Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

Λεμονόπιτα ......

Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection
super ......... :)
Photobucket

















Σήμερα θέλω να σας κεράσω το αγαπημένο μου γλυκό.
Χωρίς πολλά λόγια, πάμε να σας δείξω πως γίνετε.

ΥΛΙΚΑ:
Για την βάση:
1,5 φλ. του καφέ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. βούτυρο
3 κ.σ. παγωμένο νερό
Για την γέμιση:
μισό φλ. του καφέ κορν φλάουρ
μισό φλ. του καφέ νερό
1 φλ. τσαγιού χυμό λεμονιού
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
3/4 φλ. του καφέ ζάχαρη άχνη
6 κρόκοι αυγών
2 κ.σ. βούτυρο
Για την μαρέγκα:
6 ασπράδια αυγών
3/4 φλ. του καφέ ζάχαρη άχνη


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Για την βάση:
Σε λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη άχνη & το βούτυρο σε μικρά κομματάκια.
Τρίβουμε με τα χέρια μας να σχηματιστούν ψίχουλα.














Προσθέστε το νερό και ζυμώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
Βγάλτε την ζύμη από την λεκάνη και βάλτε τη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε ελαφρά.
Τώρα ανοίξτε την ζύμη (ανάμεσα σε 2 πλαστικές μεμβράνες) σε στρογγυλό φύλλο (όχι πάρα πολύ λεπτό & περίπου 20 εκ. διάμετρος)














Παίρνετε ένα τσέρκι  και το τοποθετείται επάνω σε ένα ταψάκι, στρωμμένο με χαρτί ψησίματος.
Βγάζετε την πάνω μεμβράνη από την ζύμη και με την βοήθεια της κάτω (μεμβράνης) τοποθετείται την ζύμη στο τσέρκι, το στρώνετε καλά και κόβετε την ζύμη που περισσεύει στο χείλος του τσέρκι.














Βάζετε για μισή ώρα στο ψυγείο.
Αφού περάσει η μισή ώρα βάζετε μια λαδόκολα μέσα στην ζύμη (εμένα μου είχε τελειώσει και χρησιμοποίησα αλουμινόχαρτο χαχα αλλά μια χαρά έκανα την δουλειά μου) και γεμίζετε με ρύζι.














Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στην κάτω σχάρα με αντιστάσεις πάνω-κάτω για 10 λεπτάκια, μετά βγάζετε την λαδόκολα με το ρύζι (ή το αλουμινόχαρτο χιχιχι) και ψήνετε για ακόμα 10 λεπτά.














Την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Για την γέμιση:
Σε μια κουπίτσα βάλτε το κορν φλάουρ με το μισό νερό και ανακατέψτε καλά.
Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι βάλτε το υπόλοιπο νερό, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, την ζάχαρη άχνη και τους κρόκους.
Βάλτε το στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά και ανακατώστε με έναν αυγοδάρτη να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και προσθέστε το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας ζωηρά μέχρι να πήξει το μείγμα.
Αποσύρετε από την φωτιά, προσθέτε το βούτυρο και ανακατέψτε καλά.
Σκεπάστε με μια μεβράνη και αφήστε την κρέμα να κρυώσει.














Για την μαρέγκα:
Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια των αυγών και χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να στέκετε η μαρέγκα.
Σιγά-σιγά προσθέτετε την ζάχαρη άχνη και συνεχίζετε το χτύπημα να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.














Έτοιμη η μαρέγκα μας.

Στήσιμο του γλυκού:
Παίρνετε το τσέρκι με το ψημένο ζυμαράκι, βάζετε επάνω του την κρέμα και τέλος επάνω στην κρέμα στρώνουμε την μαρέγκα, ΄΄αγριευοντάς΄΄ την με μια σπάτουλα ή πιρούνι.














Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω-κάτω και αέρα για 20 λεπτά, να ροδίσει.
Την βγάζετε από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει καλά. Βγάζετε το τσέρκι και με την βοήθεια της λαδόκολας την τοποθετούμε στην πιατέλα που θέλουμε να  την σερβίρουμε.
Η λεμονοπιτά μας είναι έτοιμη.
Photobucket

















Καλή σας απόλαυση!!!
Σημείωση: Μπορείτε να την φτιάξετε και σε ταρτιέρα, απλά στο τσέρκι είναι πιο εύκολο μετά αφού βγει, να σερβιριστεί άθικτο το κομμάτι γλυκού χωρίς να σπάσει.

Print

57 σχόλια:

  1. Τι πιο ωραίο να ξεκινήσω την εβδομάδα με ένα κομμάτι από την γλυκιά σου λεμονόπιτα....Καλημέρα και καλή βδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεμονόπιτα δεν φτιάχνω γιατί δεν μου αρέσει η μαρέγκα.
    Τυχαία είδα σε βίντεο εκπομπής μαγειρικής μια πρόταση για την καλύτερη μαρέγκα.Ζεσταίνει τη ζάχαρη πριν την προσθέσει στο μίξερ για χτύπημα.
    Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το αποτέλεσμα.
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. OYAAAAAAAAAAOYYYYYYYYYY !!!!
    Το μόνο επιφώνημα που καλύπτει την γεύση του λεμονιού σε μια πίτα τέτοια!!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάναμε παλιότερα, λίγο διαφορετική, κυρίως μετά τα Χριστούγεννα.
    Σήμερα μου το θύμισες και είναι καιρός να γίνει.
    Έχεις μερικές λεπτομέρειες που μου φαινονται σπουδαίες.
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλή εβδομάδα.μου τρέχουν τα σάλια με την υπέροχη λεμονόπιτά σου.φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΑΤΑΣΑ :) σ'ευχαριστώ κοριτσάκι :)
    Καλή εβδομάδα και σε σένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξανθή ευχαριστώ για το tip. Θα το δοκιμάσω
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και το δικό μου αγαπημένο γλυκό!!!!Να είσαι πάντα καλά, αστεράκι-Μαρία!!!!sidarieva εδω!!!Και αν θες δες κατι δικό μου....(μια και είσαι μεγάλη φαν των ιστολογίων!!!!)
    http://evasbooks.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Penelope ευχαριστώωωωωω
    Καλή εβδομάδα και σε σένα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ δοκίμασε την, είναι πολύ νόστιμη :)
    Σ'ευχαριστώ πολύ, προσπαθώ όσο μπορώ να τα γράφω αναλυτικά :)
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. φουρτουνιασμενη ψυχη να στείλω κομματάκι; χεχε
    Φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Eva Krokidi καλώς την sidarieva χρόνια και ζαμάνια! πολύ χάρηκα.
    Θα έρθω ..... θα έρθω!
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλως όρισες στις ιστορίες μου!!Και μια και έπεσες στο τέλος, ξεκίνα από την αρχή...μέχρι να ανέβει η επόμενη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    Ωραία συνταγή θες να ξεκινήσεις με τα δάχτυλα από το μίξερ. Καλό καλοκαίρι από αύριο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. sidarieva καλώς σε βρήκα!!! θα ξεκινήσω απ' την αρχή σιγά-σιγά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΡΟΥΛΑ σ'ευχαριστώ πολύ ... άσε έτρωγα την μαρέγκα πάνω από την σπάτουλα (μετά βέβαια μπήκε στα άπλυτα χεχε) που χρησιμοποίησα για την βάλω στο τσέρκι.
    Καλή εβδομάδα & καλόοοοο καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. υπέροχη σου έχει γίνει!! παίρνω το κομμάτι μου για τον απογευματινό μου καφέ, θα είναι σούπερ !!!

    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αsteri μου ήρθα να ανταποδώσω την επίσκεψη! Τι νοστιμιές είναι αυτές που φτιάχνεις!!! Μ'αρέσει πολύ το λεμόνι και δεν έχω φάει ποτέ τέτοια πίτα! Θα τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. λενονατοτέλειο!!!!!! μεγάλο κομμάτι please!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΤΗΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΩ !!!
    ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΟΛΑ ΩΡΑΙΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ !!!!!!!!!ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΟ ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΕΡΙΚΗ !!!!ΧΑΧΑΧΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Maria πάρε ... πάρε :))) σ'ευχαριστώ πολύ
    Σμουάτςςςςςςςςςςςςςςςς
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΝΑΝΤΙΑ σ'ευχαριστώ πολύ!
    Αφού σου αρέσει το λεμόνι, δοκίμασε να την φτιάξεις, να δεις που θα γίνει το αγαπημένο σου γλυκό :)
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ ένα πελώωωριιοοοο κομμάτι για σένα χεχε
    Πολλά φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ καλησπέρα και από μένα & σ'ευχαριστώ πολύ!
    Κάνε μια προσπάθεια :)))) μπορεί και να ΄΄κολλήσεις΄΄ χεχε
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μου βρήκες το κουμπί! Έχω τρέλα στα γλυκά που έχουν λεμόνι.Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το φτιάξω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. post2.soo χεχε πολύ χαίρομαι.
    Να το φτιάξεις, θα ξετρελαθείς με την γεύση του :)
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΧΑΜΟΓΕΛΑ:)))

    ΤΕΛΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΠΑΡΩ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Λατρεύω το λεμόνι σε γλυκό , σε φαγητό, σε κρέμα σε τσιζ κέικ. Όταν πήγαμε στη Βουλγαρία έφαγα ένα λεμον πάι που στην αρχή μου άρεσε μα μετά ( γιατί η γεύση φαίνεται μετά απο 1-2 λεπτά όχι όταν το μασας) ένοιωσα οτι το λεμόνι που υπ΄πηρχε μέσα ήταν απο ..ξυνό και δεν νομίζω οτι έκαμνα λάθος.Απο επάνω είχε καψαλισμένη επιφάνεια με φλόγηστρο όπως στο καζάν ντι πι. Θ ατην κάνω τη δική σου συνταγή στα σίγουρα, θέλω να την δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ειναι το αγαπημενο μου μη σοκολατενιο γλυκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δεν έχω φτιάξει ποτέ λεμονόπιτα! Ευκαιρία....

    Σε ευχαριστώ πολύ πολύ για το ωραίο σου σχόλιο και για τις ευχές σου στο μπλογκ μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. SKROYTZAKO να΄σαι καλά ... να'σαι πάντα καλά, πάντα με χαμόγελα παρόλες τις δυσκολίες :))))
    Να πάρεις όσα κομμάτια θες.
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. αχτίδα γλυκειά μου! δοκιμασε την και είμαι σίγουρη πως θα σου αρέσει!
    Πολλά φιλάκια
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Pansofix και μένα χεχε
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανεράιδα δοκίμασε την και θα με θυμηθείς :)
    Οι ευχές ήταν μέσα από την καρδιά μου!
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Aστεράκι μου...έγραψες πάλι!!!
    φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. eva σ'ευχαριστώ πολύ! είσαι γλύκας :)
    Φιλάκια
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Και εμένα είναι από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά! Αστεράτο το γλυκό σου! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Το απόλυτο γλυκό, ήρθα κι εγώ η ... ξινή να πάρω το κομματάκι μου;-)
    Καλή βδομάδα Αστεράκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Asteraki πολυ ωραια και αγαπημενο γλυκάκι..και μυρωδατο.

    Μου αρεσει πολυυυυ

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. big mama χίλια ευχαριστώ.
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΕΛΕΝΑ χεχεχε και εμένα ξυνή με φωνάζουν επειδή μου αρέσουν τα ξυνά χιχι
    Φιλιά κοπελάρα μου
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Marion γλυκειά μου σ'ευχαριστώ πολύυυυ
    Φιλάκια
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Μετά την σοκολάτα και το κάστανο, έρχεται η λεμονόπιτα στη λίστα με τα αγαπημένα μου γλυκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Και σε αυτό ταιριάζουμε! Η λέμον πάι είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά!
    Με γεια το καινούργιο σπιτικό! Και καλό μήνα Αστεράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Tina ωωω ναι και η σοκολάτα μου αρέσει και το κάστανο! αλλά στην λεμονόπιτα έχω μια αδυναμία λόγω του λεμονιού :) μου αρέσουν τα ξυνά χεχεχε
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αγγελική καλώς την μου!!!!!! σ'ευχαριστώ πολύ!!!!!! καλό μήνα :))))))
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Τέλειο το άρωμα στο λεμονογλυκάκι σου. Αστεράτο θα έλεγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ειρήνη :))))) ευχαριστώωωωωωωω
    Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. αμ έχω χάσει επεισόδια με τη δουλειά...ρίχνω βόλτα και παίρνω απ'ολα..
    Καλό Μήνα και φιλιάαααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Δεν είναι μόνο δικό σου αγαπημένο γλυκό, είναι και δικό μου...
    Γι΄αυτό αρπάζω ένα κομματάκι και φεύγω... πάω να πιω τον καφέ μου

    Καλό μήνα να έχουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. SpIrToKoYto εμμμμμ η πολύ δουλειά ΄΄τρώει΄΄ τον αφέντη χιχιχιχιχιχιχιχιχι
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. painter και σένα σου αρέσει εε; μα δεν είναι υπέροχο γλυκό;
    Πολλά φιλάκια :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Εδώ στην Κέρκυρα τα λεμόνια και το κουμ κουατ περισεύουν!Φαίνεται καταπληκτικό γλυκό ...Θα το φτιάξω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. alexia ααα πάρα πολύ ωραία!!!! τέλεια ... θα περιμένω εντυπώσεις!
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Εισαι πραγματι αστερι!!! αυτη τη συνταγη την εψαχνα καιρο.Να 'σαι καλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗ ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΑΛΛΑ ΕΒΓΑΛΕ ΠΟΛΥ ΖΟΥΜΙ (ΓΙΑΤΙ?)
    ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΕΝΩ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΕΒΓΑΛΕ ΠΟΛΛΑ ΥΓΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου απαντώ σήμερα γιατί έλειπα σε διακοπές :)))))
      Χαίρομαι που την έφτιαξες.
      Πιθανόν να μην χτύπησες πολύ καλά την μαρέγκα και επίσης να μην ψήθηκε καλά και γι' αυτό μάλλον σου έβγαλε υγρά :)))))

      Διαγραφή

Αστεράτα σχόλια

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails