή εβδομάδα... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. eva χεχεχε έλα έλααααα σε περιμένωωωωωωω
    Φιλάκια
    Καλή εβδομάδα

    Lilium χεχε ευκαρία να το φτιάξεις :D
    Ναι αυτό με το μάρμαρο το θυμάμαι :))
    Φιλάκιααααα
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μμμμμμ το αγαπημένο μου φαγάκι!!! Θα το φτιάξω αυτές τις μέρες σίγουρα!!
    φιλιά, καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τρελαίνομαι!!! Η μαμά μου το κάνει κάθε 2η μέρα των Χριστουγέννων, στα γενέθλια του αδερφού μου, τιμής ένεκεν! Πριν τον γεννήσει είχε φάει 2 πιάτα λαχανοντολμάδες και την πιάσαν οι πόνοι! Χαχαχα!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αύριο θα τους μαγειρέψω και γω.ελπίζω να γίνουν νόστιμοι σαν τους δικούς σου.καλή σου εβδομάδα.φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από τα καλύτερα φαγητά! Ό καημός μου είναι ότι εδώ τα λάχανα είναι χοντρόφλουδα! Αστεράκι το έφτιαξες τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραίο φαγητό, τώρα που τους βλέπω ,συνειδητοποιώ πόσο καιρό εχω να τούς φτιάξω(θέλει χρόνο το φαγητό αυτό).Αλλά εσύ χρυσοχέρα μου,ολα τα προλαβαίνεις!!!!Καλοφάγοτο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. anthivolon :))))) πολλά φιλιάααααααααα
    Καλή εβδομάδα

    ΝΑΝΤΙΑ ααα πάρα πολύ ωραία!! 2 πιάτα εεε;; :))))
    Πολλά φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    φουρτουνιασμενη :))) και γιατί να μην σου γίνουν ωραίοι;;; τέλειοι θα σου γίνουν!!!
    Φιλιάαααα
    Καλή εβδομάδα

    Αγγελικη Ν καλώς την μου!! :))))) χοντρόφλουδα εεε; κρίμα
    Πολλά φιλάκιααααααααααααααα
    Καλή εβδομάδα

    RIRI ευκαιρία να τους φτιάξεις χεχεχεχε εεε τον θέλει τον χρόνο του, στο περίπου 2 ώρες και κάτι ψιλά :)))))))) αλλά στο βράσιμο τους μπορείς να κάνεις ότι άλλο θες χεχεχε
    Πολλά φιλάκιαααααααααααααααα
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κλασικό φαγητό, αλλά για μένα όχι και τόσο αγαπημένο...:(
    Τη σάλτσα αβγολέμονου δεν θέλω ούτε να τη βλέπω!
    Η παρουσίαση σου πάντως αναλυτικότατη και οι φωτογραφίες πολύ βοηθητικές, μοιάζει η συνταγή παιχνίδι!
    Καλή σου μέρα και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ακριβέστατη περιγραφή, ακριβώς όπως τους κάνουμε κι εμείς, από πολλά χρόνια τώρα.
    Θέλει βέβαια τον χρόνο του, αλλά πάντως λιγότερο από τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα.
    Καλή Εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πω,πω σαν χιονισμένο τοπίο είναι :-) Και τους έχω μεγάλη αδυναμία, όσο δεν λέγεται!
    Καλή εβδομάδα Αστεράκι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ax!!!Μου τρέχουνε τα σάλια Αστεράκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. The Dark Chef όχι εεε;; κρίμα :( σκέτους χωρίς αυγολέμονο;; :)))
    Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια :)
    Πολλά φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ ευχαριστώ πολύυυυυυ :))) έεεε είχα και έχω καλή δασκάλα.... την μανούλα μου :))
    άσε που είναι η αυστηρότερη κριτής!
    Καλή εβδομάδααααα

    Penelope :)))) εεε είπα να το ασπρίσω εγώ το τοπίο μιας και δεν το βλέπω για χιόνι χιχιχιχιιχι
    Πολλά φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    Μαίρη :)))) να στείλω μεριδούλα;;;;
    Φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. mmm!!auto to fagaki ine apo ta agapimena mou!!to elliniko klasiko augolemono den yparxi!!!na ixa ligo tora!!!
    kalimera kai kalo mina asteri mou!!!filia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν είχα σχολιάσει από το πρωί.... διότι περίμενα αυτή την μαγική στιγμή της πείνας!!!!!!!!! Τους λατρεύω τους λαχανοντολμάδες!!!! Φιλάααακιααααααα καλή εβδομαδαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Vasiliki να στείλω μεριδούλα;;;;;
    Φιλιάαααααα
    Καλό μήνα

    LiViLaVi αχ κι εγώ τώρα έχω πεινάσειιιιιιιιιιι
    Φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΣΟΥ!!!!
    ΤΙ ΝΟΣΤΙΜΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ νόστιμο φαγάκι κι έχω καιρό να το φτιάξω! Φαίνεται πολύ ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. γιαπράκια το λένε εδώ στη θεσσαλία αλλά και αλλού. Νόστιμο φαγητό ή πρώτο πιάτο, η σπεσιαλιτέ της πεθεράς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. To αγαπημένο μου φαγητό!!!! Και εγώ έτσι το φτιάχνω..Μήπως ξέρεις εκείνη την άσπρη σάλτσα που βάζουν πάνω από τους λαχανοντολμάδες αντί για αυγολέμονο;;;; Δεν τη θυμάμαι και είναι και έτσι πολύ ωραίο!!
    Θαυμάσια εγγραφή και πρωτάρης να είναι κάποιος τον έκανες σεφ !!!
    Καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Maria ευχαριστώ πολύ κοριτσάραααααααααααα
    Φιλιάααααα

    My Little Expat Kitchen είδες; :-) ευκαιρία να το φτιάξεις χεχε :))))
    Ευχαριστώωωωωωωωωωωω
    Πολλά φιλιά

    hpou....flis ναι μου τους έχουν πει και σαρμάδες :))) Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ
    Καλό απόγευμα

    Elpidaanna και μένα ένα από τα αγαπημένα δηλαδή :) την ξέρω την σάλτσα που λες :) είναι σάλτσα αυγολέμονου κρέμα.
    θα την φτιάξω κάποια στιγμή και θα την ανεβάσω :) για να μην την γράφω εδώ και χάνετε στα σχόλια. Αν θες πες μου να στην στείλω με email :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. πω πω!!!!!! η μυρωδια τους η θεσπεσια εφταε ως εδω στη νεραιδοχωρα!!!!!!!
    το αγαπημενο μου φαγητο!!!(το συνοδευω με τζατζικι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Το χω ξαναπεί, όταν έχουμε λαχανοντολμάδες, μπορώ να φάω και .... την κατσαρόλα μαζί:P
    ΤΟ φαγητό μου!!!
    Φιλιά Μαράκι, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το αγαπημένο μου φαγητό.Μπορώ να το τρώω καθημερινά χωρίς ποτέ να το βαρεθώ.Συνδυάζει κρέας και λαχανικά και το λατρεύω.Μαράκι, με ξελίγωσες βραδυάτικα.Που θα μου πάει!Θα επιστρέψω κάποια στιγμή στους κανονικούς ρυθμούς μου, και τότε θα τους "ξηγηθώ" κατάλληλα.Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Aγαπημένο φαγητό με πολλές αναμνήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. apinkdreamer ήρθε η μυρωδιά ε;;; χεχεχε
    Με τζατζίκι; χμμμ θα δοκιμαστεί
    Φιλάκια

    EΛΕΝΑ χιχιχι και την κατσαρόλα εε;;; είναι το άτιμο ωραίο φαγητό!
    Πολλά φιλιά

    erifili άντε άντε βιάσου να αρχίσεις να φτιάχνεις :))
    Πολλά φιλακια

    rena :)) ευχαριστώ
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Από τους πιο όμορφους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο!
    Φιλιά ευχαριστημένααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. kiki έλα εσύ κοριτσάρα μου Αθήνα και σου φτιάξω όσους θες!!!!
    Πολλά φιλάκια

    kitchenStories ωωωω σ'ευχαριστώ πάρα πολύ :)))
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αστεράτα σχόλια

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails