Εεεεε είπα σιγά-σιγά να αρχίσω να αναρτώ Χριστουγεννιάτικα γλυκά!
Την συνταγή αυτή την φτιάχνω κάθε χρόνο και είμαστε υπερ ευχαριστημένοι :)
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
μισό φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο
μισό φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 αυγά
μισό φλυτζάνι τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 φακ.μπέικιν πάουντερ
μισό κουταλάκι γλυκού σόδα
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
καρυδόψιχα και κανέλα για το πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ.τσαγιού μέλι
6 φλ.τσαγιού νερό
1 ξύλο κανέλας
Πως τα φτιάχνουμε:
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με το βούτυρο να ασπρίσουν, ρίχνουμε την ζάχαρη, τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Διαλύετε την σόδα στο χυμό πορτοκάλι (προσοχή φουσκώνει-καλύτερα να το κάνετε πάνω από τον κάδο του μίξερ) και το ρίχνετε μέσα στον κάδο του μίξερ.
Βάζετε την κανέλα, το ξύσμα, το μπέικιν και λίγο-λίγο το αλεύρι, να γίνει μία μαλακή ζύμη.
Βάλτε σε ταψί, χαρτί ψησίματος πλάθετε τα μελομακάρονα (συνήθως τα πλάθουμε μακρόστενα και ελαφρά πατικωμένα να το πω;;; χεχε εγώ τα φτιάχνω στρογγυλά και μικρά, λίιιγο πιο μεγάλα από μπουκίτσες) και τα τοποθετείτε στο ταψί.
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω-κάτω στην κάτω σχάρα για 25-30 λεπτά.
Τα βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Για το σιρόπι:
(Το σιρόπιασμα είναι καλύτερα να το κάνετε την επόμενη μέρα)
Βάζετε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό και το ξύλο κανέλας και από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, το αφήνετε για 5 λεπτά (αν χρειαστεί το ξαφρίζετε με μια τρυπητή κουτάλα), χαμηλώνετε την φωτιά στο πολύ χαμηλό για να μην κρυώσει το σιρόπι.
Ρίχνετε λίγα-λίγα τα μελομακάρονα να σιροπιάσουν, τα αφήνετε 3-4 λεπτά, τα βγάζετε με σουρωτή κουτάλα.
Σε μια πιατέλα έχετε στρώσει καρύδια και λίγη κανέλα, βάζετε εκεί τα μελομακάρονα και τα πασπαλίζετε και από πάνω με καρύδια και κανέλα.
Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν.
Tip:
Λιώστε λίγη κουβερτούρα με λίιιιγο βούτυρο, βουτήξτε μερικά μελομακάρονα και πασπαλίστε με λίγο καρύδι
Καλή σας επιτυχία!!!
Την συνταγή αυτή την φτιάχνω κάθε χρόνο και είμαστε υπερ ευχαριστημένοι :)
Asterati Kouzina |
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
μισό φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο
μισό φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 αυγά
μισό φλυτζάνι τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 φακ.μπέικιν πάουντερ
μισό κουταλάκι γλυκού σόδα
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
καρυδόψιχα και κανέλα για το πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ.τσαγιού μέλι
6 φλ.τσαγιού νερό
1 ξύλο κανέλας
Πως τα φτιάχνουμε:
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με το βούτυρο να ασπρίσουν, ρίχνουμε την ζάχαρη, τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Διαλύετε την σόδα στο χυμό πορτοκάλι (προσοχή φουσκώνει-καλύτερα να το κάνετε πάνω από τον κάδο του μίξερ) και το ρίχνετε μέσα στον κάδο του μίξερ.
Βάζετε την κανέλα, το ξύσμα, το μπέικιν και λίγο-λίγο το αλεύρι, να γίνει μία μαλακή ζύμη.
Βάλτε σε ταψί, χαρτί ψησίματος πλάθετε τα μελομακάρονα (συνήθως τα πλάθουμε μακρόστενα και ελαφρά πατικωμένα να το πω;;; χεχε εγώ τα φτιάχνω στρογγυλά και μικρά, λίιιγο πιο μεγάλα από μπουκίτσες) και τα τοποθετείτε στο ταψί.
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω-κάτω στην κάτω σχάρα για 25-30 λεπτά.
Τα βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Για το σιρόπι:
(Το σιρόπιασμα είναι καλύτερα να το κάνετε την επόμενη μέρα)
Βάζετε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό και το ξύλο κανέλας και από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, το αφήνετε για 5 λεπτά (αν χρειαστεί το ξαφρίζετε με μια τρυπητή κουτάλα), χαμηλώνετε την φωτιά στο πολύ χαμηλό για να μην κρυώσει το σιρόπι.
Ρίχνετε λίγα-λίγα τα μελομακάρονα να σιροπιάσουν, τα αφήνετε 3-4 λεπτά, τα βγάζετε με σουρωτή κουτάλα.
Σε μια πιατέλα έχετε στρώσει καρύδια και λίγη κανέλα, βάζετε εκεί τα μελομακάρονα και τα πασπαλίζετε και από πάνω με καρύδια και κανέλα.
Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν.
Tip:
Λιώστε λίγη κουβερτούρα με λίιιιγο βούτυρο, βουτήξτε μερικά μελομακάρονα και πασπαλίστε με λίγο καρύδι
Καλή σας επιτυχία!!!
Πω πω ζεστά σκέτα ή με σοκολάτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήόλα τα θέλω!!!
Εύχομαι Μαράκι μου και του χρόνου με υγεία!!
Φιλάκια!
τέλεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι του χρόνου!!
www.zizibloom.blogspot.com
Μμμμμμμμ αχ τα σοκολατενια ειναι υπεροχα!Και του χρονου με υγεια και καλες γιορτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ τι μας κάνεις τώρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι δεν έχει τπτ γλυκό στο σπίτι
(τα μπισκότα δεν πρόλαβα ούτε ζάχαρι να τους βάλω)
Καλά Χριστούγεννα^^
& καλό βράδυ
Mμμμμμ!!!! Μελομακάρονα! Έτσι, για να μπαίνουμε σιγά-σιγά στο πνεύμα! Μένει να κρυώσει λίγο ο καιρός και να απολαύσουμε το γλυκάκι μας δίπλα στη φωτιά...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι του χρόνου κοριτσάρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ το Σ/Κ ετοιμάζομαι για κουραμπιέδες και μελομακάρονα...
φιλιά πολλά πολλά...-:))
AAAααααααα! Και με σοκολάτα!! Φιλενάδα, με πεθαίνεις! Τώρα που θα αδειάζει ο Χουαν Αντονιο τα βάζα θα δεις!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι διάβασα λουκουμάδες δεξιά;
Θα δείς αυριο για πρωινό!
Φιλάκια, αγαπημένη μου!
ΠΩ ΠΩ!!!!!!!!!!!ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΓΛΥΚΑ.ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΩΣΩ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΠΑΛΙ.
Δεν καταλαβα στις λουκουμαδες το 3,5 κ. τσ. χλιαρό νερό, τι ειναι κ. τσ.; κουταλακια τσαι;
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλακια
Από τα αγαπημένα μου χριστουγεννιάτικα γλυκά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρεις τι δεν μπορώνα πετύχω;Να τραβήξουν αρκετό σιρόπι και να γίνουν μαλακά.Ακούω την πρότασή σου.
Φιλιά!
Αντε και του χρόνου με
ΑπάντησηΔιαγραφήυγεία!!
Κάνω και εγώ την ιδια συνταγή....
και δεν μένει τίποτα...
Ασε που μοιράζω και σε φιλους και συγγενείς...
με λίγα λόγια η κουζίνα μου απο βδομάδα θα πάρει φωτιά...χεχε!!
Η ιδέα σου για την επικάλυψη με σοκολάτα είναι θεϊκή...θα κάνω μισά μισά φέτος!!!
Ευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας!!!
Σου εύχομαι απο καρδιάς Καλές γιορτές φίλη μου!!
Γιορτινό φιλάκι!!!
Αστεράτα μελομακάρονα, ιδίως τα σοκολατένια μιας και λάτρης της σοκολάτας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου Μαρία μου, να'σαι γερή και δυνατή να τα ξαναφτιάξεις.
Καλό βράδυ!
Και του χρόνου με υγεία Μαράκι:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝασαι καλά και του χρόνου..Καλές γιορτές να έχουμε
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά έκανες και μας έβαλες τη συνταγή,σιγά-σιγά να τα ετοιμάζουμε.και του χρόνου.φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήEva χεχεχεχε όλα εεε;;;; έλααααααα κερνάωωωωωωωωωωω
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνουυυ με υγεία
Πολλά φιλιά
Zizi bloom ευχαριστώωωωωωωωωωωωωω
Καλημέρα
Mara ευχαριστώ πολύ!! Και του χρόνου πάντα με υγεία!!!
Καλημερούδια
Chris χαχαχα τίποτα εεε; Ούτε μια σοκολατίτσα; :P ααα τα φάγατε όλα; Χεχεχε ωραία
Επίσηςςςςςςςςςςςςς
Καλημέρεςςςς
Simonmad ναι μας χρειάζεται να μπούμε σε γιορτινό κλίμα για να ‘’ανεβούμε’’ λιγάκι.
Φιλιά
SpIrToKoYto και του χρόνου ματάκια μου :) πάρα πολύ ωραία!
Πολλά φιλιάααααααααααα
Veronica Marsa χιχιχιχιχιχιχι δουλειά μου :P στους λουκουμάδες το έγραψα πιο ξεκάθαρα είναι 3.5 κούπες τσαγιού αλεύρι.
Πολλά φιλιά
JK O SKPOYTZAKOS την αντέγραψεςςςςςςςςςς;;;; ιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι χαχαχαχαχαχα πλάκα κάνω :P να’σαι πάντα καλά!!!!!!!
Καλημέραααααααααααα
Eleni αχχχ κι εμένααααααααα χεχεχε να τα σιροπιάσεις την επόμενη μέρα και θα δεις διαφορά :)
Φιλιάαα
Mar9659 και του χρόνου πάντα με υγεία!!!
Κι εσύ την ίδια εεε; Πολύ χαίρομαι! Αααα κι εγώ κάθε χρόνο δίνω καλαθάκια με γλυκά σε όλους τους δικούς μου :)
Σ’ευχαριστώ πάρα πολύ!
Και σε σένα εύχομαι καλές γιορτές με υγεία!!!!
Φιλάκια
Lilium και του χρόνου κοριτσάραααα :)
Καλημερούδια!!
Big mama πάντα με υγεία!!!!!!!!
Φιλάκιαααααααα
Marion και του χρόνου γλυκειά μου με υγεία!!!!
Πολλά φιλιά
Φουρτουνιασμενη ψυχη εεεε είπα να μπαίνουμε στο κλίμα :)
Πολλά φιλιά
Καλημεραααα χρονια πολλα σε ολους εαν παραλειψω τα αυγα πειραζει κοριτσια
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμος/μη καλημέρα και σε σένα :)) η συγκεκριμένη συνταγή είναι με αυγά
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα :))))
μιαμ μιαμ μιαμ.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου Μαράκι μου!!!
Παίρνω τη μεριδούλα μου και φεύγω...
Φιλάκια
Και του χρόνου Αστερομαράκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ χωρίς, αυγά (για να μπορούν να καταναλωθούν και από όσους νηστεύουν) και με μια κούπα σιμιγδάλι ψιλό (αν και πολλοί βάζουν χονδρό) τα φτιάχνω.
Και τα συροπιάζω μέσα στο ταψί τους μόλις τα βγάλω αφού αφαιρέσω το λαδόχαρτο, από μέσα.
Penelope πάντα με υγεία!!!!! παλιότερα έφτιαχνα μια συνταγή, με μισό αλεύρι, μισό σιμιγδάλι και ναι χεχε έβαζα χοντρό :) και ήταν χωρίς αυγά και βούτυρο εεε τα τελευταία χρόνια προτιμάω αυτήν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σιρόπιασμα στην κατσαρόλα με πολύυυ χαμηλή θερμοκρασία μου το έχει μάθει η μανούλα μου :)
Καλημέρααα
ΝΑΤΑΣΑ κοριτσάρα :))) και του χρόνουυυυυυυυ πάντα με υγεία!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Και του χρόνου Αστεράκι μου! Εγώ δεν έφτιαξα ακόμα... λέω μέσα στο Σαββατοκύριακο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκιαααααααααααααααα
Πολύ τα πέτυχες Αστεράκι.Καλοφάγωτα, και του χρόνου
ΑπάντησηΔιαγραφήpainter και του χρόνου κοριτσάρα, να είμαστε καλά να ξαναφτιάξουμε :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Vita ευχαριστώ πολύ. Και του χρόνου με υγεία!
Φιλιάαααααααα
Μαράκι και του χρόνου! Λαχταριστά φαίνονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να τα βάλω μπροστά, πέρασαν οι μέρες!
Καλό Σ/Κ!
Αστερι μου!!!τωρα μπορεσα να μπω..στο σπιτι σου και επεσα πανω στ πιατελα με τα νοστιμα μελομακαρονα!!!!!και του χρονου γλυκια μου με υγεια πανω απο ολα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτα φιλια μου και καλη σου μερα!!
Εφη ευχαριστώω καιτ ου χρόνου κοριτσάρα με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκιααααα
lourdi γλυκειά μου. Ευχαριστώ πολύ!!!!!!!
Και του χρόνου πάντα με υγεία!
Φιλάκιααααα
Τελεια συνταγη για για μελομακαρονα.... σιγουρα θα την δοκιμασω! Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφή