αν δεν την έχετε δοκιμάσει ποτέ .... ΝΑ η ευκαιρία!
Υλικά:
Για το φύλλο:
μισό κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γλ. αλάτι
τσίπουρο 4 κ.σ.
μισή κούπα ελαιόλαδο
μισή κούπα χλιαρό νερό
Για την γέμιση:
1 κιλό καθαρισμένα κρεμμύδια (χρησιμοποίησα λευκά)
ελαιόλαδο
γάλα φρέσκο 3 φλ. τσαγιού
1,5 φλ. τσαγιού τραχανά ξινό
UP DATE 3 αυγά
αλάτι
πιπέρι
λίγο δυόσμο ξερό
Τι κάνουμε:
Φτιάχνουμε το ζυμάρι για το φύλλο.
Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι στο κέντρο του κάνουμε μια τρυπούλα και εκεί ρίχνουμε το αλάτι, το τσίπουρο, το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ''ξεκουραστεί''
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μέτριου πάχους φέτες
Σε ένα βαθύ και φαρδύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο (περίπου κάτι λιγότερο από μισό φλ. τσαγιού) και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
Τα τσιγαρίζουμε (η θερμοκρασία που είχα στο μάτι της κουζίνας με κλίμακα 1->9 ήταν το 7) μέχρι να ροδίσουν δηλαδή να έχουν μαραθεί και να έχουν χρυσαφί χρώμα.
Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε στην άκρη.
Σε κατσαρολάκι με αντικολλητικό πάτο βάζουμε το γάλα και τον τραχανά και τα βράζουμε ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει.
Αφήνουμε και αυτό το μείγμα στην άκρη.
Μόλις κρυώσουν τα κρεμμύδια και το μείγμα γάλακτος-τραχανά τα ενώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε ελαφρά σε ένα μπολ τα αυγά τα ρίχνουμε στο μείγμα και το αλάτι, πιπέρι & λίγο ξερό δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά.
Τώρα πάμε να ανοίξουμε φύλλο.
Το ζυμάρι το χωρίζουμε σε 6 ισομεγέθη μπαλάκια ζύμης (3 φύλλα για κάτω και 3 για πάνω).
Παίρνουμε το ένα και στην επιφάνεια που θα το ανοίξουμε ρίχνουμε λίγο νισεστέ.
Με τον οκλά το ανοίγουμε σε πολύ λεπτό (ορθογώνιο) φύλλο σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας (χρησιμοποίησα πυρέξ μέγεθος 35Χ24).
Έχουμε αλείψει με πινέλο το ταψί μας (εγώ λάδωσα ελαφρά το πυρέξ) και στρώνουμε το 1ο φύλλο. Το περνάμε με πολύ λίγο λάδι.
Ανοίγουμε τώρα το 2ο φύλλο με τον τρόπο που προανέφερα παραπάνω, το στρώνουμε επάνω στο προηγούμενο αλείφουμε λίγο λάδι και ανοίγουμε το 3ο και τελευταίο φύλλο για κάτω. Το στρώνουμε και αυτό επάνω στα 2 προηγούμενα. Ρίχνουμε επάνω τους την γέμιση και την στρώνουμε να πάει παντού μέσα στο ταψί.
Τώρα ανοίγουμε τα 3 τελευταία φύλλα για να κλείσουμε την πίτα, όπως περιγράφω παραπάνω (είναι η ίδια διαδικασία) δηλαδή ανοίγουμε το 1ο φύλλο και στρώνουμε επάνω στην πίτα. Αλείφουμε με λίγο λάδι. Ανοίγουμε το 2ο φύλλο και το στρώνουμε επάνω στο προηγούμενο. Αλείφουμε πάλι με λίγο λάδι. Ανοίγουμε τώρα το τελευταίο φύλλο, το αλείφουμε με λάδι, κόβουμε το φύλλο που περισσεύει (στο χείλος του ταψιού) και κλείνουμε γύρω-γύρω την πίτα (δηλαδή κάνουμε κόθρο)
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω στην κάτω σχάρα για μια ώρα και τα τελευταία 10 λεπτά πρόσθεσα και αέρα.
Μόλις ψηθεί την βγάζουμε από τον φούρνο την αφήνουμε για 10 λεπτά και την κόβουμε σε κομμάτια.
Η πίτα μας είναι έτοιμη για να την απολαύσουμε!
Καλή σας επιτυχία!!!
Asterati Kouzina |
Υλικά:
Για το φύλλο:
μισό κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γλ. αλάτι
τσίπουρο 4 κ.σ.
μισή κούπα ελαιόλαδο
μισή κούπα χλιαρό νερό
Για την γέμιση:
1 κιλό καθαρισμένα κρεμμύδια (χρησιμοποίησα λευκά)
ελαιόλαδο
γάλα φρέσκο 3 φλ. τσαγιού
1,5 φλ. τσαγιού τραχανά ξινό
UP DATE 3 αυγά
αλάτι
πιπέρι
λίγο δυόσμο ξερό
Τι κάνουμε:
Φτιάχνουμε το ζυμάρι για το φύλλο.
Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι στο κέντρο του κάνουμε μια τρυπούλα και εκεί ρίχνουμε το αλάτι, το τσίπουρο, το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ''ξεκουραστεί''
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μέτριου πάχους φέτες
Σε ένα βαθύ και φαρδύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο (περίπου κάτι λιγότερο από μισό φλ. τσαγιού) και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
Τα τσιγαρίζουμε (η θερμοκρασία που είχα στο μάτι της κουζίνας με κλίμακα 1->9 ήταν το 7) μέχρι να ροδίσουν δηλαδή να έχουν μαραθεί και να έχουν χρυσαφί χρώμα.
Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε στην άκρη.
Σε κατσαρολάκι με αντικολλητικό πάτο βάζουμε το γάλα και τον τραχανά και τα βράζουμε ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει.
Αφήνουμε και αυτό το μείγμα στην άκρη.
Μόλις κρυώσουν τα κρεμμύδια και το μείγμα γάλακτος-τραχανά τα ενώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε ελαφρά σε ένα μπολ τα αυγά τα ρίχνουμε στο μείγμα και το αλάτι, πιπέρι & λίγο ξερό δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά.
Τώρα πάμε να ανοίξουμε φύλλο.
Το ζυμάρι το χωρίζουμε σε 6 ισομεγέθη μπαλάκια ζύμης (3 φύλλα για κάτω και 3 για πάνω).
Παίρνουμε το ένα και στην επιφάνεια που θα το ανοίξουμε ρίχνουμε λίγο νισεστέ.
Με τον οκλά το ανοίγουμε σε πολύ λεπτό (ορθογώνιο) φύλλο σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας (χρησιμοποίησα πυρέξ μέγεθος 35Χ24).
Έχουμε αλείψει με πινέλο το ταψί μας (εγώ λάδωσα ελαφρά το πυρέξ) και στρώνουμε το 1ο φύλλο. Το περνάμε με πολύ λίγο λάδι.
Ανοίγουμε τώρα το 2ο φύλλο με τον τρόπο που προανέφερα παραπάνω, το στρώνουμε επάνω στο προηγούμενο αλείφουμε λίγο λάδι και ανοίγουμε το 3ο και τελευταίο φύλλο για κάτω. Το στρώνουμε και αυτό επάνω στα 2 προηγούμενα. Ρίχνουμε επάνω τους την γέμιση και την στρώνουμε να πάει παντού μέσα στο ταψί.
Τώρα ανοίγουμε τα 3 τελευταία φύλλα για να κλείσουμε την πίτα, όπως περιγράφω παραπάνω (είναι η ίδια διαδικασία) δηλαδή ανοίγουμε το 1ο φύλλο και στρώνουμε επάνω στην πίτα. Αλείφουμε με λίγο λάδι. Ανοίγουμε το 2ο φύλλο και το στρώνουμε επάνω στο προηγούμενο. Αλείφουμε πάλι με λίγο λάδι. Ανοίγουμε τώρα το τελευταίο φύλλο, το αλείφουμε με λάδι, κόβουμε το φύλλο που περισσεύει (στο χείλος του ταψιού) και κλείνουμε γύρω-γύρω την πίτα (δηλαδή κάνουμε κόθρο)
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω στην κάτω σχάρα για μια ώρα και τα τελευταία 10 λεπτά πρόσθεσα και αέρα.
Μόλις ψηθεί την βγάζουμε από τον φούρνο την αφήνουμε για 10 λεπτά και την κόβουμε σε κομμάτια.
Η πίτα μας είναι έτοιμη για να την απολαύσουμε!
Asterati Kouzina |
Καλή σας επιτυχία!!!
Τώρα που μία φίλη μου έστειλε τραχανάς από Ευβεια μπορώ να ετοιμάσω τη συνταγή σου! Ιουπιιιιι! Έχεις συνταγές για τραχανάς γλυκό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και αγκαλιές πολλές.
Χμ !!!!! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη !!! Μπράβο για την παρουσίαση !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία, ο συνδυασμός απίστευτος και το αποτέλεσμα λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ τη ζήλεψα.
Γεια στα χέρια σου και ευχαριστώ που την προτείνεις.
Να ρωτήσω, στη ζύμη η ποσότητα του λαδιού βοηθά στο άνοιγμα ή απλώς επιλογή γεύσης;
Καλό Σ/Κ
Ζαμπία
Ωραιότατη χειμωνιάτικη πίτα που μου θυμίζει Ήπειρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σίγουρη ότι θα γίνεται πεντανόστιμη και χορταστική, χαλάλι και τα δάκρυα που θα ρίξουμε! :)
Καλό Σ/Κ Αστέρι!
ΕΙΣΑΙ ΑΣΤΕΡΙ!!ΚΑΙ Η ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΗΣ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!
Καλά δεν παίζεσαι!!το δε λουλουδάκι απίθανο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τραχανά δεν είχα σκεφτεί κρεμμυδόπιτα.
Veronia Marsa αα πάρα πολύ ωραία. Αν την φτιάξεις θα περιμένω εντυπώσεις και φυσικά φωτογραφία :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνταγή με γλυκό τραχανά εεε; μπα δυστηχώς. Στην συνταγή αυτή χρησιμοποίησα ξινό για να κάνει αντίθεση με τα κρεμμύδια.
Πολλά φιλάκια
Καλό ΣΚ
ΚΟΥΖΙΝΟΠΑΓΙΑ σ'ευχαριστώ πάρα πολύ :)
Καλό ΣΚ
kitchen stories χίλια ευχαριστώ. Να περιμένω εντυπώσεις αν την φτιάξεις;
Η ποσότητα λαδιού στην ζύμη για το φύλλο είναι για να ταιριάζει το φύλλο με την γέμιση. Γίνετε σαν φύλλο κρούστας αλλά χωριάτικο
Πολλά φιλάκια
Καλό ΣΚ
The Dark Chef είναι νοστιμότατη πίτα. Έφτιαξα και φακιές σήμερα και είμαστε πολύ ευτυχισμένοι χεχεχε Όσο για το κλάμα στο καθάρισμα των κρεμμυδιών ..... κλάφαμε και σήμερα χαχχα
Φιλάκια πολλά
Καλό ΣΚ
lourdi κοριτσάρα ευχαριστώωωωωωωωωωω
Φιλάκια
Καλό ΣΚ
Ξανθή ευχαριστώ πολύυυυυυυυυυυυυυυ :))))))
Φιλάκια
Καλό ΣΚ
Πολύ ωραία φαίνεται η πιτούλα σου,έχω φάει και μου αρέσει πολύ.Ευκαιρία μάλλον να την φτιάξω και εγώ.Καλό σαββατοκύριακο γλυκειά μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι αστέρι στο ζημάρι και το ξέρεις. Αυτή την εκδοχή δεν τη γνωρίζω, μου φαίνεται ωραία, λέω να τη δοκιμάσω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAστεράκι,δεν έχω δοκιμάσει,αλλά πιστεύω ότι θα είναι γλυκιά,όπως τα μαγειρεμένα κρεμμύδια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τη δοκιμάσω και θα σου πω-μόνο στα φύλλα με δυσκολεύεις.Θα βάλω ένα πάνω ένα κάτω,πιο παχιά.
Καλό Σ/Κ-φιλιά!
καλά για τη πίτα δεν έχω καμιά αμφιβολία για τη νοστιμιά της...αλλά αυτό το πούλουδο επάνω είναι όλα τα λεφτά...
ΑπάντησηΔιαγραφήζζμουαατςςςςςςς σου και καλό Σ/Κ...-:))
Είσαι μάστορας στις πίτες κυρία μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σίγουρη πως είναι καταπληκτική! μου αρέσει και η γέμιση που έχεις κάνει αλλά όπως πάντα στο φύλλο ξερογλύφομαι:))
ΑπάντησηΔιαγραφήπρόλαβα κανένα κομματάκι; τέλεια!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω πίτα! πεντανόστιμη φαίνεται.Τα κρεμμύδια νοστιμίζουν όπου κι αν μπουν
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά η πίτα είναι πολύ ωραία, αλλά με τραχανά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Και η διακόσμηση είναι φυσικά....... Αστέρι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή!!!
Υπέροχη, λαχταριστή κι η διακόσμηση με ταξίδεψε πολλά χρόνια πίσω, όταν ήμουν παιδί, η θεία μου στο χωριό έβαζε πάνω στην πίτα πριν την ψήσει, τόσα κουλουράκια, "κλίκια" τα έλεγε, όσα και τα παιδιά που ήμασταν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλεναδίτσα μου γλυκειά μου έλειψες.Η πιτούλα σου πρέπει να είναι πολύ νόστιμη, και λατρεύω τον τραχανά.Τι γίνεται όμως με αυτές που έχουν "δύο χέρια δεξιά" και δεν ξέρουν να ανοίγουν φύλλο?Μπορούμε να την κάνουμε με φύλλο σφολιάτα?Θα δοκιμάσω να την φτιάξω, αλλά δεν πιστεύω να σε πειράζει που δεν θα την διακοσμήσω, έτσι? Εξ άλλου εκεί που θα πάει σκοτεινά είναι.Φιλάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερή η πίτα. Δεν εχω δοκιμάσει κρεμμυδόπιτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει που βάζεις και τραχανά. Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη.
Το φύλλο σου όπως πάντα τέλειο. Γεια στα χέρια σου :)
Μάστερ στις πίτες !!!!! Μια γωνίτσα να μπορούσα να τσιμπήσω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.
Αχ και να ειχα ενα μικρό κομμάτι Αστεράκι μου!!!Μού μύρισε μέχρι εδώ η λαχταριστή κρεμμυδόπιτα σου!!!Εύγε!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν την εχω δοκιμασει ποτε αυτη την πιτα...κ επειδη λατρευω τις πιτες σιγουρα οσονουπω θα τη δοκιμασω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέτη γλύκα πρέπει να είναι αυτή η πιτούλα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λουλουδάκι φοβερό!!!
nadia πολύ ωραία! θα περιμένω εντυπώσεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Καλή εβδομάδα
anthivolon ευχαριστώ πολύ κοριτσάρα :) να την δοκιμάσεις :)
Φιλάκια πολλά
Καλή εβδομάδα
eleni ναι είναι γλυκιά πίτα. Καλά βάλε 1 κι 1 φύλλο αλλά όχι πολύ παχιά.
Πολλά φιλιά
Καλή εβδομάδα
SpIrToKoYto σου άρεσε το λέλουδο εε;;; εε να βάζω συχνότερα χεχε
Φιλάκιααααααααα
Καλή εβδομάδα
kiki χίλια ευχαριστώ κοριτσάρα
Φιλάκια
Καλή εβδομάδα
mia maria ευχαριστώ πολύυυυυυυυυυυυ έλα κερνάωωωω
Φιλάκια
Καλή εβδομάδα
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ αμέ έχει έλαααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιάαααααααα
Καλή εβδομάδα
Vita όντως τα άτιμα είναι νόστιμα
Πολλά φιλιά
Καλή εβδομάδα
Λίνα χίλια ευχαριστώ
Φιλάκια
Καλή εβδομάδα
simonmad πολύ ωραία ανάμνηση!!
Πολλά φιλιά
Καλή εβδομάδα
erifili φιλενάδαααααα κι εμένα καλέ μου έλειψες!!! Ναι βάλε σφολιάτα αλλά προσπάθησε να την λεπτύνεις λιγάκι :)
Φιλάκιαααααααα
Καλ΄ηεβδομάδα
Marion ΝΑ η ευκαιρία χεχε
Χίλια ευχαριστώ
Φιλάκια
Καλή εβδομάδα
manousina να στείλω;;; :)))
Πολλά φιλιά
Καλή εβδομάδα
JK O SKPOYTZAKOS ευχαριστώ πολύυυυυυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα
RIRI ευχαριστώ κοριτσάρα :)
Φιλάκια
Καλή εβδομάδα
Pansofix πολύ ωραία. Θα περιμένω εντυπώσεις
Φιλιά
Καλή εβδομάδα
ΝΑΤΑΣΑ ευχαριστώ πολύυυυυυυυυυ
Φιλάκια
Καλή εβδομάδα
Πολυ ωραία πίτα!Μοσχομύρισε ο τόπος!Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική Μαράκι μου!!!Δεν έχω φάει ποτέ και θέλω σαν τρελή να δοκομάσω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέεελεια και η ζύμη!!
Φιλάκιαα!
Πωπω βρε Αστέρι τι μου κάνεις μεσημεριάτικα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε εγώ τώρα να φάω τις ταπεινές μου μπάμιες!!
Μπράβο!!
Συγνώμη, αν διάβασα σωστά, δεν αναφέρεις πόσα αυγά χρησιμοποίησες. Υπολογιζω πως τρία πρέπει να ειναι ενταξει.
ΑπάντησηΔιαγραφήMinorakias έχεις απόλυτο δίκιο ... είχα ξεχάσει να τα γράψω στα υλικά της γέμισης. Ευχαριστώ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήAsteri αν δε βάλω τον τραχανά πρέπει να αυξήσω κάποιο υλικό ή να τον αντικαταστήσω με κάτι άλλο;Και δεν έχω τραχανά αλλά το βασικότερο δεν τον τρώω
ΑπάντησηΔιαγραφήφχαστώ
χχχ
Και λοιπόν;E allora? δυστηχώς δεν μου έρχεται κάποιο άλλο υλικό που θα μπορούσες να αντικαταστήσεις τον τραχανά, έτσι την φτιάχνω συνήθως. Τον τραχανά ούτε εγώ τον τρώω :) αλλά μέσα στην κρεμμυδόπιτα δεν τον καταλαβαίνεις. Λοιπόν άκου ... γράψε μου στο email μου (asteri.sta.lila@gmail.com) την δ/νση σου να σου στείλω :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Καλό σου βράδυ
Και λοιπόν;E allora? λοιπόν μου ήρθε φλασιά χαχαχα αντί του τραχανά. Θα βάλεις το γάλα σε κατσαρολίτσα με 4 κ.σ. κόρν φλάουρ. Ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή κρεμούλα. Μετά αυτή την κρέμα την ανακατεύεις με τα κρεμμύδια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑααα και βέβαια η πρόταση μου να σου στείλω τραχανά ισχύει :)
κοπελιές να βοηθήσω...???...είδα την ερώτηση της φίλης E allora σχετικά με τον τραχανά - γιατί δεν σας αρέσει..??...ε..??...-
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί να αντικατασταθεί με σιμιγδάλι,σε λιγότερη όμως ποσότητα,στο ένα φλυτζάνι...
( κερδίζω κανένα κομματάκι από τη πιτούλα σου ή τζάμπα ξεροσταλιάζω...?? )
ζζζζμουυυαατςςςς....-:))
SpIrToKoYto αχά!!! ναι καλέ και βέβαια με σιμιγδάλι δεν το σκέφτηκα καθόλου :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι βέβαια κερδίζεις ... όχι ένα κομμάτι αλλά όοοοσα θες!!!!!!!!
Πολλά ζβουριχτά φιλιά