Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Κρεμμυδόπιτα ....

αν δεν την έχετε δοκιμάσει ποτέ .... ΝΑ η ευκαιρία!
Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection
Asterati Kouzina

Υλικά:
Για το φύλλο:
μισό κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γλ. αλάτι
τσίπουρο 4 κ.σ.
μισή κούπα ελαιόλαδο
μισή κούπα χλιαρό νερό

Για την γέμιση:
1 κιλό καθαρισμένα κρεμμύδια (χρησιμοποίησα λευκά)
ελαιόλαδο
γάλα φρέσκο  3 φλ. τσαγιού
1,5 φλ. τσαγιού τραχανά ξινό
UP DATE 3 αυγά 
αλάτι
πιπέρι
λίγο δυόσμο ξερό

Τι κάνουμε:
Φτιάχνουμε το ζυμάρι για το φύλλο.
Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι στο κέντρο του κάνουμε μια τρυπούλα και εκεί ρίχνουμε το αλάτι, το τσίπουρο, το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ''ξεκουραστεί''

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μέτριου πάχους φέτες


Σε ένα βαθύ και φαρδύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο (περίπου κάτι λιγότερο από μισό φλ. τσαγιού) και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.

Τα τσιγαρίζουμε (η θερμοκρασία που είχα στο μάτι της κουζίνας με κλίμακα 1->9 ήταν το 7) μέχρι να ροδίσουν δηλαδή να έχουν μαραθεί και να έχουν χρυσαφί χρώμα.

Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε στην άκρη.

Σε κατσαρολάκι με αντικολλητικό πάτο βάζουμε το γάλα και τον τραχανά και τα βράζουμε ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει.

Αφήνουμε και αυτό το μείγμα στην άκρη.

Μόλις κρυώσουν τα κρεμμύδια και το μείγμα γάλακτος-τραχανά τα ενώνουμε και ανακατεύουμε καλά.




Χτυπάμε ελαφρά σε ένα μπολ τα αυγά τα ρίχνουμε στο μείγμα και το αλάτι, πιπέρι & λίγο ξερό δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά.

Τώρα πάμε να ανοίξουμε φύλλο.

Το ζυμάρι το χωρίζουμε σε 6 ισομεγέθη μπαλάκια ζύμης (3 φύλλα για κάτω και 3 για πάνω).

Παίρνουμε το ένα και στην επιφάνεια που θα το ανοίξουμε ρίχνουμε λίγο νισεστέ.

Με τον οκλά το ανοίγουμε σε πολύ λεπτό (ορθογώνιο)  φύλλο σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας (χρησιμοποίησα πυρέξ μέγεθος 35Χ24).
Έχουμε αλείψει με πινέλο το ταψί μας (εγώ λάδωσα ελαφρά το πυρέξ) και στρώνουμε το 1ο φύλλο. Το περνάμε με πολύ λίγο λάδι.

Ανοίγουμε τώρα το 2ο φύλλο με τον τρόπο που προανέφερα παραπάνω, το στρώνουμε επάνω στο προηγούμενο αλείφουμε λίγο λάδι και ανοίγουμε το 3ο και τελευταίο φύλλο για κάτω. Το στρώνουμε και αυτό επάνω στα 2 προηγούμενα. Ρίχνουμε επάνω τους την γέμιση και την στρώνουμε να πάει παντού μέσα στο ταψί.

Τώρα ανοίγουμε τα 3 τελευταία φύλλα για να κλείσουμε την πίτα, όπως περιγράφω παραπάνω (είναι η ίδια διαδικασία) δηλαδή ανοίγουμε το 1ο φύλλο και στρώνουμε επάνω στην πίτα. Αλείφουμε με λίγο λάδι. Ανοίγουμε το 2ο φύλλο και το στρώνουμε επάνω στο προηγούμενο. Αλείφουμε πάλι με λίγο λάδι. Ανοίγουμε τώρα το τελευταίο φύλλο, το αλείφουμε με λάδι, κόβουμε το φύλλο που περισσεύει  (στο χείλος του ταψιού) και κλείνουμε γύρω-γύρω την πίτα (δηλαδή κάνουμε κόθρο)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω στην κάτω σχάρα για μια ώρα και τα τελευταία 10 λεπτά πρόσθεσα και αέρα.

Μόλις ψηθεί την βγάζουμε από τον φούρνο την αφήνουμε για 10 λεπτά και την κόβουμε σε κομμάτια.

Η πίτα μας είναι έτοιμη για να την απολαύσουμε!
Asterati Kouzina

Καλή σας επιτυχία!!!
Print

37 σχόλια:

  1. Τώρα που μία φίλη μου έστειλε τραχανάς από Ευβεια μπορώ να ετοιμάσω τη συνταγή σου! Ιουπιιιιι! Έχεις συνταγές για τραχανάς γλυκό;

    Φιλιά και αγκαλιές πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χμ !!!!! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη !!! Μπράβο για την παρουσίαση !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία, ο συνδυασμός απίστευτος και το αποτέλεσμα λαχταριστό!
    Πολύ τη ζήλεψα.

    Γεια στα χέρια σου και ευχαριστώ που την προτείνεις.

    Να ρωτήσω, στη ζύμη η ποσότητα του λαδιού βοηθά στο άνοιγμα ή απλώς επιλογή γεύσης;

    Καλό Σ/Κ
    Ζαμπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραιότατη χειμωνιάτικη πίτα που μου θυμίζει Ήπειρο!
    Είμαι σίγουρη ότι θα γίνεται πεντανόστιμη και χορταστική, χαλάλι και τα δάκρυα που θα ρίξουμε! :)
    Καλό Σ/Κ Αστέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΙΣΑΙ ΑΣΤΕΡΙ!!ΚΑΙ Η ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΗΣ!!!
    ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά δεν παίζεσαι!!το δε λουλουδάκι απίθανο.
    Με τραχανά δεν είχα σκεφτεί κρεμμυδόπιτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Veronia Marsa αα πάρα πολύ ωραία. Αν την φτιάξεις θα περιμένω εντυπώσεις και φυσικά φωτογραφία :)
    Συνταγή με γλυκό τραχανά εεε; μπα δυστηχώς. Στην συνταγή αυτή χρησιμοποίησα ξινό για να κάνει αντίθεση με τα κρεμμύδια.
    Πολλά φιλάκια
    Καλό ΣΚ

    ΚΟΥΖΙΝΟΠΑΓΙΑ σ'ευχαριστώ πάρα πολύ :)
    Καλό ΣΚ

    kitchen stories χίλια ευχαριστώ. Να περιμένω εντυπώσεις αν την φτιάξεις;
    Η ποσότητα λαδιού στην ζύμη για το φύλλο είναι για να ταιριάζει το φύλλο με την γέμιση. Γίνετε σαν φύλλο κρούστας αλλά χωριάτικο
    Πολλά φιλάκια
    Καλό ΣΚ

    The Dark Chef είναι νοστιμότατη πίτα. Έφτιαξα και φακιές σήμερα και είμαστε πολύ ευτυχισμένοι χεχεχε Όσο για το κλάμα στο καθάρισμα των κρεμμυδιών ..... κλάφαμε και σήμερα χαχχα
    Φιλάκια πολλά
    Καλό ΣΚ

    lourdi κοριτσάρα ευχαριστώωωωωωωωωωω
    Φιλάκια
    Καλό ΣΚ

    Ξανθή ευχαριστώ πολύυυυυυυυυυυυυυυ :))))))
    Φιλάκια
    Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία φαίνεται η πιτούλα σου,έχω φάει και μου αρέσει πολύ.Ευκαιρία μάλλον να την φτιάξω και εγώ.Καλό σαββατοκύριακο γλυκειά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είσαι αστέρι στο ζημάρι και το ξέρεις. Αυτή την εκδοχή δεν τη γνωρίζω, μου φαίνεται ωραία, λέω να τη δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aστεράκι,δεν έχω δοκιμάσει,αλλά πιστεύω ότι θα είναι γλυκιά,όπως τα μαγειρεμένα κρεμμύδια.
    Θα τη δοκιμάσω και θα σου πω-μόνο στα φύλλα με δυσκολεύεις.Θα βάλω ένα πάνω ένα κάτω,πιο παχιά.
    Καλό Σ/Κ-φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλά για τη πίτα δεν έχω καμιά αμφιβολία για τη νοστιμιά της...αλλά αυτό το πούλουδο επάνω είναι όλα τα λεφτά...
    ζζμουαατςςςςςςς σου και καλό Σ/Κ...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είσαι μάστορας στις πίτες κυρία μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είμαι σίγουρη πως είναι καταπληκτική! μου αρέσει και η γέμιση που έχεις κάνει αλλά όπως πάντα στο φύλλο ξερογλύφομαι:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πω πω πίτα! πεντανόστιμη φαίνεται.Τα κρεμμύδια νοστιμίζουν όπου κι αν μπουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλά η πίτα είναι πολύ ωραία, αλλά με τραχανά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Και η διακόσμηση είναι φυσικά....... Αστέρι!!!
    Καλή Κυριακή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχη, λαχταριστή κι η διακόσμηση με ταξίδεψε πολλά χρόνια πίσω, όταν ήμουν παιδί, η θεία μου στο χωριό έβαζε πάνω στην πίτα πριν την ψήσει, τόσα κουλουράκια, "κλίκια" τα έλεγε, όσα και τα παιδιά που ήμασταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φιλεναδίτσα μου γλυκειά μου έλειψες.Η πιτούλα σου πρέπει να είναι πολύ νόστιμη, και λατρεύω τον τραχανά.Τι γίνεται όμως με αυτές που έχουν "δύο χέρια δεξιά" και δεν ξέρουν να ανοίγουν φύλλο?Μπορούμε να την κάνουμε με φύλλο σφολιάτα?Θα δοκιμάσω να την φτιάξω, αλλά δεν πιστεύω να σε πειράζει που δεν θα την διακοσμήσω, έτσι? Εξ άλλου εκεί που θα πάει σκοτεινά είναι.Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φοβερή η πίτα. Δεν εχω δοκιμάσει κρεμμυδόπιτα
    Μου αρέσει που βάζεις και τραχανά. Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη.
    Το φύλλο σου όπως πάντα τέλειο. Γεια στα χέρια σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μάστερ στις πίτες !!!!! Μια γωνίτσα να μπορούσα να τσιμπήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ.
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αχ και να ειχα ενα μικρό κομμάτι Αστεράκι μου!!!Μού μύρισε μέχρι εδώ η λαχταριστή κρεμμυδόπιτα σου!!!Εύγε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. δεν την εχω δοκιμασει ποτε αυτη την πιτα...κ επειδη λατρευω τις πιτες σιγουρα οσονουπω θα τη δοκιμασω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σκέτη γλύκα πρέπει να είναι αυτή η πιτούλα...
    Το λουλουδάκι φοβερό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. nadia πολύ ωραία! θα περιμένω εντυπώσεις
    Πολλά φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    anthivolon ευχαριστώ πολύ κοριτσάρα :) να την δοκιμάσεις :)
    Φιλάκια πολλά
    Καλή εβδομάδα

    eleni ναι είναι γλυκιά πίτα. Καλά βάλε 1 κι 1 φύλλο αλλά όχι πολύ παχιά.
    Πολλά φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    SpIrToKoYto σου άρεσε το λέλουδο εε;;; εε να βάζω συχνότερα χεχε
    Φιλάκιααααααααα
    Καλή εβδομάδα

    kiki χίλια ευχαριστώ κοριτσάρα
    Φιλάκια
    Καλή εβδομάδα

    mia maria ευχαριστώ πολύυυυυυυυυυυυ έλα κερνάωωωω
    Φιλάκια
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ αμέ έχει έλαααα
    Φιλιάαααααααα
    Καλή εβδομάδα

    Vita όντως τα άτιμα είναι νόστιμα
    Πολλά φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    Λίνα χίλια ευχαριστώ
    Φιλάκια
    Καλή εβδομάδα

    simonmad πολύ ωραία ανάμνηση!!
    Πολλά φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    erifili φιλενάδαααααα κι εμένα καλέ μου έλειψες!!! Ναι βάλε σφολιάτα αλλά προσπάθησε να την λεπτύνεις λιγάκι :)
    Φιλάκιαααααααα
    Καλ΄ηεβδομάδα

    Marion ΝΑ η ευκαιρία χεχε
    Χίλια ευχαριστώ
    Φιλάκια
    Καλή εβδομάδα

    manousina να στείλω;;; :)))
    Πολλά φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. JK O SKPOYTZAKOS ευχαριστώ πολύυυυυυ
    Καλή εβδομάδα

    RIRI ευχαριστώ κοριτσάρα :)
    Φιλάκια
    Καλή εβδομάδα

    Pansofix πολύ ωραία. Θα περιμένω εντυπώσεις
    Φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    ΝΑΤΑΣΑ ευχαριστώ πολύυυυυυυυυυ
    Φιλάκια
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πολυ ωραία πίτα!Μοσχομύρισε ο τόπος!Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εξαιρετική Μαράκι μου!!!Δεν έχω φάει ποτέ και θέλω σαν τρελή να δοκομάσω!!!
    Τέεελεια και η ζύμη!!
    Φιλάκιαα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πωπω βρε Αστέρι τι μου κάνεις μεσημεριάτικα...
    Άντε εγώ τώρα να φάω τις ταπεινές μου μπάμιες!!
    Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Συγνώμη, αν διάβασα σωστά, δεν αναφέρεις πόσα αυγά χρησιμοποίησες. Υπολογιζω πως τρία πρέπει να ειναι ενταξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Minorakias έχεις απόλυτο δίκιο ... είχα ξεχάσει να τα γράψω στα υλικά της γέμισης. Ευχαριστώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Asteri αν δε βάλω τον τραχανά πρέπει να αυξήσω κάποιο υλικό ή να τον αντικαταστήσω με κάτι άλλο;Και δεν έχω τραχανά αλλά το βασικότερο δεν τον τρώω

    φχαστώ
    χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Και λοιπόν;E allora? δυστηχώς δεν μου έρχεται κάποιο άλλο υλικό που θα μπορούσες να αντικαταστήσεις τον τραχανά, έτσι την φτιάχνω συνήθως. Τον τραχανά ούτε εγώ τον τρώω :) αλλά μέσα στην κρεμμυδόπιτα δεν τον καταλαβαίνεις. Λοιπόν άκου ... γράψε μου στο email μου (asteri.sta.lila@gmail.com) την δ/νση σου να σου στείλω :)
    Φιλάκια
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Και λοιπόν;E allora? λοιπόν μου ήρθε φλασιά χαχαχα αντί του τραχανά. Θα βάλεις το γάλα σε κατσαρολίτσα με 4 κ.σ. κόρν φλάουρ. Ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή κρεμούλα. Μετά αυτή την κρέμα την ανακατεύεις με τα κρεμμύδια.
    Αααα και βέβαια η πρόταση μου να σου στείλω τραχανά ισχύει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. κοπελιές να βοηθήσω...???...είδα την ερώτηση της φίλης E allora σχετικά με τον τραχανά - γιατί δεν σας αρέσει..??...ε..??...-
    Μπορεί να αντικατασταθεί με σιμιγδάλι,σε λιγότερη όμως ποσότητα,στο ένα φλυτζάνι...
    ( κερδίζω κανένα κομματάκι από τη πιτούλα σου ή τζάμπα ξεροσταλιάζω...?? )
    ζζζζμουυυαατςςςς....-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. SpIrToKoYto αχά!!! ναι καλέ και βέβαια με σιμιγδάλι δεν το σκέφτηκα καθόλου :)))
    Και βέβαια κερδίζεις ... όχι ένα κομμάτι αλλά όοοοσα θες!!!!!!!!
    Πολλά ζβουριχτά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αστεράτα σχόλια

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails