Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

Κιμαδόπιτα ΙΙ ...

και ζαρωμένη και στριμμένη αλλά δεν μπορείς να της αντισταθείς!!!
Protected by Copyscape Online Plagiarism Detection

Υλικά:
(αν δεν θέλετε να φτιάξετε δικό σας φύλλο, χρησιμοποιήστε έτοιμο κρούστας εμπορίου)
Για το φύλλο:
μισό κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
ελαιόλαδο 1 σφηνάκι
2 κ.σ. τσίπουρο
λίγο αλάτι
1 κούπα τσαγιού χλιαρό νερό
Για την γέμιση:
3/4 μοσχαρίσιο κιμά
μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
6 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
αλάτι
πιπέρι
κρασί λευκό 2 κούπες τσαγιού

νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
μια λεπτή βέργα για το τύλιγμα και σούρωμα

Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε λεκάνη όλα τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη.

Πάμε τώρα να φτιάξουμε τον κιμά. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει ελαφρά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να ''μαραθούν΄΄

Ρίχνουμε και τον κιμά να τσιγαριστεί, αλάτι, πιπέρι και τέλος προσθέτουμε το κρασί. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά (1->9 το έβαλα στο 5)

Αφού περάσει η μισή ώρα βρασμού του κιμά, βάζουμε ένα σουρωτήρι μέσα σε μια λεκάνη και ρίχνουμε εκεί τον κιμά να κρυώσει (έτσι βάζοντας το σουρωτήρι μέσα στην λεκάνη, μας μένει ο κιμάς στο σουρωτήρι και ο ζωμός του κάτω στην λεκάνη)

Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 ισομεγέθη μπαλάκια

Παίρνουμε το ένα μπαλάκι ζύμης και στην επιφάνεια που θα το ανοίξουμε σε φύλλο αλλά & επάνω του ρίχνουμε λίγο νισεστέ.

Το ανοίγουμε σε λεπτό και ορθογώνιο φύλλο, παίρνουμε την λεπτή βέργα την βάζουμε στην άκρη της φαρδιάς πλευράς του φύλλου και το ρολάρουμε μια στροφή.

Ρίχνουμε διάσπαρτα 5-6 κ.σ. κιμά και ρολάρουμε όλο το φύλλο χαλαρά (όχι σφιχτά)

Τώρα όπως είναι ρολαρισμένο το φύλλο με την γέμιση επάνω στην βέργα βάζουμε τα χέρια μας στις 2 άκρες και το ζαρώνουμε. Μετά κρατάμε με το ένα χέρι την βέργα και με το άλλο σπρώχνουμε να βγει από την βέργα.

Το στρίβουμε σε ''σαλιγκάρι'' και το βάζουμε στο κέντρο ενός στρογγυλού ταψιού (32 cm) περασμένο με λάδι.

Παίρνουμε το επόμενο μπαλάκι ζύμης και κάνουμε την ίδια διαδικασία, το προσθέτουμε εκεί που τελειώνει το αρχικό ''σαλιγκάρι''

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα μπαλάκια ζύμης.

Περιλούζουμε την πίτα με τον ζωμό από τον κιμά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά με αντιστάσεις πάνω-κάτω (τα 40 λεπτά στην κάτω σχάρα του φούρνου και τα υπόλοιπα 20 λεπτά, ανεβάζουμε μια σχάρα πιο πάνω)

Η πίτα μας είναι έτοιμη!

Την αφήνουμε για κανά 10 λεπτο, κόβουμε κομμάτι και την απολαμβάνουμε!!!

Καλή σας επιτυχία!!!

(Δείτε και την άλλη κιμαδόπιτα)
Print Friendly and PDF

20 σχόλια:

  1. μπραβο που εξηγησες πως ρολαρουμε το φυλλο με την γεμιση.
    γηρασκω αει διδασκομενος!!! :)
    πολυ ωραια η πιτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όνειρο!!Μπράβο!
    Και συγχαρητήρια για τα φύλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντυπωσιακή φαίνεται η πίτα σου, μπράβο για την υπομονή σου κιόλας να την ετοιμάσεις με τέτοια ζέστη!
    Ευχαρίστως θα έτρωγα τώρα ένα κομμάτι μαζί με μπόλικη ντοματοσαλάτα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε θα βαρεθώ να το λέω....οι πίτες είναι το φόρτε σου!!! Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σ΄αυτή τη καταπληκτική πίτα!!! Νομίζω ότι αν την είχα μπροστά μου θα την έτρωγα μόνη μου μέχρι να σκάσω!!! Λατρεύω τις πίτες και οι δικές σου είναι από τις καλύτερες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν και λείπω από τις κουζίνες σας, μυρίστηκα τον καλό μεζέ και μπήκα!
    τέλειο
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ωι, ωι, θα λιποθυμήσω μέσα στα άγρια ξημερώματα!!
    σούπερ, κι αγαπημένη γεύση!!!
    τίποτε δε λείπει από την πιτουλα, ουτε η γεύση ουτε η εμφάνιση!!! σκέτος πειρασμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και ζαρωμένη και στριμμένη, είναι υπέροχη, αστέρι μου! Φέρνω το πιατάκι μου και μπαίνω στην ουρά!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πω πω πω τι φωτογραφίες, τι εμφάνιση! Φαντάζομαι γεύση και νοστιμιά! Πειρασμός που λέει και η Γαστεροπλήξ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλα τα δείχνεις τόσο κατανοητά, αλλά εγώ εκείνο το έρμο το χειροποίητο φύλλο, γιατί δεν μπορώ να το πετύχω;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το χεις ΑστεροΜαράκι μου...τό χεις...
    κληρονομικό είναι το χάρισμα...????
    ζζζμουυυαττςςς σου...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το τι μ αρέσουν οι πίτες δεν λέγεται..τρελένομαι μμμμμ και το πρόβλημά μου; οτι δεν αρέσουν στον δικό μου..να πώ τίποτα; άστο καλήτερα..Γι αυτό Αστεράτη μου λέω να έρθω κατα πάνω να πάρω κανένα κομμάτι..και κανένα για τον δρόμο...χα..χα... μπράβο φαίνεται πολύ ωραία...λέω να την κάνω και να τη φάω μόνη μου ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντα οι πίτες σου είναι φοβερές,μακράν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τώρα που τα κατάφερα να μπω....περίσσεψε τίποτα????????
    ΛΙΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. •˚。● Olá, amiga!
    °° 。♥。Passei para uma visitinha.
    O˚。♥ Passei para ver as novidades... encontro essa maravilhosa rosca salgada. Deliciosa!!!
    ♥•˚。˚ Bom dia!
    Beijos do Brasil

    •˚。●
    °° 。♥。

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αααα... νοστιμότατη φαίνεται!

    Καλησπερένια! Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι ωραίο το κόλπο με τη βέργα! Και μόνο που έχει φτιαχτό φύλλο θα μου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα, ένα βραβείο σε περιμένει στο http://helengrblog.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φοβερή πίτα!! Την βλέπω και πραγματικά ξερογλύφομαι. Το φύλλο σου επίσης φαίνεται εκπληκτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αστεράτα σχόλια

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails