ό,τι πρέπει για κολατσιό & όχι μόνο!
Υλικά:
μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 φακ. ξερή μαγιά
1 φλ. ελλ. καφέ ελαιόλαδο
1 φλ. νερό χλιαρό
Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, κάνουμε στο κέντρο μια γουβίτσα και βάζουμε εκεί το αλάτι, την ζάχαρη, την μαγιά, το λάδι και το χλιαρό νεράκι.
Ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Σκεπάζουμε με μια πετσετούλα και την αφήνουμε για καμιά ωρίτσα να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, παίρνουμε μπαλάκια στο μέγεθος πορτοκαλιού και σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια με τα χέρια μας (ανοίγει πολύ εύκολα) ή με έναν μικρό πλάστη (ροδελίτσα) τα ανοίγουμε σε λαγανίτσες μικρές
Tα τοποθετείτε σε ταψάκια αλειμένα με λίγο λάδι ή στρωμένα με χαρτί ψησίματος.
Τα σκεπάζετε πάλι με μια πετσέτα και τα αφήνετε πάλι για καμιά ώρα.
Αφού περάσει η ώρα τα πατάτε ελαφρά με τα δακτυλά σας επάνω να κάνουν ΄΄τρυπούλες΄΄ και τα αλείφετε με λάδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω και αέρα (γιατί έβαλα 2 ταψιά και στον μισό χρόνο ψησίματος, κάνουμε τα ταψιά τούμπαλιν) για μισή ώρα.
Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα βάζουμε επάνω σε σχαρίτσες να κρυώσουν.
Τώρα τα λαγανάκια μας είναι έτοιμα προς κατανάλωση, είτε συνοδεία με το φαγητό μας, είτε γεμισμένα με ό,τι θέλουμε για κολατσιό.
Καλή σας επιτυχία!!!
(Μου βγήκαν 7 λαγανάκια με την δόση που δίνω)
Asterati Kouzina |
Υλικά:
μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 φακ. ξερή μαγιά
1 φλ. ελλ. καφέ ελαιόλαδο
1 φλ. νερό χλιαρό
Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, κάνουμε στο κέντρο μια γουβίτσα και βάζουμε εκεί το αλάτι, την ζάχαρη, την μαγιά, το λάδι και το χλιαρό νεράκι.
Ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Σκεπάζουμε με μια πετσετούλα και την αφήνουμε για καμιά ωρίτσα να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, παίρνουμε μπαλάκια στο μέγεθος πορτοκαλιού και σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια με τα χέρια μας (ανοίγει πολύ εύκολα) ή με έναν μικρό πλάστη (ροδελίτσα) τα ανοίγουμε σε λαγανίτσες μικρές
Tα τοποθετείτε σε ταψάκια αλειμένα με λίγο λάδι ή στρωμένα με χαρτί ψησίματος.
Τα σκεπάζετε πάλι με μια πετσέτα και τα αφήνετε πάλι για καμιά ώρα.
Αφού περάσει η ώρα τα πατάτε ελαφρά με τα δακτυλά σας επάνω να κάνουν ΄΄τρυπούλες΄΄ και τα αλείφετε με λάδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω και αέρα (γιατί έβαλα 2 ταψιά και στον μισό χρόνο ψησίματος, κάνουμε τα ταψιά τούμπαλιν) για μισή ώρα.
Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα βάζουμε επάνω σε σχαρίτσες να κρυώσουν.
Τώρα τα λαγανάκια μας είναι έτοιμα προς κατανάλωση, είτε συνοδεία με το φαγητό μας, είτε γεμισμένα με ό,τι θέλουμε για κολατσιό.
Asterati Kouzina |
Καλή σας επιτυχία!!!
(Μου βγήκαν 7 λαγανάκια με την δόση που δίνω)
UP DATE 8/3/2011
Ο φίλος ORFEAS έφτιαξε λαγάνα με την παρούσα συνταγή και μου έγραψε:
Σου στέλνω αυτές τις φωτογραφίες που έβγαλα όταν με μισό κιλό αλεύρι έκανα μία λαγάνα σου και 4 κουλούρια όλα ψημένα στο ρομπότ.Έγιναν πεντανόστιμα αφράτα μέσα και τραγανά.ORFEAS-Asterati Kouzina |
Asterati Kouzina |
asteraki δεν τα καταφερνω καλα στα ψωμακια! θα μου στειλεις μερικα;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήπροσπαθω να γινω αναγνωστρια στο face book σου αλλα μου λεει οτι το μπλογκ δεν υπαρχει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω μια σαλάτα μπροστά μου, δε στέλνεις μια λαγανίτσα να την βουτήξω στο λαδάκι????
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά !!αστεράτες λαγανίτσες δεν θα ήταν και πετυχημένες και νόστιμες;φιλάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι φοβερή! Αριστη συνταγή! Μπράβο σου! Και πολύ καλή ιδέα με τις γεμίσεις που τα έχεις σερβίρει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τις ζύμες και τα ψωμιά έχω πάθος! Φαίνονται εύκολα και γευστικά αστεράκι! Θα τα φτιάξω! Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελειες λαγανιτσες, μου θυμιζουν τα τζιαπατα που αγοραζω απο τον φουρνο μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ και να είχα μια λαγανίτσα για πρωινό...Φαίνονται τόσο τραγανές και λαχταριστές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Αστέρι μου
καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήμας κατέστρεψες! μπορώ να έχω απο την τελευταία φωτό αυτό που είναι στη μέση επάνω? :Ρ
Τέλεια τα λαγανάκια. Ένα τέτοιο σαντουιτσάκι να είχα στο γραφείο και τι στον κόσμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα που θα φτιάξω ψωμί θα κάνω και αυτά. Πολύ μου αρέσουν. Και για σάντουιτς αλήθεια θα είναι τέλεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!
Μπράβο ρε κοπέλα μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε μέρα με εντυπωσιάζεις με όλες αυτές τις ιδέες σου!!!
Χρυσά τα χεράκια σου!!!
Φιλάκια πολλά καλημέρα!
Αχ, τι όμορφα! Και φαίνονται και σχετικά εύκολα! Αυτά μέχρι και εγώ θα τα φτιάξω:)
ΑπάντησηΔιαγραφήαχ, ψοφάνε για γέμιση κάθε είδους, εγώ βέβαια τα ταράζω και σκέτα!!!!! έκανες και πολλά βλέπω για να κεραστώ μπόλικα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί να πει κανείς όχι σε τέτοια πρόταση, με τόσες "προοπτικές";;; Εξαιρετικά τα λαγανάκια σου αστέρι μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Καλό απόγευμα
Καλέ όπως το είδα κι ήμουν και λίγο αφηρημένη λέω ήρθε Καθαρά Δευτέρα;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα για σάντουιτς
Ψωμάκι από τα χέρια σου!!!! πεντανόστιμο θα είναι !!! Πολύ ωραίο και γεμισμένο
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίπαμε, στα ψωμάκια και στα ζυμώματα δεν σε φτάνει καμία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Μαράκι!!
Super τα λαγανάκια!=)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια για sandwich & όχι μόνο!
Πωωω γουργουρίζει η κοιλιά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να τα φάω όλα! Μπορώ?
χιχι
έπεσα σε ανάρτηση-θησαυρό ομορφούλα μου???????/
ΑπάντησηΔιαγραφήτι καλά......
φιλάκια γλυκό μου αστέρι!!
Σας ευχαριστώ πάαααρα πολύ για τα γλυκά σας σχόλια!!!!! είστε γλύκες!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή(apinkdreamer συγγνώμη που άργησα να σου απαντήσω σχετικά με το facebook αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει και στο λέει αυτό...ότι δεν υπάρχει δηλαδή :(
Εμένα μου το βγάζει κανονικά)
Φιλιάαααααααααααααααααααααα
Τα φαντάζεσαι κομμένα στη μέση με τυροκαυτερή;
ΑπάντησηΔιαγραφήkiki ωωωωωωωωω ναι!! και τα φαντάζομαι και το έχω κάνει χεχεχεχε γιάμ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣμουάτςςςςςςςςςςςς
Μια χαρά κι αυτά θα φτιάξω στον άντρα μου που δεν του αρέσει η πολλή ψίχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή