Γεμιστά με τυρί γκούντα. Μούρλια!!!
Υλικά:
ελαιόλαδο μισό νεροπότηρο
νερό (κατευθείαν από την βρύση) μισό νεροπότηρο
1 φακ. ξερή μαγιά
λίγο αλάτι
αλεύρι μισό κιλό γ.ο.χ.
τυρί γκούντα τριμμένη (περίπου 2 φλ.τσαγιού)
Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε λεκάνη το ελαιόλαδο, το νερό, την μαγιά & το αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά και ρίχνουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή & εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Αφού περάσει η μισή ώρα, χωρίζουμε την ζύμη σε 18 μπαλάκια (σε μέγεθος περίπου καρυδιού).
Παίρνουμε την μια μπάλα ζύμης & με τα δυο μας χέρια την κάνουμε ελαφρά μακρόστενη (σαν να θέλουμε να πλάσουμε κουλουράκι).
Μετά με μια ροδελίτσα το κάνουμε λεπτό φυλλαράκι μακρόστενο.
Βάζουμε κατά μήκος λίγη τριμμένη γκούντα και διπλώνουμε τις ακρούλες.
Τώρα παίρνουμε την μια φαρδιά πλευρά την φέρνουμε επάνω στο τυρί, μετά την άλλη πλευρά και κλείνουμε καλά (βάζουμε λίγο νεράκι). Το ρολάρουμε ελαφρά για να μην είναι πλακέ. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, ως άνω, και με τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης.
Τα τοποθετούμε σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (επειδή είναι 2 ταψιά) με αντιστάσεις πάνω-κάτω & αέρα για 35 λεπτά. Στην μισή ώρα ψησίματος βάζουμε το κάτω ταψί επάνω και το κάτω, επάνω.
Μόλις ψηθούν τα βάζουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
Τα κριτσίνια μας είναι έτοιμα!!!
Μπορείτε να τα απολαύσετε μόνα τους ή παρέα με ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα.
Καλή σας επιτυχία!!!
Δείτε και τα άλλα κριτσίνια
Ωραιοτατα και νοστιμοτατα τα κριτσινακια σου Μαρακι..παιρνω 2-3 να πιω την μπυριτσα μου,στην υγεια σου,καλο βραδυ να εχεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου δείχνουν νοστιμότατα πάω να πάρω τα υλικά να τα φτιάξω, να τα παίρνει η κόρη μου στο σχολείο, είναι μια πολύ καλή λύση!!!Καλή σου μέρα φιλάκια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελαίνομαι για παντός είδους κριτσίνια....ιδιαίτερα για γεμιστά με τυρί!! Δεν έχω ποτέ επιχειρήσει να φτιάξω, αλλά νομίζω πως ήρθε η ώρα:) Φαίνονται λαχταριστά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες αστεράκι!!
Βάλε σε ένα δεματάκι και στείλε μερικά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιχουδίτσα! Με την ποσότητα πάμε για double...που να φτουρίσουν εδώ..χαχαχχ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες!
Εφη
τυροπειρασμός!!! φέρνω κρύες μπυρίτσες, φτιάξε τριπλή δόση!
ΑπάντησηΔιαγραφήτρελλαίνομαι για ζύμες και ιδιαίτερα με τυρί !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπαίρνω το μεριδιο μου και πάω να κάτσω δίπλα στην γαστεροπλήξ !!!!
φιλια Μαράκι
τι έγινε το σχολιό μου οεο???
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ βαχ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσα είπαμε ότι δικαιούμαι??
Φιλάκια!
Ωραιότατο συνοδευτικό για μπυρίτσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή ιδέα για μικρό σνακ..
Μπράβο Αστεράκι :))
Πολύ ωραία ιδέα για το σχολείο των παιδιών! Ευχαριστούμεεεε
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία πολύ νόστιμα πρέπει να γίνονται αυτά τα κριτσίνια!!!!!!!!!!!!!!!!τέλεια για μικρούς και μεγάλους!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμμ,ενδιαφέρον σνακ θα το τιμήσω δεόντως!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κριτσινάκια είναι αγαπημένα, αν είναι και σπιτικά και νόστιμα, σαν τα δικά σου, ακόμα περισσότερο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ, φιλιά.
με τυρί gouda είπες αστεράκι μου????????? μιαμ μιαμ.... στέλνω την ψourier να πάρει μερικά....
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκιαααααααααααααααααα!!!
Ουάουυυυυ! Μπορώ να έχω μερικά για τη σούπα μου;;;; Φαίνονται τέλεια και σίγουρα είναι μούρλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμάν πάλι Αστεράτη μου τι έφιαξες!! και έγω δεν τα έχω κάνει ποτέ έτσι και τρελένομαι με ότι έχει τυρί και ζύμη...και έτσι που φαίνονται ροδοψυμένα ειναι σούρλπ....
ΑπάντησηΔιαγραφήπάω...όλα τα χω...
ΑπάντησηΔιαγραφήθα βάλω και σουσαμάκι επάνω...
ζζζζμοοουυυτςςςς σου...-:))
Φαίνονται πολύ ωραία και νομίζω πως αύριο θα κάτσω να τα φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται πολύ ωραία και νομίζω πως αύριο θα κάτσω να τα φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε γέμιση;;; Πεθαίνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία Αστεράκι! Όλα σου τα πιτοειδή διαλεχτά
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έφτιαξα και ήταν πολύ ωραία. Τα τσακίσαμε! Πέρασε από το blog μου έχω ένα βραβείο για σένα.
ΑπάντησηΔιαγραφή