Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

Μελιτζάνες παπουτσάκια!

ΤΟ φαγητό!!!

Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection

Υλικά:
3 μελιτζάνες φλάσκες
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 ντομάτες
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
μαϊντανό ψιλοκομμένο 5-6 κ.σ.
αλάτι 
πιπέρι
extra ελαιόλαδο για το τηγάνισμα των μελιτζάνων

Για την μπεσαμέλ:
6 κ.σ. αλεύρι
5 κ.σ. βούτυρο
2 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
1 φλ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα
2 αυγά

extra: κεφαλογραβιέρα μισό φλ. τσαγιού (για το πασπάλισμα)

Τι κάνουμε:
Κατ' αρχάς πλένουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα κοτσάνια τους

Τις κόβουμε στην μέση κατά μήκος, αδειάζουμε την ψίχα, τις αλατίζουμε ελαφρά και τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό να ξεπικρίσουν

Πάμε να φτιάξουμε τώρα τον κιμά. Βάζουμε τις ντομάτες στο multi και τις κάνουμε κομματάκια (όχι τελείως λιωμένες)

Σε φαρδύ και βαθύ τηγάνι βάζουμε το 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το ψιλοκομμένο σκόρδο να τσιγαριστούν ελαφρά. Προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό, τις ντομάτες και μισό φλ. τσαγιού ζεστό νερό.

Σκεπάζουμε με το καπάκι (πλαγιαστό) και μαγειρεύουμε (σε μέτρια φωτιά, από 1->9 το έβαλα στο 5) μέχρι να ''πιεί'' τα πολλά υγρά του.

Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε καλά με μια πετσέτα

Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες (να μαραθούν). Τις βάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το επιπλέον λάδι

Πάμε να φτιάξουμε την μπεσαμέλ. Βάζουμε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι το βούτυρο με το αλεύρι και το τσιγαρίζουμε να ξανθύνει

Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη μέχρι να ''δέσει'' η κρέμα


Σβήνουμε την φωτιά στο μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι (τριμμένο) και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από την φωτιά

Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ ή ταψί και στρώνουμε τις μελιτζάνες

Τις γεμίζουμε με τον κιμά και επάνω τους βάζουμε μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το extra τυρί (το μισό φλ. τσαγιού)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω, στο προτελευταίο ράφι από κάτω, μέχρι να ροδίσει η κρέμα.

Καλή σας όρεξη!!!
(Μπορείτε αν δεν θέλετε να τηγανίσετε τις μελιτζάνες (για διάφορους λόγους) να τις περάσετε με πινέλο ελαιόλαδο και να τις ψήσετε στον φούρνο στο γκριλ, απλά η κλασσική συνταγή είναι να είναι τηγανισμένες και άλλωστε δεν τις τρώμε κάθε μέρα έτσι :D)
Print Friendly and PDF

17 σχόλια:

  1. Ό,τι πιο ωραίο διάβασα σήμερα το διάβασα εδώ. Δεν τα έχω φτιάξει ακόμα φέτος το καλοκαίρι, θα τα βάλω στο πρόγραμμα με τις οδηγίες σου. Να σαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπελαλίδικο μα πεντανόστιμο φαγητό!!!!Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο, εκτελεσμένο τέλεια απο τα χεράκια σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ! Που είσαι; Έρχομαι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ θα ήθελα να ήμουν στο τραπέζι σου σήμερα. Από τα αγαπημένα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά οντως ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ...συνφωνώ με την mia maria..Αστεράτη μου..και επειδή είμαι μακρυά βλέπε [Κρητη] και δεν μπορώ να έρθω να με φιλέψεις..στήλε κανένα κομμάτι με κούριερ πλίζζζζζ μία εναλακτική..να ψήσουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο με λίγο λαδάκι επάνω; θα γίνουν όχι τοσο νοστιμες όσο οι δικές σου αλλά λι γο πιο ελαφριες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικά ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ, υπέροχη γεύση!!!!!! Επειδή δεν τις φτιάχνουμε και κάθε μέρα, μπορούμε να αμαρτήσουμε και να τις τηγανίσουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί μας το κάνεις αυτό? Που θα βρω εγώ τώρα μελιτζάνες παπουτσάκια...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ε, καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνες γίνεται?
    Ψηφίζω κι εγώ τηγανιτές με τον παραδοσιακό τρόπο και μετά για εξιλέωση τρεις μέρες ντοματοσαλάτα! :)
    Έκανες τα σάλια μας να τρέξουν και πάλι!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κλασικο, καλοκαιρινο, διαχρονικο και αγαπημενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εμείς που κάνουμε συχνά παπουτσάκια και μουσακάδες, τις ψήνουμε τις μελιτζάνες.
    Πότε πότε υποκύπτω στην αμαρτία και τις κάνω τηγανητές. Άλλη νοστιμιά, αλλά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κλασικό και αγαπημένο φαγητό οι μελιτζάνες παπαουτσάκια! Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. τί είναι αυτά που μου κάνεις κοριτσάκι μου...???
    τρελαίνομαι για παπουτσάκια αλλά δεν τα φτιάχνω γιατί το σκασμένο μου δεν τα τρώει...
    ως εκ τούτου,να έχεις το νού σου στο κουδούνι...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να σαι καλά βρε Μαράκι μου με το ωραίο σου φαγάκι, είχω μια πείνα που δεν σε βλέπω μπροστά μου !!!!!!!!

    γεια στα χεράκια σου

    φιλια πολλά και καλό σ/κ

    Maria B.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αχ μας άνοιξες την όρεξη! Λατρεμένο φαγητό τα παπουτσάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όπως ακριβώς το είπες... ΤΟ φαγητό!!!

    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όντως ΤΟ φαγητό!!!! Το λιγουρεύτηκα!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. υπαρχει κατι για εσενα στο μπλογκ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αστεράτα σχόλια

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails