με αυτό μου το post συμμετέχω στην πρόσκληση της Λίλας Μαγειρεύουμε Ελληνικά
Υλικά:
μισό κιλό φύλλο κανταϊφι (χρησιμοποίησα φρέσκο από γνωστό εργαστήρι στην Ν.Ιωνία)
1 φλ. τσαγιού φρέσκο βούτυρο
για το σιρόπι:
3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού νερό
χυμό από ένα λεμόνι
το ξύσμα από το λεμόνι
Για την κρέμα:
1 φλ. τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ.
μισό φλ. τσαγιού ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
3 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
1 βανίλια
400 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σαντιγύ (με 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη και μία βανίλια)
φιστίκια αιγίνης ψημένα ανάλατα μισή κούπα τσαγιού (ελαφρά θρυμματισμένα)
κερασάκια γλασέ
Τι κάνουμε:
Βουτυρώνετε καλά ένα στρογγυλό (μέτριου μεγέθους) ταψί και ξεκινάτε να ανοίγετε το κανταϊφι με τα χέρια.
Το στρώνετε στο ταψί. Σε ένα μπρίκι λιώνετε το βούτυρο και με αυτο περιλούζετε το κανταϊφι. Τέλος το ψεκάζετε με λίγο νεράκι.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω-κάτω στους 160 βαθμούς στην κάτω σχάρα.
Αφού ψηθεί το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Τώρα φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, την ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Βράζουμε για 5 λεπτάκια (απ΄την στιγμή του βρασμού)
Περιλούζουμε το κρύο κανταϊφι με το ζεστό σιρόπι.
Τωρα φτιάχνουμε την κρέμα. Σε κατσαρολάκι με αντικολλητικό πάτο βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, τους κρόκους, και το ένα φλυτζάνι γάλα.
Ανακατεύετε καλά και ανάβεται το μάτι σε χαμηλή θερμοκρασία (η δικιά μου κουζίνα είναι από το 1 έως το 9, το έβαλα στο 2). Την ίδια στιγμή σε διπλανό μάτι βράζετε σε μπρίκι το υπόλοιπο γάλα (να μην φουσκώσει) και το προσθέτε στο κατσαρολάκι με το μείγμα αλεύρι, κρόκους, ζάχαρη, γάλα. Δυναμώνετε την φωτιά στο μισό (το έβαλα στο 5) και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Λίγο πριν πήξει η κρέμα ρίχνετε την βανίλια. Βγάζετε από την φωτιά.
Αφήνετε για λιγάκι την κρέμα να κρυώσει και την στρώνετε επάνω στο κανταϊφι.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και την βανίλια σε σφιχτή σαντιγύ και διακοσμείστε το γλυκό.
Πασπαλίστε με το θρυμματισμένο φιστίκι και βάλτε από ένα κερασάκι σε κάθε κομμάτι.
Αφήστε το για κανά 2ωρο στο ψυγείο να παγώσει και μετά είστε έτοιμοι για να απολαύσετε!!!
Καλή σας επιτυχία!!!
Asterati Kouzina |
μισό κιλό φύλλο κανταϊφι (χρησιμοποίησα φρέσκο από γνωστό εργαστήρι στην Ν.Ιωνία)
1 φλ. τσαγιού φρέσκο βούτυρο
για το σιρόπι:
3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού νερό
χυμό από ένα λεμόνι
το ξύσμα από το λεμόνι
Για την κρέμα:
1 φλ. τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ.
μισό φλ. τσαγιού ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
3 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
1 βανίλια
400 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σαντιγύ (με 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη και μία βανίλια)
φιστίκια αιγίνης ψημένα ανάλατα μισή κούπα τσαγιού (ελαφρά θρυμματισμένα)
κερασάκια γλασέ
Τι κάνουμε:
Βουτυρώνετε καλά ένα στρογγυλό (μέτριου μεγέθους) ταψί και ξεκινάτε να ανοίγετε το κανταϊφι με τα χέρια.
Το στρώνετε στο ταψί. Σε ένα μπρίκι λιώνετε το βούτυρο και με αυτο περιλούζετε το κανταϊφι. Τέλος το ψεκάζετε με λίγο νεράκι.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω-κάτω στους 160 βαθμούς στην κάτω σχάρα.
Αφού ψηθεί το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Τώρα φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, την ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Βράζουμε για 5 λεπτάκια (απ΄την στιγμή του βρασμού)
Περιλούζουμε το κρύο κανταϊφι με το ζεστό σιρόπι.
Τωρα φτιάχνουμε την κρέμα. Σε κατσαρολάκι με αντικολλητικό πάτο βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, τους κρόκους, και το ένα φλυτζάνι γάλα.
Ανακατεύετε καλά και ανάβεται το μάτι σε χαμηλή θερμοκρασία (η δικιά μου κουζίνα είναι από το 1 έως το 9, το έβαλα στο 2). Την ίδια στιγμή σε διπλανό μάτι βράζετε σε μπρίκι το υπόλοιπο γάλα (να μην φουσκώσει) και το προσθέτε στο κατσαρολάκι με το μείγμα αλεύρι, κρόκους, ζάχαρη, γάλα. Δυναμώνετε την φωτιά στο μισό (το έβαλα στο 5) και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Λίγο πριν πήξει η κρέμα ρίχνετε την βανίλια. Βγάζετε από την φωτιά.
Αφήνετε για λιγάκι την κρέμα να κρυώσει και την στρώνετε επάνω στο κανταϊφι.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και την βανίλια σε σφιχτή σαντιγύ και διακοσμείστε το γλυκό.
Πασπαλίστε με το θρυμματισμένο φιστίκι και βάλτε από ένα κερασάκι σε κάθε κομμάτι.
Αφήστε το για κανά 2ωρο στο ψυγείο να παγώσει και μετά είστε έτοιμοι για να απολαύσετε!!!
Asterati Kouzina |
Καλή σας επιτυχία!!!
Φτου φτου να μην το ματιάσω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου βγήκε super και ζητώ το μεγαλύτερο κομμάτι του 1ου σχόλιου!!!
Μαγειρεύσουμε Ελληνικά!
Φιλάακια!
Οχ, και δεν έχουμε καταιφι εδώ! Θα το κάνω με μιλφεις ή θα περάσω σπίτι σου, έτσι σαν να "πέρασα από εκεί και σε σκέφτηκα"; χεχεχε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια! Πολύ όμορφο το χριστουγεννιακό μλπογ!
eva κοριτσάρα μου!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόπιασε κόπιασεεεεε όποτε θες!!!!!!!
Φιλάκιααα
Καλό βράδυ
Veronia Marsa δεν έχετε εεε;;;; αχ και πως να σου στείλω θα χαλάσει. Αν βρω τρόπο θα σου στείλω :)
Όποτε βρεθείς Ελλάδα θα έρθεις οπωσδήποτε από το σπίτι μου
Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!
Πολλά φιλάκια
μου άνοιξες την όρεξη.έχω μέρες που σκέφτομαι να φτιάξω.να είσαι καλά.φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήα πα πα πα πα πα
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα πέσω σε κώμα διαβήτη τώραααααααα
Eίναι πολύ αγαπημένο γλυκό!!! Νόστιμο και δροσιστικό!! Έτσι που το βλέπω μου ΄ρχεται να ορμήξω!!! Σεμνάααααααα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καληνύχτα!!
Πολύ νόστιμο γλυκό το εκμέκ!! κι εσύ το έχεις κάνει τέλειο!! Μπράβο καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα έρθω και εγώ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη γλυκα του να 'χεις!!!..καθε μερα πρωι πρωι, λεω κατσε να περασω απο το ΑΣΤΕΡΙ και τη ΡΙΡΙ να δω τη να μαγειρεψω σημερα!!ιδεες φοβερς και πετανοστιμα ολα!! σε ευχαριστω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια καλη μερα να εχεις!!
Δεν μπορώ να ξεκολλήσσω το στόμα μου από την οθόνη.....βεντούζα το εκμέκ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ Ο Λ Α Σ Η!!!!!!
Ευχαριστώ για τη συμμετοχή!!!
Ήρθα να πάρω το κομματάκι μου....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα αγαπημένα μου γλυκά!!!
Μπράβο Μαράκι μου!!!
φουρτουνιασμενη ψυχη :))) άντε ευκαρία να το φτιάξεις χεχεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια
Taste Advisor χαχαχαχαχαχαχα
Πολλά φιλιά
anthivolon αχ κι εμάς το άτιμο! χαχαχαχαχαχα
Σμουάτς ζβουριχτά
ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!!
Καλημέρα :)
Αγγελικη Ν βεβαίως! όποτε θες!!
Φιλάκιααααααα
lourdi ωωω σ'ευχαριστώ γλυκειά μου πάρα πολύ!!!!!!
Πολλά φιλιάαααααααααααα
Λίλα ξεκόλα καλέεεεεεεεε χαχαχαχα άφησες σημάδιαααααααα χαχαχαχαχαχα
Ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωωωω κι εγώ!!!!
Φιλάκια
ΝΑΤΑΣΑ πάρε πάρεεεεεε
Πολλά φιλάκιαααααααααα
να πάρω και εγώ ένα κομματάκι?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα!!
Τ Ρ Ε Λ Α Ι Ν Ο Μ Α Ι !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Δεν έχω λόγια ....βρήκες το ευαίσθητο σημείο μου.... :PPPP Φιλιά καλημέρααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήKaterina και βέβαια να πάρεις :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερούδια
LiViLaVi το βρήκα εεεε;;;; χιχιχιχιχιχιχιχιχιχ
Πολλά φιλάκιααααααααααα
Καλημέρα Αστέρι μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήόπως πάντα "ζωγράφισες" με τη μαγειρική σου και μας άνοιξες την όρεξη!
Κι όχι τίποτα άλλο... έχω κι ένα ταψί εκμέκ στο ψυγείο....με βλέπω να κάνω βουτιά λίαν συντόμως χιχι..
Καλημέρα, σε φιλώ!!!
ΠΩ ΠΩ ΠΩ.....ΠΑΛΙ ΒΡΕ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ ΄΄ΧΑΛΙΑ΄΄ ΓΛΥΚΟ ΕΚΑΝΕΣ!!!!!!!ΠΟΣΟ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΟΙΝΕΣ ΘΝΗΤΕΣ!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήLilium σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!!! ένα ταψάκι εε;;; πάρα πολύ ωραία χεχεχε :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερούδια
Φιλιά
Maria χάλια εεεε;;; κοίτα ποια μιλάει ... η μάγος του πηλού :))))
Σμουάτςςςςςςςςςςςςςς
Καλημέρα Μαράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι έφτιαξες πάλι! Πολύ λαχταριστό το εκμέκ σου!
Μαράκι καλημέρα,θα μας παχύνεις στο τέλος( κάνε και κανένα μη παχυντικό βρε παιδάκι μου χαχα).Θα το φτιάξω και εγώ αυτές τις μέρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να μπορούσες να μου στείλεις ένα κομμάτι.Φιλιά
kalimera !
ΑπάντησηΔιαγραφήto ekmek kataifi ine to agapimeno mou glyko!!!otan kateveno stin patrida to proto pou kano ine na fao ayto to glyko!ime kai apo ta giannena opote katalavenis!gia sta xerakia sou to eftiaxes spesial!!bravo!!bravo!!
filia pola asteri mou!!!
ΝΑΝΤΙΑ σ'ευχαριστώ πολύ κοριτσάρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
nadia αααα εγώ δεν ξέρω τίποτα!!! χαχαχαχα μη παχυντικό γλυκό; ααα δεν ξέρω εγώ τέτοια :P
Φιλάκιααααα
Vasiliki όντως είναι ωραίο γλυκό :) Από τα Γιάννενα εε;;; καταλαβαίνω ... καταλαβαίνω :))))
Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ
Φιλάκιααααααααααααααααα
πωπωππω με έχετε τσακίσει όλοι σας με τα γλυκά :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένοοοο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια φορά το έφτιαξα...και έγινε χάλια,το λέω συνεχώς,δεν το έχω στα γλυκά.
Ένα κομματάκι περίσεψε;
Φιλιά!
Και λοιπόν;E allora? ααααα εγώ δεν ξέρω τίποταααα :P χααχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιάααααα
eleni :( κρίμα. Να στείλω κομματάκι; :))
Φιλιά
Είναι από τα λίγα γλυκά που δοκιμάζω, περίσσεψε;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή πολύ χαίρομαι :) Έχει περισσέψει ακριβώς ένα ... να στο προωθήσω; :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Θα το φτιάξω στον άνδρα μου μα ..χωρίς ξηρούς καρπούς απο επάνω γιατί δεν τους τρώει ( ο χαζούλης) ..εγώ πάντως ένα κομμάτι τώρα θα το χτυπούσα ευχαρίστως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω πω! Τι γλυκό! Μια μερίδα 20Χ20 παρακαλώ :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήαχτίδα να του το φτιάξεις και βάλε στο μισό γλυκό φιστίκι για σένα χεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκιαααααααα
Vita έφτασεεεεεεεεεεεεεεεεεε
Σμουάτςςςςςςςςςςςςςς
Α στο καλό πάλι άργησα, φέρε λίγο φιλενάδα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαναγιά μου, τι βλέπουν τα ματάκια μου!!! Μούρλια φαίνεται... παίρνω ένα κομματάκι, όχι για μένα, για τον άντρα μου που είναι το αγαπημένο του γλυκό...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜουατςςςςςςςςςςςςςςςς
big mama έλα χαχα ίσα που πρόλαβες :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκιααααααααα
painter όχι για μέναααααα για την φουκαριάρα την μανούλα μου χιχιχιχιχιχιχι :P
Πολλάααααααααααα φιλιά
Αχ,τι τέλειο που είναι!Το ζήλεψα! Τι χρώματα...φαντάζομαι τη γεύση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέτυχες διάνα, Asteri μου! Είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά, αλλά εσύ το απογείωσες με το αιγινίτικο φιστίκι! Μιαμ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔέσποινα σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ :))
simonmad Πέτυχα εε;; χεχε χίλαι ευχαριστώ :))
Φιλιά
Καλό βράδυ
Καλο, πολυ καλο λεμε, το ατιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά βρε Μαράκι μου, δεν είναι και απολύτως ΕΛΛΗΝΙΚΟ γλυκάκι τούτο δω. Φέρνει μυρωδιά από την Ανατολή (και δεν λέω Τουρκία) γιατί το συναντάμε και σε άλλες χώρες όπως Λίβανο, Αίγυπτο κ.λ.π.
Πάντως εξαιρετικό σου βγήκε.
Δημιουργια ευχαριστώ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
Penelope ευχαριστώ
Καλημέρες
Ευχαριστώ για την πολύ ωραία συνταγή για καταιφι!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήxsclean να'σαι καλά κι εγώ ευχαριστώ :)
ΑπάντησηΔιαγραφή