Asterati Kouzina |
(Σας δίνω την δόση που έφτιαξα πέρυσι).
Υλικά:
10 φιρίκια
μισό κιλό ζάχαρη
1 φλυτζάνι νερό
λίγο χυμό λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλας
αμύγδαλα (ξεφλουδισμένα)
2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζας (αν δεν έχετε βάλτε 2 βανίλιες)
Τι κάνουμε:
Ξεφλουδίζουμε με το μαχαίρι τα φιρίκια και με το ειδικό εργαλείο τα καθαρίζουμε εσωτερικά.Τα βάζουμε σε μία λεκανίτσα με νερό και τον χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
μισό κιλό ζάχαρη
1 φλυτζάνι νερό
λίγο χυμό λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλας
αμύγδαλα (ξεφλουδισμένα)
2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζας (αν δεν έχετε βάλτε 2 βανίλιες)
Τι κάνουμε:
Ξεφλουδίζουμε με το μαχαίρι τα φιρίκια και με το ειδικό εργαλείο τα καθαρίζουμε εσωτερικά.Τα βάζουμε σε μία λεκανίτσα με νερό και τον χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Εν τω μεταξύ βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και τα ξύλα κανέλας να βράσει περίπου 5 λεπτάκια.
Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, σβήνουμε το μάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε ως έχει μέχρι την επόμενη μέρα.
Την επόμενη μέρα αφαιρούμε από την κατσαρόλα μας τα φιρίκια και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι (όχι πάρα πολύ και πήξει).
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα φιρίκια , τα φυλλαράκια αρμπαρόριζας και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα στην κατσαρόλα.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Το φυλάμε σε γυάλινα βαζάκια αποστειρωμένα.
Καλή επιτυχία!!!
Τέλειο γλυκό όλο μυρωδιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήσκέτη γλύκα!!!!!! καλέ λίγα έφτιαξες, τόσος κόσμος θα φάει!!!!! χχιχιιι!!!!! φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο γλυκάκι.Θέλω όμως να μου πεις πως τα προλαβαίνεις όλα αυτά.Εγώ ή τεμπέλα είμαι ή πολύ αργή.Μαράκι μου μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά του μήλου και της κανέλλας.Κι'αυτή η αρμπαρόριζα με τρελαίνει.Δεν κατάφερα ποτέ μου όμως να έχω ενα γλαστράκι.Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πρόλαβες....χιχιχι!! Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ έφτιαξα το κυδωνάκι και θα το κάνω αυτές τις μέρες!
Και του χρόνου Μαράκι!!!
Εισαι Αστερι!!!Και δεν ηξερα τι να κανω τοσα Φιρικια που εχω!..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστω και σε φιλω.
Μοσχοβόλισε ως εδώ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμ!!!τι ωραίο γλυκό!!!μήλο και κυδώνι , απο τα αγαπημένα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Προχθες είδα αυτά τα φρούτα σε ένα μπακάλικο, αλλά δεν είχε διαβάσει τη συνταγή σου. Πρόκειται για ένα μικρό φρούτο όπως τα μήλα, αλλά όταν τα τρώς σου αφήνουν το στόμα σου σαν να έφαγες ένα παπούτσι! Εμείς τα λέμε jinjol, τσίντσολ, στα καταλάνικα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια.
Φαίνεται υπέροχο και το χρώμα καταπληκτικό!!! Μπράβο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTέλειο γλυκάκι..και η αρμπαρόριζα του πάει πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου Μαράκι, σου πέτυχε τέλεια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
μμμμμμ...η εικονα καταπληκτικη !!!αλλα και η συνταγη αψογη!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλάμε για αστεράτο γλυκό! Το έχεις δοκιμάσει με γιαουρτάκι; Δοκίμασε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην ίδια έμπνευση είχαμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφτιαξα κι εγώ αυτό το Σαββατοκύριακο. Ανάρτηση προσεχώς, γιατί τρέχω και δεν φτάνω!
Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα
Θέλεις να συμμετάσχεις στην Λογοτεχνική Πέμπτη (στα ελληνικά) που οργάνωσα στο blog Big Mama; Ελπίζω να σου αρέσει η ιδέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!