Μια φορά να δοκιμάσεις & θα την ζητάς συνέχεια!
4 αυγά
λίγο αλάτι
πιπέρι
άνηθο 4 κ.σ.
2 φλ.τσαγιού τυρί φέτα (τριμμένη με τα χέρια)
Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε λεκάνη τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα σκουπίζουμε από τα νερά και κόβουμε τα κοτσάνια τους.
Τα τρίβουμε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τα τριμμένα κολοκυθάκια και τις 5 κ.σ. νισεστέ (ή κορν φλάουρ). Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρά. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού λοιπόν έχει κρυώσει το μείγμα προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε. Λίγο αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο και τέλος την φέτα (τριμμένη με τα χέρια) Ανακατεύουμε ελαφρά.
Παίρνουμε το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε 6 μπάλες. Οι 2 πιο μεγάλες (σε μέγεθος μεγάλου πορτοκαλιού) για κάτω και οι 4 πιο μικρές (σε μέγεθος μεγάλου μανταρινιού) για επάνω.
Παίρνουμε την μία από τις 2 μεγάλες μπάλες ζύμης και στην επιφάνεια που θα την ανοίξουμε σε φύλλο αλλά και επάνω της, ρίχνουμε λίγο νισεστέ.
Το ανοίγουμε σε μεγάλο φύλλο (χρησιμοποίησα μεγάλο ταψί, 35 εκ.), λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας, το οποίο το έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.
Στρώνουμε το 1ο φύλλο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο, ανοίγουμε σε φύλλο και τη 2η μεγαλύτερη μπάλα ζύμης και το στρώνουμε επάνω στο άλλο.
Ρίχνουμε την γέμιση.
Παίρνουμε τώρα την μία από τις 4 μικρότερες μπάλες ζύμης και την ανοίγουμε σε φύλλο, σε μέγεθος όσο και το ταψί μας.
Το στρώνουμε επάνω στην γέμιση το περνάμε ελαιόλαδο, ανοίγουμε το 2ο σε φύλλο (όσο και το ταψί μας), το στρώνουμε επάνω στην πίτα κ.ο.κ. και με τα υπόλοιπα.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε το περίσσιο φύλλο γύρω-γύρω από το ταψί και κλείνουμε σε κόθρο.
Περνάμε την πίτα με ελαιόλαδο και την ψεκάζουμε με λίγο νερό. Με ένα κοφτερό μαχαίρι την χαράζουμε σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω).
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω-κάτω, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και για ακόμα 20 λεπτά στην πιο πάνω σχάρα.
Αφού ψηθεί την βγάζουμε από τον φούρνο και αφού την αφήσουμε να ''σταθεί'' για κανά 20 λεπτο την χαράζουμε μέχρι κάτω.
Η πίτα μας είναι έτοιμη!!!
Καλή σας επιτυχία!!!
Υλικά:
Για το φύλλο:
μισό κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
ελαιόλαδο 1 σφηνάκι
ξύδι 2 κ.σ.
λίγο αλάτι
1 φλ.τσαγιού χλιαρό νερό
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για την γέμιση:
κολοκυθάκια 1 κιλό
4 φλ.τσαγιού γάλα φρέσκο
5 κ.σ. νισεστέ (ή κορν φλάουρ)
4 αυγά
λίγο αλάτι
πιπέρι
άνηθο 4 κ.σ.
2 φλ.τσαγιού τυρί φέτα (τριμμένη με τα χέρια)
Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε λεκάνη τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα σκουπίζουμε από τα νερά και κόβουμε τα κοτσάνια τους.
Τα τρίβουμε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τα τριμμένα κολοκυθάκια και τις 5 κ.σ. νισεστέ (ή κορν φλάουρ). Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρά. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού λοιπόν έχει κρυώσει το μείγμα προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε. Λίγο αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο και τέλος την φέτα (τριμμένη με τα χέρια) Ανακατεύουμε ελαφρά.
Παίρνουμε το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε 6 μπάλες. Οι 2 πιο μεγάλες (σε μέγεθος μεγάλου πορτοκαλιού) για κάτω και οι 4 πιο μικρές (σε μέγεθος μεγάλου μανταρινιού) για επάνω.
Παίρνουμε την μία από τις 2 μεγάλες μπάλες ζύμης και στην επιφάνεια που θα την ανοίξουμε σε φύλλο αλλά και επάνω της, ρίχνουμε λίγο νισεστέ.
Το ανοίγουμε σε μεγάλο φύλλο (χρησιμοποίησα μεγάλο ταψί, 35 εκ.), λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας, το οποίο το έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.
Στρώνουμε το 1ο φύλλο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο, ανοίγουμε σε φύλλο και τη 2η μεγαλύτερη μπάλα ζύμης και το στρώνουμε επάνω στο άλλο.
Ρίχνουμε την γέμιση.
Παίρνουμε τώρα την μία από τις 4 μικρότερες μπάλες ζύμης και την ανοίγουμε σε φύλλο, σε μέγεθος όσο και το ταψί μας.
Το στρώνουμε επάνω στην γέμιση το περνάμε ελαιόλαδο, ανοίγουμε το 2ο σε φύλλο (όσο και το ταψί μας), το στρώνουμε επάνω στην πίτα κ.ο.κ. και με τα υπόλοιπα.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε το περίσσιο φύλλο γύρω-γύρω από το ταψί και κλείνουμε σε κόθρο.
Περνάμε την πίτα με ελαιόλαδο και την ψεκάζουμε με λίγο νερό. Με ένα κοφτερό μαχαίρι την χαράζουμε σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω).
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω-κάτω, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και για ακόμα 20 λεπτά στην πιο πάνω σχάρα.
Αφού ψηθεί την βγάζουμε από τον φούρνο και αφού την αφήσουμε να ''σταθεί'' για κανά 20 λεπτο την χαράζουμε μέχρι κάτω.
Η πίτα μας είναι έτοιμη!!!
Καλή σας επιτυχία!!!
Μμμμμ..μου μυρισε η πεντανοστιμη πιτα σου και ετρεξα 1η να προλαβω...ειμαι φανατικη πιτου Μαρακι μου,παιρνω 3-4 κομματια σε καληνυχτω και σε φιλω,καλο ξημερωμα και γεια στα χερακια σου...το δε φυλλο σου καταπληκτικο,λεπτουλικο οπως μου αρεσει...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερααααααααα!
ΑπάντησηΔιαγραφή...irida...
δώσε πίτες στο λαό σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρααααααααααααααα!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Σιγά μη περιμένω να κρυώσει για να την κόψω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρπαξα κομμάτι, για πρωινό, και έγινα "Λούης", που λένε!!!
Καλημέρα και καλό Π/Σ/Κ....
Ωραιοτατη Μαρια μου κι εγω οταν τη φτιαχνω δε μενει ψιχουλο
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία πράγματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι μαστόρισσα στο άνοιγμα του φύλλου είσαι βρε Αστερομαράκι μου :-))
Ποτέ δεν λέμε όχι στις πίτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς χτες φτιάξαμε γλυκιά σε σαλιγκαράκια με κολοκύθα μεγάλη.
Καλημέρα!!
Πωπω!!! Να είχα λίγη τώρα......μου αρέσει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερούδια!
Εφη
Είσαι μία εξπέρ στις πίτες, δεν χωράει αμφιβολία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Μάστερ στις πίτες έχεις Μαράκι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιαμ-μιαμ Μαράκι μου, πίτα να ΄ναι και ότι να ΄ναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια,
Ανθή
τι κάνανε πάλι τα χρυσά σου τα χεράκια Αστεράτη μου.. και εγώ πιτού είμαι δώσε μου πίτα και πάρε μου την ψυχή που λένε προσεχώς θα τιμηθεί δεώντος... φιλάκια απο την συνεφιασμένη Κρήτη
ΑπάντησηΔιαγραφήπαιδιά ο καιρός εδώ τρελλάθηκε...
Δεν ξέρω γιατί όλες οι πίτες σου μου ΄φαίνονται λαχταριστές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒράζεις το γάλα με τα κολοκυθάκια…ωραίο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσουν πολύ αυτές οι πίτες.
Το φύλλο σου έγινε τέλειο. Γεια στα χέρια σου.
Φιλιά
Να ειχα λίγη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΕΛΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!!!!!!ΠΑΙΡΝΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΑΙ ΑΦΗΝΩ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ :)) ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμ! Μοσχομύρισε η κολοκυθόπιτα και ήρθα!!! Έμεινε και για μένα κάτι ή δεν πρόλαβα;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου και καλό μήνα!!
καλό μήναααααααααααααα!υπέροχη η πίτα!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή