Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010

Τυρόπιτα ........

Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection
......  από σόι ...... :)
Photobucket

















Την τυρόπιτα που θα σας δείξω σήμερα την φτιάχνει η μανούλα μου.
Με φύλλο κρούστας εμπορίου (δεν έχει την δική μου μούρλα η μάνα μου χαχαχα).
Την 1η φορά που την δοκίμασε ο άντρας μου, ξετρελάθηκε και την ζητάει συνέχεια.
Λοιπόν τι λέτε; πάμε να σας δείξω πως γίνετε;

Υλικά:
Για το φύλλο:
(αν θέλετε χρησιμοποιήστε φύλλο κρούστας εμπορίου)
4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. ελλ. καφέ ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ. γλ. αλάτι
1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό

λάδι extra για το άλειμμα των φύλλων

νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Για την γέμιση:
κασέρι χοντροτριμμένο 2 φλ.
φέτα μισό κιλό τριμμένη με τα χέρια
γκούντα χοντροτριμμένη 2 φλ.

γάλα φρ. 2 φλ. τσαγιού
4 αυγά
λίιιιγο αλάτι
πιπέρι

Τι κάνουμε:
Για το φύλλο:
Σε λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε στο κέντρο μια τρυπούλα και εκεί βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε να γίνει ένα εύπλαστο και όχι πολύ μαλακό ζυμαράκι αλλά όχι και σκληρό.














Το σκεπάζουμε με μια πετσετούλα και το αφήνουμε για καμιά ωρίτσα να ΄΄ξεκουραστεί''
Αφού λοιπόν το ζυμαράκι μας ΄΄ξεκουραστεί΄΄ κάνουμε 6 ισομεγέθη μπαλίτσες.














Βάζουμε 3 φύλλα κάτω και 3 πάνω.
Αλείφουμε με ένα πινέλο ένα μέτριου μεγέθους πυρέξ (χρησιμοποίησα οβάλ) και ανοίγουμε το 1ο φύλλο (λεπτό) με τον οκλά μας .














 Το στρώνουμε στο πυρέξ, το αλείφουμε με πινελάκι με λίγο λάδι και συνεχίζουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα 2 φύλλα.














Ανακατεύουμε τα τριμμένα τυριά σε ένα μπωλάκι.














Τα ρίχνουμε επάνω στα φύλλα (στο πυρέξ).














Ανοίγουμε και τα υπόλοιπα φύλλα (με την παραπάνω διαδικασία) τα στρώνουμε επάνω στην πίτα, κόβουμε το περισσευούμενο φύλλο & κλείνουμε την πίτα μας.














Σε μπωλάκι χτυπάμε τα αυγά με λίιγο αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε και το γάλα.













Χαράζουμε την πίτα μας και την περιλούζουμε με το μείγμα αυγά-γάλα.














Την βάζουμε για μια ώρα στο ψυγείο, να ΄΄τραβήξει΄΄ τα υγρά της.














Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στην κάτω σχάρα με αντιστάσεις πάνω-κάτω για 40 λεπτά και 10 λεπτά ακόμα με αντιστάσεις πάνω-κάτω και αέρα.
Η πίτα μας είναι έτοιμη προς κατανάλωση.
Photobucket

















Τρώγεται άνετα και την επόμενη μέρα.

Καλή σας όρεξη!!!
Print

34 σχόλια:

  1. θα με κάνεις να τρώω πίτες όλη μέρα!!καταπληκτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα την μαγειρευω το Σάββατο, θα δούμε αν το καταφέρω, διότι εδώ στην Ισπανία, το αλεύρι δεν είναι καλό και η μάζα είναι πάντα σκληρή.
    Ο σύζυγός μου, Χουάν Αντόνιο, σίγουρα θα σε ευχαριστήσει. Τρελαίνεται με τις τυρόπιτες και αυτή μου άφησε την μιρωδιά της.

    Πολλά φιλιά και καληνύχτα, καινουργία φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φουρτουνιασμενη ψυχη :) να την φτιάξεις, είναι πολύ καλή πίτα.
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. VERONICA MARSA χαίρομαι που θα δοκιμάσεις να την φτιάξεις, θα περιμένω εναγωνίως εντυπώσεις :) να δω αν θα αρέσει και του συζύγου σου :)
    Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να σου στείλω αλεύρι, θα σκεφτώ κάποιον τρόπο :)))))
    Πολλά φιλάκια και καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαπαπα!Αγαπημένη! πίτα!:)
    Χμ,βάσικα όλες οι πίτες είναι αγαπημένες για μένα τώρα που το σκέφτομαι!:))
    Και στη φωτογραφία φαίνεται τόοοσο νόστιμη!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το 1 μπράβο δεν φτάνει!
    Φαίνεται πολύ ωραία!
    Και κυρίως το οτι έχει σπιτικό φύλλο..τα λέει όλα!
    Αστεράτα φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αστεράτη τυρόπιτα!!!
    Χίλια μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ ναι χεχε αν προλάβει να μείνει... :P
    Πολλά φιλάκια
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Magda :)) αααα ναι κι εγώ μια μούρλα με τις πίτες τις έχω χιχι ... να'σαι καλά κοριτσάκι
    Φιλάκια πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. eva ευχαριστώωω πολύ.
    Είναι αρκετά νόστιμη μπορώ να πω ..
    Το σπιτικό φύλλο δεν το αλλάζω με τίποτα :)
    Πολλά αστροφιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. NATAΣΑ χίλια ευχαριστώ κοριτσάκι :)
    Φιλάκιαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ καλή και φαίνεται και χορταστική :)

    Και το φύλλο σου πολύ ωραίο

    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Marion ναι είναι τολμώ να πω νοστιμότατη και αρκετά χορταστική τυρόπιτα.
    Σ'εχυαριστώ πολύ!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευτυχώς που διάβασα πόσα μπαλάκια ζύμης είναι (6 συνολικά) γιατί νόμισα ότι θα πας για καμμιά 10αρια έτσι που είδα τα κομμάτια της πίτας, και κάτι έπαθα πρωί-πρωί Αστέρι μου :-)

    Και με του εμπορίου ωραία γίνεται, αλλά με την πιο τεμπελίστική μέθοδο εκείνη του "αστεριού" με τα επαναλαμβανόμενα φύλλα μέσα σ' ένα!

    Από γεύση δεν το σχολιάζω, γιατί τα υλικά το λένε από μόνα τους :-))
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Penelope χεχε είχα σκοπό να ανοίξω παραπάνω αλλά ....... ψιτ μην το πεις πουθενά χιχι ήμουν λίγο κουρασμένη και δεν ..... :P
    Ναι και με του εμπορίου μια χαρά γίνετε αλλά δεν τα πάω καλά μαζί του χαχαχα
    Εννοείς την μέθοδο του ήλιου εεε; :)))
    Σ'ευχαριστώ, δοκίμασε την, είναι ωραία πιτούλα
    Φιλούμπεςςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα! Αυτή είναι τυρόπιτα.
    Αλλά δύσκολη μου φαίνεται για τα δικά μου δεδομένα.
    Οποτε έχω χρόνο όμως θα την προσπαθήσω.
    ΚΑΛΟ ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αστρο-Συμμορίτες, δοκίμασε να την φτιάξεις και άμα χρησιμοποιήσεις έτοιμο φύλλο εμπορίου είναι πολύ εύκολη πίτα :)))
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλώς σε βρίσκω Αστέρι!
    Λιχουδιές είδα, μεσημεράκι είναι.. άνοιξε η όρεξη!

    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχω μία πείνααααααα και εσύ μου την κάνεις μεγλαύτερη χιχι! Φαίνεται νοστιμότατη!!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πωπω μου τρεχουν τα σαλια!!! Τι μου κανες τωρα? Θα βαλω την μαμα μου να μου φτιαξει!!

    Ευχαριστουμε!Καλο Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Eπιτέλους τα κατάφερα κι εγώ να μπω, μόλις ήρθε το κούριερ με την τυρόπιτα, την ζέστανα και την τσακίσαμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    σουπερ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. πεντανοστιμη φαινεται αλλα μαλλον θα ακολουθησω κι εγω τη μαμα σου στο φυλλο του εμποριου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. καινούριο σπιτικό,άργησα να το πάρω χαμπάρι....αλλά εγκαταστάθηκα :))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα καλώς όρισες!
    Έλα να σε τρατάρω :)))

    Καλό απόγευμα και καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. post2.soo καλώς ήρθες :)) σ' ευχαριστώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Roula να την βάλεις να στην φτιάξει :)
    Σ' ευχαριστώ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Λίλα στην έφερε εεε;;; :P καλή χώνεψη χιχιχιχι
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. apinkdreamer να την φτιάξεις με έτοιμο φύλλο, μια χαρά γίνετε απλά εγώ είμαι ''τσακωμένη'' μαζί του χεχε
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Kαι λοιπόν;E allora? καλώς την!
    Φιλάκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Είπες μια υπερβολή!

    "Τρώγεται άνετα και την επόμενη μέρα."

    Προλαβαίνει να την βρει το πρωί ;;;

    Αυτό το σύστημα με το αυγόγαλα και πλημμύρα από πάνω το έκαμνε η μητέρα μου.
    Το είχα ξεχάσει.
    Εγώ τα ανακατεύω με τα τυριά και από πάνω μόνο λίγο κρόκο αραιωμένο με νερό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ καλώς τον!!!
    Έχεις δίκιο ήταν υπερβολή αυτό που είπα χεχεχεχεχεχε :)
    Και εμένα η μανούλα μου, μου το έχει μάθει αυτό με το αυγό και την ΄΄πλημμύρα΄΄ από πάνω, όπως και έγραψα στην συνταγή.
    Ευκαιρία τώρα που στο θύμησα :)) να το ξανακάνεις.
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Looks so delicious!
    Lúcia
    www.fazemosdeconta.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αστεράτα σχόλια

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails